Tujina

Piloti vidijo veliko letališč, ne sveta!

Ljubljana, 19. 04. 2010 13.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Piloti in stevardese dostikrat poslušajo tisto znano, stereotipno misel, da zaradi narave svojega zanimivega dela vidijo ogromno sveta. A je resnica še kako zelo drugačna. Veliko so zdoma, to drži, a namesto veliko sveta vidijo le veliko letališč!

Pilotom je dostikrat beli svet viden le iz letalskega 'cockpita'. Njihovo delo se začne že dosti prej, preden na letalo vstopi prvi potnik.
Pilotom je dostikrat beli svet viden le iz letalskega 'cockpita'. Njihovo delo se začne že dosti prej, preden na letalo vstopi prvi potnik. FOTO:

Sanje skoraj vsakega otroka so postati pilot. Leteti nad oblaki, videti svet, spoznavati drugačne kulture in zanimive ljudi.

A žal so piloti in kabinsko osebje večinoma omejeni na zaprte prostore letališč, kjer praviloma le s težavo najdejo kakšno minuto miru, da popijejo kavo ali pojedo kakšen sendvič.

Nato je treba znova pregledati letalo, se seznaniti z novimi podatki, vremenskimi razmerami in pripraviti pot, po kateri bo letalo z novimi potniki na krovu poletelo proti domu.

Oglejte si bogato FOTOGALERIJO, v kateri boste spoznali pripravo posadke in letala na polet ter ugotovite, kaj vse vidi posadka, kaj morajo postoriti in kdo vse skrbi za nas potnike, da lahko varno in udobno priletimo na cilj, ki smo si ga izbrali!

Ko boste stopili na letalo, bo številna ekipa, tako na letalu, kot tudi na tleh, postorila že vse potrebno. Varen let in srečno pot!
Ko boste stopili na letalo, bo številna ekipa, tako na letalu, kot tudi na tleh, postorila že vse potrebno. Varen let in srečno pot! FOTO:
  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (55)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

