Tujina

Po 30 letih na volišča

Kabul, 18. 09. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

V Afganistanu, kjer so prvič po več kot 30 letih potekale parlamentarne volitve, so zaprli volišča.

Afganistanski volivec
Afganistanski volivec FOTO: Reuters

V Afganistanu so prvič po več kot tridesetih letih na volitvah odločali o sestavi državnega parlamenta in svetov 34 provinc. Predsednik države Hamid Karzaj je ob tem dejal, da Afganistan za seboj pušča desetletja "vojn, posredovanja in trpljenja".

"Po tridesetih letih vojn, posredovanja in trpljenja Afganistan danes stopa na pot napredka. Ustvarja gospodarstvo, politične ustanove in danes dokončujemo celoten proces, dokončujemo postavitev temeljev afganistanske države. Zato danes ustvarjamo zgodovino," je povedal predsednik.

Rezultati znani oktobra

Afganistanski predsednik Hamid Karzaj je dejal, da so volitve zgodovinske
Afganistanski predsednik Hamid Karzaj je dejal, da so volitve zgodovinske FOTO: Reuters

Zaradi obsežnosti volitev in logističnih težav bo štetje glasov trajalo skoraj tri tedne. Začasni uradni izidi bodo objavljeni šele okoli 10. oktobra. Končni izidi pa bodo znani 22. oktobra, ko se bo iztekel rok za rešitev morebitnih pritožb.

Za 249 sedežev v volesi džirgi, spodnjem domu narodne skupščine, in za skupno 420 sedežev v svetih 34 provinc se je potegovalo skoraj 5800 kandidatov, med katerimi je bilo približno deset odstotkov žensk. Člane mešrano džirge, zgornjega doma skupščine, bodo nato skupaj izbrali sveti provinc in predsednik Karzaj.

kakšna je volja volivcev, bo dokončno znano šele čez mesec dni
kakšna je volja volivcev, bo dokončno znano šele čez mesec dni FOTO: Reuters

Medtem pa se nasilje v državi nadaljuje. V bombnih eksplozijah in spopadih je bilo ubitih devet ljudi. Neznanci so na poslopje Združenih narodov v Kabulu izstrelili dve raketi. Napad ni terjal žrtev.

Kljub temu oblasti trdijo, da so pričakovali več napadov, saj so talibani grozili, da bodo naredili vse, da bi ljudem preprečili odhod na volišča. Volitve so potekale brez večjih nepravilnosti, pa so sporočili opazovalci.

Volitve so potekale brez večjih nepravilnosti
Volitve so potekale brez večjih nepravilnosti FOTO: Reuters
  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA