Tujina

Po 27 dneh iz ruševin potegnili preživelega?

Port-au-Prince, 09. 02. 2010 07.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na Haitiju so našli moškega, ki naj bi pod ruševinami preživel štiri tedne. Zdravniki pravijo, da to sicer ni nemogoče in da njegovo slabo stanje kaže na to, da bi bila zgodba lahko resnična.

Haiti
Haiti FOTO: Reuters

Družina 28-letnega moškega, ki ni bil imenovan, trdi, da je ta pod ruševinami v prestolnici Port-au-Prince preživel 27 dni. Rešili naj bi ga šele v ponedeljek, potem ko je bil ujet vse od 12. januarja, ko je Haiti stresel uničujoč potres. Zdravniki pravijo, da je bil dehidriran in podhranjen, in da vse kaže na to, da je bil ujet zelo dolgo.

Med 150 in 200 tisoč ljudi je v potresu umrlo, 1,5 milijona jih je ostalo brez strehe nad glavo, manj kot 140 pa so jih uspeli potegniti žive iz ruševin.

"Nenavadno je, vendar pa ne nemogoče,“ je ob tem povedal zdravnik Dushyantha Jayaweera z univerze v Miamiju. "Bil je zelo dehidriran in v zelo slabem stanju, kar kaže na to, da bi bila njegova zgodba lahko resnična.“ Po njegovih besedah 28-letnik še vedno ne more govoriti, vendar pa so zdravniki optimistični glede njegovega okrevanja.

Mati preživelega.
Mati preživelega. FOTO: Reuters

Njegova mati, s katero se je pogovarjal dopisnik britanskega BBC, je v solzah povedala, da sina še ni videla, njegov brat pa je pojasnil, da je zasutemu teh 27 dni nekdo dajal vodo.

Začetek zaslišanj

Policija je povedala, da so ameriške misijonarje že pred tem prijeli, ko so poskušali odpeljati otroke v Dominikansko republiko.

Haitijski sodnik je medtem začel zasliševati deset ameriških misijonarjev, obtoženih, da so hoteli iz države odpeljati 33 otrok. Misijonarji sicer trdijo, da so mislili, da so otroci sirote, vendar pa se je kasneje izkazalo, da jih ima še veliko žive starše.

Njihov odvetnik je ob začetku procesa dejal, da je veliko staršev "v dobri veri dalo svoje otroke Američanom“. Zatrdil je tudi, da so imeli Američani vso potrebno dokumentacijo.

Primer je sicer pretresel svetovno javnost in sprožil strahove glede morebitnega tihotapljenja in ugrabitev otrok v kaotični državi.

Zaračunavajo za podarjena zdravila

Javnost pa je danes pretresla tudi novica, da v nekaterih haitijskih bolnišnicah bolnikom zaračunavajo za zdravila, ki jim jih Združeni narodi dostavljajo brezplačno. Po potresu je namreč več kot 200 humanitarnih organizacij poslalo svoje osebje, pomoč, pa tudi denar za zdravila. Skupaj so tako na Hiti poslali za milijon dolarjev zdravil, poleg tega pa tudi haitijsko ministrstvo za zdravje dobiva denar od donacij z vsega sveta.

Združeni narodi so zato bolnišnicam, ki s takšno prakso ne bodo prenehale, zagrozili, da jim ne bodo več pošiljali nujno potrebnih zdravil. Nevladne organizacije v zasebnih bolnišnicah, kjer bo veljala prepoved, bodo kljub temu dobile zdravila, če bodo dokazale, da jih delijo brezplačno.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tomazzek
09. 02. 2010 11.51
Na kozlanje mi že gredo te reklame za poker!
yapi
09. 02. 2010 11.23
glede na stanje da niso mel mehanske opreme za odkopavanje, je to resnično. če so mu dovajali vodo potem je mel šanse da je preživel. pomagali so mu lahko toliko, odkopati pa ga niso mogli do sedaj. kaj je tu nesmisel jst ne vem, pa tut skeptičnost nima kej tu iskat. eni majo res pouhne riti in pišejo take osladnosti.
Ramzess
09. 02. 2010 10.41
Ssdnzalo="njegov brat pa je pojasnil, da je zasutemu teh 27 dni nekdo dajal vodo.... Nevem kako je lahko nekdo njemu dajal 27 dni vodo, resil oziroma pomagal pa mu teh 27 dni ni noben...to je popolnoma nelogično... !!!" Se strinjam, revež pa za povrh moral še marsikaj dokazovati, da je in kako je preživel, resnično licemerno. Kaj bi šele bilo, če bi šlo za otroka, če dojenčki so sposobni preživeti ekstreme. Pri različnih primerih sodelujejo različni pogoji, lastnosti, sposobnosti telesa, psihična plat, itd., niti dva primera nista enaka, zato primerjav ni mogoče delati.
2gruber
09. 02. 2010 10.04
Jaz mislim da le nekdo hoče svojih 5min slave na tale način, vsekakor pa ne verjamem da bi nekoga pustili cel mesec pod ruševinam in mu samo prinašal vodo, to je BS!
puncka20
09. 02. 2010 09.27
Ne moreš ti bit 27 dni brez vode oz. tekočine. To je 1x1.
Tonček Balonček
09. 02. 2010 09.12
Lahko bi bil še nekaj tednov, sploh če ga je zasulo skupaj s kakšnim balonom vode ali pa ej zasut v kakšni gostilniški kleti, kjer imajo spravljeno hrano, pivo, vino in kakšno klobaso. Če pa nima vode, seveda brez nje ne more preživeti 27 dni, po nekaj dneh je že zrel za dosmrtno dializo, kmalu zatem pa umre.
castnasestra
09. 02. 2010 08.47
Vauu, to pa je novica. Res lepo! Škoda, ker so reševanje morebitnih preživelih izpod ruševin tako hitro opustili... Zavoljo "dobrobiti" haitskih otrok?
ssdnzalo
09. 02. 2010 08.44
njegov brat pa je pojasnil, da je zasutemu teh 27 dni nekdo dajal vodo.... Nevem kako je lahko nekdo njemu dajal 27 dni vodo, resil oziroma pomagal pa mu teh 27 dni ni noben...to je popolnoma nelogično... !!!