Tujina

Pjongjang grozi ZDA in Japonski

Pjongjang, 15. 07. 2007 10.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Potem ko so zaprli reaktor Jongbjon, je Pjongjang sporočil, da je razoroževanje odvisno od politike ZDA in Japonske.

Jedrski reaktor Jongbjon
Jedrski reaktor Jongbjon FOTO: Reuters

Zunanje ministrstvo Severne Koreje je tudi uradno potrdilo zaprtje glavnega jedrskega reaktorja v Jongbjonu. Reaktor so zaprli potem, ko je država v petek prejela prvo pošiljko nafte iz Južne Koreje. Pjongjang pa je že zagrozil, da bo prenehal z jedrskim razoroževanjem, če ZDA in Japonska ne bosta končali s svojo sovražno politiko.

Nov krog šeststranskih pogovorov bo potekal v sredini tega tedna v Pekingu, kjer se bodo sestali vodje delegacij Kitajske, Severne in Južne Koreje, Japonske, ZDA in Rusije. Na njem naj bi določili delovni načrt in urnik nadaljnjega procesa jedrske razorožitve. Že dan pred tem, v torek, naj bi se ločeno sestala vodja ameriške delegacije Christopher Hill in glavni severnokorejski pogajalec.

Na ministrstvu so ob tem poudarili, da so se za zaprtje reaktorja odločili, še preden so prejeli vseh obljubljenih 50.000 ton nafte, ter dodali, da je bil to izraz dobre volje. Severna Koreja je sicer ZDA že v soboto zvečer neuradno sporočila, da je začela z zapiranjem reaktorja.

V Severno Korejo pa so že prispeli inšpektorji Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA), ki na terenu preverjajo, ali novica drži. Opremo v reaktorju in objektu za predelavo plutonija bodo zapečatili, za kar naj bi potrebovali približno mesec dni. To so tudi prve inšpekcije po štirih letih in pol, leta 2002 so namreč inšpektorje izgnali iz države.

Oktobra 2006 je Severna Koreja izvedla svoj prvi jedrski poskus.

Pjongjang je po večletnih pogajanjih pristal, da se bo razorožil, če bo v zameno dobil mednarodno pomoč. V petek je tako proti severni sosedi iz Južne Koreje krenil tanker s kurilnim oljem.

Ameriški strokovnjaki trdijo, da ni bil reaktor v Jongbjonu, za katerega Severna Koreja trdi, da je bil namenjen izključno pridobivanju električne energije, nikoli dejansko priklopljen na električne vode in da naj bi v minulih 20 letih v njem proizvedli dovolj plutonija za več kot deset kosov jedrskega orožja. Po ugotovitvah raziskovalne službe ameriškega kongresa (CRS) lahko omenjeni reaktor proizvede šest kilogramov plutonija letno, dovolj za manjšo jedrsko bombo. Severna Koreja, ki je svoj prvi jedrski poskus izvedla oktobra lani, naj bi trenutno razpolagala z od 46 do 64 kilogrami plutonija.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.