Tujina

Stavka Lufthanse bi lahko do konca tedna prizemljila več kot 2000 letal in prizadela skoraj 300.000 potnikov

Berlin, 23. 11. 2016 08.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Stavka Lufthansinih pilotov je že prizemljila skoraj 900 letal in prizadela okoli 100.000 potnikov. Sindikat zahteva 22-odstotno zvišanje plač, piloti pa zavračajo ponudbo Lufthanse, da bi o sporu glede plač presodil arbiter. Stavko bodo nadaljevali tudi v četrtek in petek.

Zaradi stavke pilotov Lufthanse so mnogi potniki ostali na tleh.
Zaradi stavke pilotov Lufthanse so mnogi potniki ostali na tleh. FOTO: AP
Stavka, ki so jo piloti Lufthanse začeli danes, je doslej prizemljila več sto letal in prizadela okoli 100.000 potnikov. Piloti še vedno zavračajo ponudbo Lufthanse, da bi o sporu glede plač presodil arbiter, s stavkovnimi ukrepi pa nameravajo nadaljevati tudi v četrtek in petek.

V Lufthansi so morali za danes odpovedati 876 letov, za četrtek pa so jih že odpovedali 912. V letalskem prevozniku so ocenili, da bo stavka samo teh dveh dneh prizadela 215.000 potnikov. Iz sindikata so sicer danes popoldne še sporočili, da bodo stavkali tudi v petek. 

Predstavnik za javnost Lufthanse Martin Leutke je danes izpostavil, da si v letalskem prevozniku konflikt s piloti prizadevajo rešiti s pomočjo arbitraže, pri tem pa je kritiziral poteze sindikata pilotov Vereinigung Cockpit (VC). Kot je poudaril, jih bolj zanima zaostritev stavke, kot da bi se osredotočili na reševanje spora.

Po besedah predstavnika VC Joerga Handwerga piloti niso bili deležni sprememb plač že zadnjih pet let, zato ne bodo več stali ob strani in čakali. Ob tem je ponovno zavrnil možnost arbitraže.

Sindikat sicer za petletno obdobje, do aprila 2017, zahteva 22-odstotno zvišanje plač za okoli 5400 pilotov Lufthanse, Lufthanse Cargo in hčerinske letalske družbe Germanwings. Handwerg je ob tem napovedal zaostritev stavke, če od podjetja ne bodo prejeli nove ponudbe.

Medtem ko sindikat vztraja na 3,66-odstotnem zvišanju plače letno za petletno obdobje, je sicer Lufthansa pilotom ponudila 2,55-odstotno zvišanje, še poroča dpa.

"Zahteve pilotov o povišici močno presegajo vsote, ki so jih prejeli drugi zaposleni. Nerazumljivo je, zakaj sindikat zahteva največjo povišico za najbolje plačano skupino zaposlenih," je dogajanje komentirala vodja kadrovske službe pri prevozniku Bettina Volkens.

Lufthansa je želela sicer stavko onemogočiti s pomočjo odredbe sodišča, a je sodišče njihovo vlogo v torek zavrnilo.

Nemški prevoznik je tako danes odpovedal skoraj 900 letov, od teh 51 medcelinskih. Stavka se bo nadaljevala tudi v četrtek, Lufthansa pa je sporočila, da bo za četrtek objavila izredni vozni red. Zaenkrat je sicer letalski prevoznik za četrtek odpovedal 912 letov.

Nemški piloti so zaradi plač in drugih pogojev dela z delodajalcem v sporu že več kot dve leti.
Nemški piloti so zaradi plač in drugih pogojev dela z delodajalcem v sporu že več kot dve leti. FOTO: AP

Lufthansa se je oškodovanim strankam že opravičila

Vsem strankam, ki bodo posledice stavke občutili na lastni koži, se je družba v sporočilu za javnost že opravičila. Na spletni strani so objavili poseben načrt poletov za stavkovni dan, sicer pa skušajo svoje potnike preusmeriti k drugim letalskim družbam ali jim urediti alternativni način potovanja.

Združenje nemških letališč ADV je posvarilo pred milijonsko škodo, ki bi lahko nastala zaradi stavke. "Takšen razvoj dogodkov ni sprejemljiv in gre daleč prek opravičljive razsežnosti," je za nemške medije povedal Ralph Beisel iz ADV. Po njegovih besedah stavka škoduje ugledu nemških letališč in zračnega prometa.

Tudi tiskovni predstavnik Lufthanse Martin Leutke je stavkajoče pozval, naj se vrnejo k pogajanjem in pripomorejo k dosegu poravnave. "Naša vrata so odprta. Z veseljem se pogajamo. Menimo, da moramo doseči poravnavo," je dejal.

Predstavnik sindikata Jörg Handwerg pa je napovedal, da se bodo stavke v primeru neuresničenih zahtev nadaljevale tudi v prihodnje. "V zadnjih petih letih smo bili odrezani od gibanja plač v Nemčiji in tega ne želimo več gledati," je poudaril.

Adria Airways kljub stavki po voznem redu 

Adria Airways pa je na svojih spletnih straneh zapisala, da bo kljub odpovedim poletov Lufthanse svoje polete opravila po predvidenem voznem redu. Potnikom, ki nadaljujejo svoje potovanje na enem od odpovedanih povezovalnih poletov Lufthanse, pa svetujejo, naj se obrnejo na svojega agenta in preverijo dejanski status svojih letov, preden se odpravijo na letališče.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
23. 11. 2016 22.52
Kakšno pisanje, najmanj tri različne številke za število prizadetih potnikov, za prizemljena letala prav tako. Če že sestavljate prispevek iz različnih virov, vsebino vsaj uskladite,
Draža
23. 11. 2016 21.19
+3
Zato so pa tu Avstrijska letališča najboljša,Niki in ostale avstrijske kompanije,zakon.
NiVseRes
23. 11. 2016 17.32
Kolko letal je zdaj prizemljila..100..1800
NiVseRes
23. 11. 2016 17.33
-1
Janez Nasrase
23. 11. 2016 11.11
+6
Nič o primerjavi njihovih plač z plačami v drugih družbah, in o dobičku ali izgubi v Lufthansi.