Tujina

Picula o obtožnici proti Bobetku

Zagreb, 26. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Hrvaški zunanji minister Tonino Picula je na srečanju z veleposlaniki na Hrvaškem izjavil, da bi lahko obtožnica proti upokojenemu hrvaškemu generalu Janku Bobetku destabilizirala Hrvaško in tudi celotno regijo. K izročitvi Bobetka medtem Hrvaško poziva tudi Velika Britanija.

Picula je sicer veleposlanike, ki jih je sprejel prav zaradi vprašanja sporne obtožnice, tudi obvestil o "številnih spornih formulacijah in opredelitvah v omenjeni obtožnici". Hrvaško zunanje ministrstvo je tudi sporočilo, da vlada v Zagrebu nadaljuje s pojasnjevanjem, popravljanjem, pa tudi izpodbijanjem nekaterih navedb v obtožnici, predvsem tistih, ki se nanašajo na poveljniško odgovornost in politične ocene domovinske vojne. O obtožnici proti Bobetku, ki jo je izdalo Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, bo jutri razpravljal tudi hrvaški sabor.

Tonino Picula
Tonino Picula FOTO: Dare Čekeliš

Picula je sicer pred veleposlaniki dejal, da nameravajo hrvaške oblasti nadaljevati pravni dialog s haaškim tožilstvom o spornih vprašanjih, ob tem pa poudaril, da hrvaška vlada nikakor ne prekinja sodelovanja in dialoga s haaškim sodiščem. Kot je pojasnil, Hrvaška podpira haaško sodišče in meni, da morajo biti vsi vojni zločini obravnavani v sodnem procesu in kaznovani.

Picula je tudi izpostavil željo Hrvaške, da njena sodišča v celoti opravijo svojo nalogo, to je pregon vseh oseb, osumljenih vojnih zločinov. Zunanji minister je posebej poudaril, da hrvaška vlada v nobenem primeru ne menja svojih zunanjepolitičnih prioritet, kot njen glavni cilj pa navedel izvedbo sporazuma z EU o stabilizaciji in pridruževanju.

Tudi VB poziva Hrvaško k izročitvi Bobetka

V primeru Bobetko se je medtem oglasila tudi Velika Britanija, ki je danes Hrvaško pozvala, naj upokojenega generala izroči Haagu. Kot je dejal predstavnik britanskega zunanjega ministrstva Denis MacShane, Velika Britanija Hrvaško poziva, naj izpolni mednarodne obveznosti in brezpogojno privoli v obtožnico proti Bobetku. Poudaril je, da mora Hrvaška zagotoviti takojšnjo aretacijo Bobetka in ga prepeljati v Haag. Nobena vlada ne more določiti krivde ali nedolžnosti obtoženega, to sodbo lahko poda le sodišče po nepristranski obravnavi vseh dejstev, je še dejal MacShane. Dejal je še, da je sodelovanje s haaškim sodišče obvezno za vse članice ZN, ne glede na njihovo domačo zakonodajo, in dodal, da je hrvaška vključitev v zvezo Nato in EU odvisna od sodelovanja s haaškim sodiščem.

Bobetkov odziv na Mesićev govor

Bobetko se je kritično odzval na sinočnji Mesićev govor
Bobetko se je kritično odzval na sinočnji Mesićev govor FOTO: Reuters

Upokojeni general Bobetko pa se je sinoči odzval na izjave hrvaškega predsednika Stipeta Mesića, ki je pred tem v nagovoru hrvaškemu ljudstvu med drugim dejal, da v primeru obtožnice proti Bobetku ne gre za vprašanje legitimnosti domovinske vojne niti za ogrožanje obstoja hrvaške države. Bobetko je Mesićev nagovor ljudstvu v zvezi s haaško obtožnico proti njemu označil kot sramotno in dodal, da se mu zdi "komentirati Mesića pod nivojem". "Sramoten in podcenjujoč za hrvaški narod," je Bobetko še označil Mesićev nagovor in hrvaškega predsednika med drugim obtožil oblastiželjnosti.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni