Tujina

Pirati vse boljši

Peking, 03. 02. 2007 10.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kitajska in Rusija sta največji proizvajalki piratskih izdelkov. S prve prihaja vse - od oblek pa do zdravil za aids.

Na Kitajskem cveti trgovina s ponaredki.
Na Kitajskem cveti trgovina s ponaredki. FOTO: Reuters
Na bolj častnem koncu lestvice so se med tistimi, ki imajo po raziskavi sodeč najbolje urejeno področje varovanja intelektualne lastnine in patentov na prvem mestu znašle ZDA, sledijo pa jim Velika Britanija, Nemčija, Francija, Japonska, Kanada, Švica, Nizozemska, Singapur in Avstralija. Vprašani so v anketi sicer ocenili, da polovico denarja, ki ga njihove družbe porabijo za raziskave, gre za razvijanje tehnologije in strategij za preprečevanje piratstva.

Voditelji velikih podjetij so v raziskavi, ki jo je v sodelovanju z londonsko poslovno šolo Cass izvedla Mednarodna trgovinska zbornica (ICC), označili Kitajsko in Rusijo za največji legli piratstva in najhujši kršiteljici pravil s področja intelektualne lastnine. Med drugimi večjimi kršiteljicami so vprašani poslovneži navedli še Indijo, Brazilijo in Indonezijo.

Kitajska v svetu velja za največji izvor ponarejenega blaga. S Kitajske tako prihaja vse, od ponarejenih filmov do dizajnerskih oblačil, hrane in zdravil proti aidsu. Tudi podatki EU kažejo, da ima dve tretjini ponarejenega blaga, zaseženega v Evropi, kitajske korenine. Prav tako pa vedno pomembnejša proizvajalka ponarejenega blaga postaja Rusija.

Avtorji raziskave se sicer niso ukvarjali s tem, koliko piratstvo stane družbe, ki proizvajajo originalne izdelke. Vendar so v ZDA izračunali, da samo s piratskimi izdelki, ki prihajajo s Kitajske, družbe po svetu utrpijo do 30 milijard evrov škode. Prav tako raziskava ni ocenila škode, ki jo ponarejeni izdelki puščajo na zdravju ljudi. Kitajska se je namreč srečala na primer že z likerjem, ki je bil izdelan iz industrijskega alkohola, zaradi ponarejenega mleka v prahu pa so zabeležili več smrti dojenčkov, ki so trpeli zaradi podhranjenosti.

V raziskavi so vprašani razvrstili države po tem, kakšna je njihova zakonska podlaga za preprečevanje piratstva in kršenja intelektualne lastnine. Ob prej omenjenih štirih državah so se med hujšimi kršiteljicami znašle še Vietnam, Tajvan, Pakistan, Turčija in Ukrajina. Po ocenah generalnega sekretarja ICC Guyja Sebbana razpon držav kaže na to, da je piratstvo razširjeno po vsem svetu in zato kot problem potrebuje tudi globalno rešitev.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

whereareweheadedto
05. 02. 2007 08.26
Na žalost obstaja več lestvic in na tisti, ki jo imam jaz v mislih ima nekaj odstotkov ljudi v lasti več kot 90 svetovnega premoženja. Jaz proti ponaredkom nimam nič. Če jih proizvedejo in prodajo, naj bo. Podjetja, katerih ponaredki se prodajajo imajo že dovolj kapitala in tudi vsak zahodni potrošnik bo izbral original (če ni cena psihiatrično sporna). Če pa želi podjetje prodajati na tržiščih revnih držav, naj pa prej kaj stori za prebivalce, ne pa da večina gleda samo na svoje kapitalistične zahodne riti.