limonca4
20. 04. 2010 16.06
Se opravičujem, lapsus. ... zemeljsSKIM kelnarcam ...
limonca4
20. 04. 2010 16.05
d33pm1nd, drži, da so nekaterii potniki (priznam, da sem tudi jaz med njimi) več videli sveta kot marsikateri uslužbenec letalskega prevoznika. In tudi moja služba mi to omogoča. :-))) Tako da še enkrat, niso edini "svetovni popotniki"... No, za stevardese pa ne morem reči, da so navadne leteče kelnarce (morajo kar obvladati prvo pomoč in ostale zadeve, ki jih zemeljske kelnarcam ni treba obvladati). Lp
limonca4
20. 04. 2010 15.59
Drži, da je pri Ryanairu katastrofalno ... Odnosi do stevardes (celo uniforme morajo same dati v čistilnico) in pilotov (piloti delajo v nenormalnih razmerah in ne spijo tudi po nekaj dni skupaj). Na njihovih letalih ni niti kisikovih mask in rešilnih jopičev ... Mogoče je letos drugače ... No, upam ... Da ne bom delala slabe reklame za tega nizkocenovnika, je pa ta letalska družba ena od najvarnejših družb (črni humor: verjetno zaradi tega nimajo kisikovih mask in rešilnih jopičev :-))) ) in zelo natančna. Pa lep pozdrav
d33pm1nd
20. 04. 2010 15.51
Glamur stevardes in pilotov je že zdavnaj passe. Včasih so res samo oni potovali po svetu. Danes pa že "vsak študent" lahko vidi več relacij in doživi pravi utrip sveta. Stevardese so pa itak samo postrežnice, ki delajo na 10000 metrov. Pa dobro najbrž v povprečju obvladajo še kak tuj jezik več kot navadna kelnarca. Plača je pa približno ista. Kateri se ima za kaj več, potem samo nabija lastni ego.
minimalisch
20. 04. 2010 12.26
high life stevardese so sam se v sloveniji, ker če vidjo pikico na jabolku je treba zamenjat če tudi potniki čakajo in so zamude..pa še kalkulator rabjo da seštejejo 80 sendvičev..preverjeno
Bor-chee
20. 04. 2010 10.40
Rockorama, kje pa letiš sedaj? Si moral type rating sam financirat ali si ga imel že od prej iz kakšne firme? Ryanair je pa podn od firme. Ta firma bi lahko še žide učila kako in kaj. Če bi že letel s katero od nizkocenovnih firm, potem bi to bil Easyjet ali Air Berlin, z Ryanairom nikoli. Da pa se vrnemo prejšnji temi - da pilot lahko oddela svoj posel kot treba, je potreben dober dispeč, dobra tehnika(mehaniki) in še bi lahko našteval... Tisti, ki pa pljujete po pilotih, pa imate verjetno kakšne komplekse in frustracije. Profesionalno letenje ni samo stiskanje stikal in vlečenje palce. Je potrebnega marsikaj drugega.
rockorama
20. 04. 2010 08.35
saki15300, prav imaš - Ryanair do osebja ni čisto nič prijazna firma - njihov "glavni" je za tuje medije že večkrat izjavil, da mu je za posadke malo mar. Ljudje pri tej irski firmi zdržijo kakšno leto, najbolj zagrizeni tudi več. Je pa strašno naporno. Plača je po poskusni dobi že dobra (kar tam do 3000 neto), vendar za kakšno ceno. Človek je uničen. Nikoli v preteklosti se ni letelo tako veliko kot danes in samo bog ve kakšne so zdravstvene posledice za človeka. Pri "Oranžnem" sem naprimer naklepal čez 1200 letov v 5 letih. Hrbtenica dela težave, bioritem je uničen, ipd...
rockorama
20. 04. 2010 08.27
Res pa je, da so bili časi že drugačni. V časih PAN-AMERICAN je bilo delo bolj zabavno in ne tako "naspidirano" kot danes. Veliko "Overnight Stops", ki so trajali po cel teden na ekskluzivni destinaciji, bonusov pri plačah itn...
rockorama
20. 04. 2010 08.21
RICHard28 20.04.2010, 06:54 Zanimiv članek.Samo meni se zdi, da tile nizkocenovniki kot so Ryanair in Easyjet nimajo ravno take procedure.Let Lj-London je taka rutina kot vožnja trole na Kongresnega.Pa vprašanje kako redno servisirajo letala. To pa res drži, da posadka preleti velik kilometrov, samo vidi pa mal sveta. Še jst na GoogleEarthu imam lepši pogled :). Pa še zoom hehe. REPLY: RICHard28, "nacionalni prevozniki" izvajajo operacije letov popolnoma enako kot "nizkocenovniki", rutina je pač pri tem delu dejstvo - saj posadka ne opravi samo enega leta na dan, temveč štiri lete (lahko manj ali več, odvisno od dnevnega načrta), torej enega za drugim. Res je, posadka od destinacije ne vidi nič, ker so obrati na letališčih kratki in vsako letalsko podjetje poskuša čimbolj izkoristiti letalo in nižati operativne stroške. Sicer pa eno letalo naredi tudi do 8 letov na dan, potem gre pa v domači bazi na reden dnevni servis. Govorim o "short haul" letih. In to ni pri "nizkocenovnikih" NIČ DRUGAČE. Eni kot drugi imajo enako zakonske obveznosti. Govorim iz lastnih izkušenj. Lep pozdrav!
RICHard32
20. 04. 2010 06.54
Zanimiv članek.Samo meni se zdi, da tile nizkocenovniki kot so Ryanair in Easyjet nimajo ravno take procedure.Let Lj-London je taka rutina kot vožnja trole na Kongresnega.Pa vprašanje kako redno servisirajo letala. To pa res drži, da posadka preleti velik kilometrov, samo vidi pa mal sveta. Še jst na GoogleEarthu imam lepši pogled :). Pa še zoom hehe.
Iluzionist
