Tujina

Po 20 letih odkrili s prestižne jahte ukradeno Picassovo sliko

Haag, 27. 03. 2019 13.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / D.L.
Komentarji
8

"Izredna novica: pravkar sem odkril ukradeno sliko Dora Maar Pabla Picassa." Novico, ki je navdušila ljubitelje umetnosti, je najditelj Arthur Brand - imenujejo ga Indiana Jones sveta umetnosti - objavil kar na Twitterju. Portret Dore Maar, ene Picassovih najvplivnejših ljubic, je bil leta 1999 na francoski rivieri ukraden z jahte savdskega šejka.

Arthurju Brandu, Indiani Jonesu sveta umetnosti, se je po štirih letih raziskovanja uspelo dokopati do 25 milijonov evrov vredne ukradene slike španskega umetnika Pabla Picassa. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Slika se je "pogosto uporabljala kot poroštvo, enkrat se je pojavila pri mamilarskih poslih, spet štiri leta pozneje pri poslu z orožjem", trdi najditelj.

Mojstrovino iz leta 1938 z naslovom Portret Dore Maar, znano tudi kot Buste de Femme, so ukradli z luksuzne jahte v lasti savdskega šejka Abdula Mohsena Abdulmalika Al Šejka, medtem ko je bila ta zaradi obnove zasidrana v francoskem letoviškem mestu Antibes.

Ker dve desetletji po kraji policija še vedno ni imela nobenih odgovorov, so vsi domnevali, da je portret, ki je do Picassove smrti leta 1973 visel v umetnikovem domu, izgubljen za vedno. Leta 2015 pa je Brandu prišlo na ušesa, da "z ladje ukraden picasso" kroži po nizozemskem kriminalnem podzemlju, čeprav, kot je povedal, tedaj še ni natančno vedel, za katero sliko gre. Kot je še povedal, se je slika "pogosto uporabljala kot poroštvo, enkrat se je pojavila pri mamilarskih poslih, spet štiri leta pozneje pri poslu z orožjem".

Ko je Brand vedel, natanko katero stvaritev išče, se je obrnil na ljudi, ki bi jo lahko kupili, ne vedoč, da je ukradena. Na začetku meseca je prejel sveže informacije. "Name sta se obrnila predstavnika nizozemskega podjetnika in povedala, da je sliko imela njihova stranka. Bil je povsem iz sebe. Mislil je, da je Picasso del zakonitega dogovora. Izkazalo se je, da je bil posel zakonit - način plačila pa ne," je povedal za francosko tiskovno agencijo AFP.

Pred slabim tednom pa so sliko, zavito v papir in nekaj črnih vrečk za smeti, prinesli v njegovo amsterdamsko domovanje. Sliko je, ko jo je odvil, za eno noč obesil na steno svojega stanovanja, ki je tako za eno noč "postalo najdražje stanovanje v Amsterdamu", je povedal Brand.

Policijski predstavniki v Franciji in na Nizozemskem so povedali, da policija ne bo preganjala zadnjega lastnika. Slika pa je zdaj pri zavarovalnici, ki se bo še odločila, kakšna bo njena usoda.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
27. 03. 2019 17.59
+4
.vsem ki jim slika ni všeč predlagam da narišejo kaj takega ( saj zmorejo menda 15letniki) in PRODAJO za 20miljonov ../ kdor ne mara umetnosti naj bi vsaj ne pljuval po njej..
lumpimonster
27. 03. 2019 17.17
-1
Eh bedarija kaksna smotana slika,
Jimi1
27. 03. 2019 17.13
-8
No če bi jaz kaj takšnega našel, bi verjetno slednje uporabil za zaščito betona pred kupom zemlje na njej... Resnično kot tehnik, v tem zmazku na platnu ne najdem niti kančka umetnosti ali pa se na "umetnost" popolnoma nič ne spoznam..., pa mi tekne poslušanje "klasike" in zelo rad obiščem kakšno galerijo, pa vse do "ljudske umetnosti" in ostalega gre....samo tole pa....?
detect
27. 03. 2019 16.31
-8
tedoVV2HCmedo
27. 03. 2019 16.15
-13
Kdo ve, če je to res. Danes ni težko kopirati ničesar. Če pogledam to sliko, meni to ni nobena silna umetnost, nima veliko barv. Vsak 15letnik lahko to nariše. Morda je to bolj enostavna kopija.
Hmeljko
27. 03. 2019 17.14
+5
Da se ugotovi original ni samo kako slika izgleda, ampak kakšne barve so uporabljene glede na čas ustvarjanja, na kakšno podlago je bila ustvarjena, kakšni žeblji so se uporabljali v tem času in še veliko več.
janezpodre
27. 03. 2019 15.59
+1
Razumljivo je, da je bila tko dolg skrita. Tat ma namreč doma otroke in da froci ne bi fasal nepopravljive travme, jo je spravu na podstreho.
tarzan13
27. 03. 2019 14.05
+3
zihr jo je radovan do tja spravil