Tujina

Planetu prijazna mesta

Berlin, 02. 01. 2008 14.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V Berlinu, Kölnu in Hannovru so avtomobilom, ki prekomerno onesnažujejo, prepovedali vožnjo po nekaterih delih mest.

Vozniki so dobili posebne nalepke, ki označujejo, da gre za okolju prijaznejše vozilo.
Vozniki so dobili posebne nalepke, ki označujejo, da gre za okolju prijaznejše vozilo. FOTO: Reuters

Tri nemška mesta, Berlin, Köln in Hannover, so uvedla zakon, ki avtomobilom, ki prekomerno onesnažujejo okolje, prepoveduje vožnjo po delih mesta, ki so označeni kot okoljevarstvene cone.

V mestih tako od voznikov zahtevajo, da svoja vozila opremijo s posebnimi nalepkami, ki dokazujejo, da vozila ustrezajo novim standardom o dovoljenih izpušnih emisijah. Vozila, ki teh standardov ne izpolnjujejo, bodo v teh conah prepovedana, prepoved pa velja vse dni v letu.

Table označujejo okoljevarstvene cone, kjer ne bodo mogli voziti vsi avtomobili.
Table označujejo okoljevarstvene cone, kjer ne bodo mogli voziti vsi avtomobili. FOTO: Reuters

Vozniki, ki zakona ne bodo spoštovali, bodo sprva dobili opozorilo, če pa ne bodo upoštevali niti tega, bodo denarno kaznovani. V Berlinu bodo take globe uvedli v februarju, kršitelji pa bodo za prekršek morali odšteti 40 evrov. V Kölnu bodo z izdajo posebnih nalepk začeli šele aprila.

V upanju, da bodo s tem ukrepom vsaj nekoliko zmanjšali onesnaževanje ozračja s toplogrednimi plini, so podobne ukrepe že napovedala tudi druga nemška mesta.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nintendo64@email.si
02. 01. 2008 19.44
Najprej je potrebno omejiti idiotizem, da v vsakem avtu sedi samo eden. V ZDA zadnje čase to uspešno rešujejo s hitrimi pasovi na avtocestah, ki omogočajo znatne prihranke. Pri nas pa se je razrasto idiotizem, da se dva sodelavca vozita iz istega kraja v isto firmo delat, pa vsak s svojim avtom.
xzamiel@hotmail.com
02. 01. 2008 19.34
Super, edino pravilno. Prvi korak je narejen, omejitev avtov, ki zelo prekomerno onesnažujejo okolje. Drugi koraj je popolna prepoved sploh imetih take avte (+ nekakšna zamenjava itd lastnike takšnih avtov) itd itd. Saj bo počasi. Se pa strinjam z coccolinetto (al si tip, nisem zdaj 100%, anyho), da so ljudje preleni postali, podobno kot američani, ki se z avtom peljejo že praktično vsepovsod, pa tudi, če je samo 100m stran. Hmm.
coccolinetta@email.si
02. 01. 2008 15.50
ne delo, telo, pardon:)
coccolinetta@email.si
02. 01. 2008 15.49
Na kolo ali pa peš bi šli, lenobe lene...Moj sosed se npr. do lokala, ki je od naše hiše oddaljen 100 metrov, odpelje z avtom vsak dan!!! Če bi malo pomislil, koliko s tem onesanžuje, bi ga po moje kap zadela...On in podobni primerki bi se morali nad sabo in svojo lenobo zamisliti...Poleg tega, če greš na kolo, narediš hkrati nekaj za svoje delo...Dvojni plus, a ne:)?
madker
02. 01. 2008 15.47
Bi samo dodal,da nalipk vozniki niso dobili,pac pa morajo na TÜV in zanjo placati EUR 5. Tako se bolj zdi,da je to nova pogruntavscina za pobiranje denarja... Sicer se pa o uvedbi nalepk pogovarjajo tudi ostala mesta, posebno v Badem Wirtembergu so zelo aktivni, tako,da jih kmalu pricakujejo v vecini mest po Nemciji. Je pa zanimivo, da nalepke potrebujejo tudi vozila registrirana izven ZRN,prav tako turisti,kateri bodo hoteli z avtom v ta mesta. Se pa ze oglasajo prebivalci z nizjimi dohodki,kajti kot pravijo,jih je ta zakon postavil v neroden polozaj. Vecinoma imajo starejsa vozila,ki ne ustrezajo novim predpisom, denarja za predelavo vozil (stane med EUR 700 - 900) nimajo,kaj sele za nova vozila. Mogoce pa bodo tudi te nalepke samo prehodnega znacaja,kot ze nekaj podobnih pogruntavscin v ZRN...
Romuel
02. 01. 2008 15.12
baje se že pojavljajo ponaredki..