Tujina

Pjongjang kritizira ZDA

Seul/Pjongjang/Washington, 05. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Severna Koreja je zagrozila, da bo prekinila dialog z ZDA, če Washington ne sprejme njihovega načrta za pomiritev napetosti. Načrt Pjongjanga predvideva opustitev severnokorejskega jedrskega programa v zameno za gospodarsko in diplomatsko pomoč.

"Če ZDA ne bodo pozitivno odgovorile na naš predlog, bodo nosile odgovornost za uničenje diplomatskih prizadevanj in povzročile zaostritev razmer," je zapisal severnokorejski uradni dnevnik Rodong Sinmun.

Severna Koreja je novi predlog za pomiritev krize glede svojega jedrskega programa predstavila na tristranskih pogajanjih v Pekingu konec minulega meseca. Ameriški državni sekretar Colin Powell je dejal, da ZDA pobudo skrbno preučujejo. Washington je sicer večkrat poudaril, da mora Pjongjang najprej ustaviti jedrski program, šele nato bodo ZDA obnovile gospodarsko pomoč.

Ameriški časnik New York Times, ki se sklicuje na neimenovanega predstavnika ameriške administracije, pa je piše, da bodo ZDA preusmerile svojo politiko do Severne Koreje, in sicer tako, da ne bodo več poskušale preprečili le proizvodnje jedrskih snovi, temveč njihovo izvažanje v druge države. Ameriški predsednik George Bush naj bi se o tem minuli konec tedna pogovarjal z avstralskim premierom Johnom Howardom.