Tujina

Pjongjang zahteva opravičilo

Pjongjang/Seul, 13. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Severna Koreja zaradi "neopravičljivega piratstva" od ZDA pričakuje opravičilo. Španske ladje so v preteklih dneh v Arabskem morju na zahtevo ZDA zajele neko severnokorejsko tovorno ladjo, na kateri so kasneje našli skritih 15 Scud raket, ki jih je Pjongjang prodal Jemnu. Predstavniki ZDA so zahtevo Pjongjanga označili za "absurdno".

Pjongjang čudi vpletenost španske mornarice v značilen primer "državno sponzoriranega terorizma"
Pjongjang čudi vpletenost španske mornarice v značilen primer "državno sponzoriranega terorizma" FOTO: Reuters

"ZDA bi se morale opravičiti za neprikrito piratstvo nad trgovsko ladjo Demokratične ljudske republike Koreje in povrniti škodo za duševne in materialne poškodbe, ki jih je utrpela posadka in ladja. Obžalovanja vredno je dejstvo, da je Španija pri tem dejanju slepo sodelovala kot služabnik ameriškega piratstva, razočaranje pa je še večje ob dejstvu, da sta imeli državi doselj normalne odnose," so zapisali v sporočilu za javnost. Zajetje ladje so označili za značilen primer "državno sponzoriranega terorizma"

Pjongjang je tudi ponovil, da je njihov razvoj raketnih tehnologij povsem javen, temelji na odvračanju grožnje ZDA, s prodajo teh znanj in tehnologij pa si zagotavljajo tuje valute.

ZDA se ne mislijo opravičiti

Richard Armitage, pomočnik ameriškega državnega sekretarja, je severnokorejsko zahtevo zavrnil. "Ladjo brez zastave in s skritim tovorom imamo vso pravico ustaviti," je dejal Armitage, ki se nahaja na obisku v Avstraliji. "Španska mornarica jo je ustavila, mi smo jo preiskali in našli neurejene papirje. Ta dejstva smo predstavili celemu svetu, kasneje pa smo ladjo pustili naprej, tako, da se mi njihove zahteve zdijo absurdne," je še dejal Armitage.

Armtigae: ZDA se nimajo za kaj opravičevati
Armtigae: ZDA se nimajo za kaj opravičevati FOTO: Reuters

Severnokorejska ladja So San pa je bila zajeta v mednarodnih vodah pred Arabskim polotokom, ker so imele ameriške obveščevalne službe podatke, da ladja prevaža prepovedana orožja. Ladjo je ustavilo špansko vojaško ladjevje in ga kasneje izročilo vojski ZDA.

Izkazalo se je, da je bila – sicer skrita – pošiljka orožja namenjena v Jemen, ki velja za dejavno članico aktualne protiteroristične koalicije. ZDA so kasneje ladji pustili, da je nadaljevala pot proti Jemnu.

Severna Koreja obvestila IAEA o nadaljevanju jedrskega programa

Severna Koreja bo zagnala svoje jedrske zmogljivosti, saj ji grozi pomanjkanje električne energije
Severna Koreja bo zagnala svoje jedrske zmogljivosti, saj ji grozi pomanjkanje električne energije FOTO: Reuters

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je od Severne Koreje, ki je v četrtek napovedala nadaljevanje svojega jedrskega programa, prejela zahtevo, naj umakne svoje kamere za nadzor severnokorejskih jedrskih naprav. Pjongjang namreč namerava znova zagnati naprave za proizvodnjo obogatenega urana, ki jih je ustavil leta 1994 po podpisu dogovora z ZDA. Potem, ko je Severna Koreja napovedala svojo odločitev, so se nanjo že v četrtek odzvale ZDA in Rusija. Bela hiša je odločitev označila za "obžalovanja vredno", za Rusijo pa ta povzroča "veliko zaskrbljenost".

Ameriški in južnokorejski predsednik, George Bush in Kim Dae-Jung, sta se v današnjem pogovoru strinjala, da ne moreta sprejeti odločitve Severne Koreje in jo zato pozivata k njenemu umiku Hkrati sta zagotovila, da si bosta še naprej prizadevala za mirno rešitev krize..

V bistvu gre za protest

Severna Koreja je zagrozila, da bo obnovila svoj jedrski program kot protest proti novembrski odločitvi ZDA, da bodo Pjongjangu prekinili vse pošiljke nafte, ker je Severna Koreja priznala, da je kršila sporazum z ZDA o zamrznitvi jedrskega programa iz leta 1994. Država se po besedah severnokorejskega predstavnika zaradi te odločitve ZDA sooča s hudimi težavami v oskrbi z električno energijo, zato bo Pjongjang začel uporabljati jedrski reaktor, ki so ga leta 1994 zaprli zaradi ameriških sumov, da proizvaja plutonij.

SORODNI ČLANKI

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA