Tujina

Po aferi Ibiza Strache napovedal ovadbo treh oseb

Dunaj, 24. 05. 2019 17.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
L.Š./STA
Komentarji
4

Nekdanji avstrijski podkancler Heinz-Christian Strache je po aferi Ibiza napovedal ovadbo treh oseb, ki naj bi sodelovale pri pasti, v katero se je ujel. Tožilstvo na Dunaju zaenkrat še ni prejelo poziva za ovadbo.

Nekdanji predsednik svobodnjakov (FPÖ) Heinz-Christian Strache je prek izjave na Facebooku dejal, da so najmanj tri osebe vpletene v skriti posnetek, v katerem je bil v zameno za pomoč pri povečanju volilne podpore svoji stranki pred volitvami leta 2017 pripravljen ponuditi poslovne pogodbe z vlado domnevni ruski vlagateljici.

Nekdanji avstrijski podkancler Heinz-Christian Strache je po aferi Ibiza napovedal ovadbo treh oseb, ki naj bi sodelovale pri pasti, v katero se je ujel.
Nekdanji avstrijski podkancler Heinz-Christian Strache je po aferi Ibiza napovedal ovadbo treh oseb, ki naj bi sodelovale pri pasti, v katero se je ujel. FOTO: AP

Kot je pojasnil Strachejev odvetniki, so podali prijavo proti odvetniku, detektivu in osebi, ki je nastavila past. Vse tri osebe so namreč v preteklih dneh povezali z nastankom spornega posnetka. V prijavi jim očitajo prevaro, poneverbo dokumentov, zlorabo prisluškovalnih sredstev in sum zlorabe podatkov z namenom povzročanja škode.

Strache je danes izrazil tudi prepričanje, da je v snemanje srečanja v vili na Ibizi vpletenih še več oseb. Svobodnjaki trdijo, da je bilo snemanje Stracheja in njegovega strankarskega kolega Johanna Gudenusa nezakonito, saj nista privolila v snemanje.

Afera Ibiza je v Avstriji povzročila hudo politično krizo. Svobodnjaki so zapustili vlado, avstrijski kancler in predsednik Avstrijske ljudske stranke (ÖVP) Sebastian Kurz je po njihovem odhodu na ministrske položaje imenoval nova imena – Avstrija je dobila prehodno vlado. Strache je po aferi odstopil tudi s položaja predsednika FPÖ, Gudenus pa je zapustil stranko in odstopil s položaja vodje poslanske skupine.

Nekdanji avstrijski podkancler Heinz-Christian Strache v družbi avstrijskega kanclerja Sebastiana Kurza.
Nekdanji avstrijski podkancler Heinz-Christian Strache v družbi avstrijskega kanclerja Sebastiana Kurza. FOTO: AP
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BUONcaffee
25. 05. 2019 14.29
Dobra reklama za Ibizo. Gremo vsi na Ibizo, vsi,.....
BUONcaffee
25. 05. 2019 12.21
Važno da kak Slovenski minister ni bil vpleten v to.
ivan.z Doba
24. 05. 2019 20.16
+3
Kljub vsemu, kar jim očitajo so dokazali, da je desnuh smrdljivo koruptiven. Pametnemu dovolj!
JApajaDAja
24. 05. 2019 19.20
+4
v slo bi to šlo gladko skozi ( nezakonito snemanje )...za avstrijo pa ne vem če bo!