Gospodarstvo

Stavka v Ryanairu bo največja v zgodovini letalske družbe

Frankfurt, 08. 08. 2018 12.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Stavki pilotov v irskem nizkocenovnem letalskem prevozniku Ryanairu, ki bo potekala v petek, se bodo pridružili tudi nemški in nizozemski piloti. V luči stavke, ki bo največja v zgodovini te letalske družbe, bodo odpovedali tudi 250 letov v in iz Nemčije. Dodatnih 146 letov je prevoznik odpovedal zaradi že prej napovedanih stavk pilotov na Irskem, Švedskem in v Belgiji.

Nemški sindikat pilotov odgovornost za stopnjevanje okoliščin prelaga na Ryanair.
Nemški sindikat pilotov odgovornost za stopnjevanje okoliščin prelaga na Ryanair. FOTO: AP

Irski nizkocenovni letalski prevoznik se v zadnjem času spopada z valom stavk, v petek bodo tako stavkali njihovi piloti na Švedskem, Irskem in v Belgiji, pridružili se jim bodo tudi v Nemčiji in na Nizozemskem. Po napovedih bo petkova stavka tako največja v zgodovini te letalske družbe.

Ryanair je sporočil, da bo v luči stavke nemških pilotov v petek odpovedal 250 letov v in iz Nemčije. Dodatnih 146 letov je prevoznik odpovedal zaradi že prej napovedanih stavk pilotov na Irskem, Švedskem in v Belgiji.

Petkova stavka bo največja v zgodovini podjetja. Stavkali bodo tudi Ryanairovi piloti v Nemčiji.

Kot je na novinarski konferenci v Frankfurtu dejal vodja trženja v Ryanairu Kenny Jacobs, bodo lahko potniki že kupljene vozovnice za odpovedane lete zamenjali ali pa jim bodo povrnili denar.

Jacobs je pred novinarje stopil po napovedi nemškega sindikata pilotov Vereinigung Cockpit (VC), da se bodo nemški piloti v petek pridružili stavki kolegov iz Irske, Belgije in Švedske. V Nemčiji bodo piloti z dela odkorakali ob 3.01 uri v petek, stavka pa bo končana v soboto ob 2.59. Popoldne so stavko napovedali tudi nizozemski piloti.

Ryanair obtožujejo, da med pogajanji ni pokazal interesa za iskanje rešitev

Prvi mož VC Martin Locher je odločitev sindikata utemeljil z besedami, da so v Ryanairu v času pogajanj kategorično zavračali zahteve po zvišanju plač. "Ob tem nam niso dali signala, da obstaja volja za iskanje rešitve," meni predsednik VC Locher.

"Izredno nam je žal za prizadete potnike, a odgovornost za to nosi Ryanairova uprava," je še dodal Locher.

22 letov bo odpovedanih tudi iz in na Švedsko. Večina teh letov je regionalnih. Predstavnih švedskega sindikata SPF Martin Lindgren je pojasnil, da trenutno z vodstvom podjetja ne tečejo nobeni pogovori. Pojasnil je, da se v Ryanairu niso želeli sestati s predstavniki, ki jih je določil sindikat.

Piloti v valu stavk zahtevajo izboljšanje plač in delovnih pogojev

Odločitev nemških pilotov je še okrepila pritisk na drugega največjega evropskega letalskega prevoznika, ki se z nezadovoljstvom zaposlenih spopada od decembra lani, ko je Ryanair priznal sindikalna gibanja v podjetju. S tem se je izognil stavkam okoli božičnih praznikov, a v sindikatih opozarjajo, da se od tedaj stanje ni spremenilo.

"Razmere se ne morejo izboljšati brez povečanja sredstev za stroške dela," je dejal Locher in dodal, da takšen predlog uprava kategorično zavrača. Piloti, zaposleni pri irskem prevozniku, trdijo, da zaslužijo manj kot njihovi kolegi v konkurenčnih letalskih prevoznikih.

Piloti so z letalsko družbo že dlje časa v sporu zaradi plač in pogojev dela, še posebej na vrhuncu turistične sezone. Ryanairovi zaposleni zunaj Irske od letalskega prevoznika zahtevajo tudi, da podjetje zunaj matične države uporablja tam veljavno zakonodajo, saj jim dosedanja praksa onemogoča dostop do ugodnosti, ki jih nudijo njihove matične države.

V julijskih stavkah je bilo prizadetih približno 100.000 potnikov.
V julijskih stavkah je bilo prizadetih približno 100.000 potnikov. FOTO: AP

Že julija so tako potekale množične stavke pilotov na Irskem, Portugalskem, v Španiji in Belgiji, zaradi katerih je bilo odpovedanih kar 600 letov. Ryanair pa je svoje potnike razburil z napovedjo, da zaradi odpovedanih letov ne nameravajo izplačati odškodnin. Zaradi stavkovnega vala je Ryanair napovedal tudi ukinitev 300 delovnih mest.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

andrej2004
08. 08. 2018 14.53
+7
Nauk te zgodbe: Izogibajte se potovanju z Ryanairom, ne glede na nizke cene.
andrej2004
08. 08. 2018 17.17
+1
Kdor je dal minus, naj potuje z njimi, samo, da ne bo potem pa vse narobe. Sam se jih bom izogibal.