20. 04. 2010 01.30
kamionarji vidijo veliko cest, ne pa mest
saki15300
20. 04. 2010 00.21
Ej, najbolj patetični so mi oglasi v stilu Ryanair, ki vabi mlade punce iz vzhodnih držav, da se pridružijo njihovi družbi in postanejo stewardese... no, da vam na kratko opišem zgodbo moje kolegice, ki je nasedla takemu oglasu: odšla na razgovor v London, so jo sprejeli in ji istočasno zaračunali 800 funtov za trening, ki traje cca 2 meseca. No, trening je naredila in se zaposlila pri omenjeni družbi vendar ta služba ni bila prav nič "high life" kakor reklamirajo na svoji spletni strani... punca je včasih delala tudi do 8 sektorjev na dan (to pomeni, da je imela 8 letov dnevno, npr. Barcelona, Berlin, Bologna in Helsinki), zvečer je pa vseeno pristala v Londonu oz. v tistem patetičnem Bishops Stortfordu (vasica ob Stanstedu kjer živi večina stewardow in pilotov, ki delajo na Stanstedu)... no, najbolj pa jo je šokiralo dejstvo, da je dobila polulanih 1200 funtov plače na koncu meseca. Upam, da bo ta komentar prebrala marsikatera slovenska 18-letnica katere sanje so postat stewardesa. Stewardese so včasih veljale za "high class" poklic, sedaj je to preteklost! In mimogrede... moja kolegica je zapustila Ryanair po 1 letu, je raje kelnerca na zemlji kot v zraku.
naivna
19. 04. 2010 23.26
Vecina posadke, ne zanimajo mesta in kraji, njim je da grejo v hotel si odpocijejo in imajo svoj privatni cas. MIR
enflyer
19. 04. 2010 23.26
S5jaz - bojadrag Da se ne bosta preveč pričkala. Eno je letenje s travnika in drugo z betonske steze v prometu z nekaj tonaže in potniki na krovu. Vsi smo bili enkrat na travniku (skoraj vsi) in nekateri gredo v letalstvo drugi pa se obdržijo pri zidarskih poslih. Pa brez zamere že prej omenjeni zidarji, mesarji ... Tud zidar zna dobro letet letalo, le da to počne za hobi. Je pač poklicna avi. precej drugačna, bolj obsežna. bojadrag... airbus kapitani ... dooolgoletna praksa ;) tisti, ki pa misliš, da je podobno sra... kot kolo, verjetno nimaš dosti pojma o letalstvu, sploh o poklicnem, kjer je letenje le delček vsega procesa ... ti predlagam da se pozanimaš, pa srečno. Fantje, ne se sekirat če kdo tukaj napiše da je avion kot bicikl. Morda ima kakšne frustracije ;) Pa lahko noč vsem zbranim.
primc81
19. 04. 2010 22.59
voziti avion je verjetno podobno sr... kot pa voziti neko drugo vozilo.... ko se enkrat naučiš postopek je kot bi vozil kolo....
Mare61
19. 04. 2010 22.28
Dober, poučen prispevek (tudi nekateri komentarji). Sem v zadnjih letih kar nekajkrat letel (kot potnik) in zdaj vem, zakaj aplavz po uspešnem pristanku....... :)) Me je kar malo zagrabilo. A kdo morda ve, koliko časa traja šolanje za avtomatskega pilota ? :)) Mejte se lepo !
s5jaz
19. 04. 2010 21.36
bojadrag Nimam nič proti nobenemu poklicu, tudi PPL je res osnovna licenca, ampak nek trud je vseno treba vložiti. Samo vseno pa ne more en govort kok je na izi pilotirat letala, še posebi potniška. Tudi jaz nisem trdiv da sem že nevemkako dober pilot, samo neko znanje s tega področja pa vseno imam, tako kot imaš ti s tistega za katerega si izšolan. Aja pa ne mi govort da ti kar poznaš razne mesarje pa zidarje s PPL :) Pa ne me spet narobe razumet nimam nič proti njim lahko da je kakšen mesar, zidar, samo da so pa v množini, ne me smejat no. Govoriš kot da vsak drug v sloveniji pilotira letalo.
delboske
19. 04. 2010 21.08
S5ti Bolje je dobro prelagati papir, kakor pa slabo pilotirati letalo. PPL, v redu, poznam jih par , ki imajo to licenco, po poklicu so pa mesarji in zidarji. Vsak poklic pa si zasluži spoštovanje in piloti niso pri tem nobena izjema ampak, samo to. Drugače pa zna biti to precej nadut in samovšečen folk, posebej komercialisti. Seveda pa niso vsi takšni, poznam nekaj izjem..
s5jaz
19. 04. 2010 20.46
pilotista Katero licenco in raitinge pa že maš? Ti si najbrž že bolj proti koncu ne? Jaz sem še bolj na začetku, sedaj nabiram nalet za CPL. bojadrag Maš prav se strinjam s tabo, jaz na primer sem res še bolj na začetku poti ki vodi do profesionalnega pilota. Samo vseno pa lahko, glede na to da že posedujem pilotsko licenco PPL (private pilot licence), nekaj rečem proti kre*tenom, ki pravijo da je to vse čisto lahko, sami pa kot je nekdo že rekel v službi prelagajo papir.
delboske
19. 04. 2010 20.30
Dober pilot je vsak, ki ima za sabo 1000 ur letenja in več. Bahači in "strokovnjaki " na tem forumu ste zelenci in učenci in takšni so najpametnejši, no razen kapetana na adrijskem airbusu, ki je sploh najpametnejše bitje na planetu. Biti pilot je veščina, kakor biti šofer. Pri komercialnih linijskih pilotih je fajn, ker imajo s sabo stevke, ki jim dajo med drugim tudi kavo. Vojaški piloti so kakor vozniki motociklov, civilni linijski pa kakor vozniki avtobusov. Če bi bilo biti pilot težko, potem ne bi bilo pilotk.(šala)