Tujina

Po brutalnem posilstvu osemletnice v Indiji izbruhnili protesti

Delhi, 13. 04. 2018 13.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nov primer množičnega posilstva in umora je zanetil jezo in ogorčenje med Indijci. A protesti so se razbohotili zaradi verskega spora, ki je izbruhnil po tem, ko so zaradi grozovitega dejanja pridržali osem pripadnikov hindujske struje.

Osemletno Asifo Bano so več dni omamljeno zlorabljali, dokler ni umrla
Osemletno Asifo Bano so več dni omamljeno zlorabljali, dokler ni umrla FOTO: AP

Truplo Asife Bano, ki je pripadala muslimanskemu nomadskemu plemenu, so 17. januarja našli v gozdu v bližini mesta Kathua v provinci Kašmir, ki spada pod Indijo. Zgodba pa je prišla v javnost ta teden, ko je primer postal jabolko spora na ravni religije v že tako razdeljeni indijski regiji.

Asifina družina se namreč v iskanju paše s svojimi konji vsako zimo seli v dolino Jamu, kjer je prišla v spor s tamkajšnjim pretežno hindujskim prebivalstvom. Preiskovalci menijo, da so prav hindujci nato zagrešili strahoten zločin, da bi nomade pregnali z območja, poroča BBC.

Policija je v povezavi s primerom posilstva in smrti deklice aretirala osem pripadnikov hindujske skupnosti, med katerimi so tudi upokojeni državni uradnik, štirje policisti, in mladoletnik, vsi pa pripadajo lokalni hindujski skupnosti, ki je bila vpletena v zemljiški spor z muslimanskimi nomadi.

Protestnikom je prekipelo: "Dovolj je ščitenja posiljevalcev!"
Protestnikom je prekipelo: "Dovolj je ščitenja posiljevalcev!" FOTO: AP

'Zločin proti človečnosti, ki ne sme ostati nekaznovan'

Protesti se začeli po podpornem shodu hindujskih desničarjev, ki so izražali nestrinjanje z aretacijami osumljencev. Odvetniki v Jamu so policiji hoteli celo preprečiti vstop na sodišče, ko so hoteli vložiti obtožnico proti osumljenim hindujcem. Podpornega shoda privržencev hindujske desničarske politične struje, ki verjame, da so priprti možje nedolžni, pa sta se udeležila tudi dva ministra hindujske nacionalistične stranke Bharatiya Janata Party (BJP).

Ogorčenje, ne samo zaradi brutalnega posilstva, ampak tudi zaradi podpore osumljencem, se je hitro razbohotilo po Indiji, kjer prebivalci v protestih zahtevajo pravico za Asifo. Podpora pa se je razširila tudi na Twitterju, kjer se ljudje zgražajo nad podporo osumljencem za krut zločin pod ključnikoma #Kathua in #justiceforAsifa.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Pomislite, kaj gre po mislih osemletnici, ko jo omamijo, ugrabijo, več dni skupinsko posiljujejo in nato umorijo. Če ne čutiš njenega trpljenja, nisi človek. Če ne zahtevaš pravice za Asifo, si ne zaslužiš pripadati ničemur," je tvitnil eden od uporabnikov.

Proteste v Dehiju je organiziral glavni pripadnik opozicijske stranke Rahul Gandhi. "Kako lahko kdorkoli zaščiti tako zle hudodelce? Kar se je zgodilo Asifi, je zločin proti človečnosti, ki ne sme ostati nekaznovan. Kaj smo postali, če bomo dovolili politiki, da vpliva pri tako nepojmljivi brutalnosti, ki se je zgodila temu nedolžnemu otroku," je zapisal Gandhi, ki s somišljeniki načrtuje še več protestov konec tedna po vsej državi, da bi osvetlil brutalne zločine nad ženskami v Indiji in pritegnil pozornost svetovne javnosti.

Nekateri Asifino smrt primerjajo s številnimi brutalnimi posilstvi, ki že leta pretresajo državo, med drugim smrtjo 22-letne študentke medicine v New Delhiju, ki je gonjo proti posiljevalcem začela. Po tem primeru so namreč z ogromno protesti že dosegli nekaj sprememb v indijskem zakonu o posilstvu, a protestniki zdaj znova skandirajo: "Nič več ščitenja posiljevalcev!"

Proteste po vsej Indiji napovedujejo tudi konec tedna.
Proteste po vsej Indiji napovedujejo tudi konec tedna. FOTO: AP
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TSTU
28. 08. 2022 11.45
+2
Preprosto, v stilu "oko za oko" bi mogli na njih izvest ruski eksperiment - vse posiljvalce voziti v isto sobo. Seveda ne dobijo nič hrane, vode, .. pa vidimo, kako bodo drug drugega "vzdrževali."
akmt
16. 04. 2018 17.51
+10
Tam je se srednji vek.Zelo so zaostali.Umsko.Eno pleme se prevec pribliza oz stopi na tuje ozemlje in se mascujejo z zensko.Ce bi se zelei se bolj mascevati, bi to naredili eni srednjesolki.Otrosko zivljenje je tam cisto nepomembno.Zivljenje zenske je pomembnejse.Pa se vedno dosti manj kotzivlljenje moskega.V Indiji je posameznik samo stevilka.Kakrsnakoli mascevanja so pa preko nedolznih zrtev.Veliko je se tudi krvnega mascevanja.Nekoga porinejo v prepad in nihce ne more ugotoviti vzroka smrti...Tole s posilstvi je pa tudi tipicno.Na tistem delu sveta so izkljucno dogovorjene poroke.Poroceni ne vedo, kaj je to ljubezen.Nezadovoljni so, ni seksa, ker ni ljubezni.Zato se jim.pa utrga in se grejo mnozicna posilstva.Kot da so zivali....
Apostol1
14. 04. 2018 13.28
+28
Ti zločini bi morali biti zaprti za komentiranje, ker dovolj če prebereš naslov te je že groza, da izmečkov, ki so to počeli sploh ne omenjam, ker vsaka kazen je premila za take stvore.
razvajen123
06. 05. 2018 16.46
+3
slab zakon ,lopovi in barabe ,a kaj je z našem zakonom.nimam besede
xxdrgregoryhouse
13. 04. 2018 18.48
+3
pa kaj temu cilju ni jasno ,..
Ferdo Crni
13. 04. 2018 18.23
+6
Posilstvo in krut umor deklet v nemčiji se tu ne objavlja. Ker storilci niso "hindujci"..... niti kristjani.... niti ateisti.... niti....... Sklepam pač.
Abica
13. 04. 2018 18.32
+7
devlon
13. 04. 2018 17.58
-7
verjamejo, da je tantra,al kaj
sejvam
13. 04. 2018 17.50
+16
Res evem kakšno duhovno pot vidijo nekateri v Indiji. Mogoče to da ko vidijo tisto ekstremno revščino spregledajo pa si rečejo saj mi sploh ne gre tako slabo.
Uporabnik1245345
13. 04. 2018 18.04
-8
Indija je demokratična država, zato se tam cedita med in mleko.
murate
13. 04. 2018 17.17
+7
Dule Med
13. 04. 2018 16.16
+20
Indija 2 za Kitajsko, ki pobije največ živali, 1 na svetu, ki najbolj zaničuje ženske, 2 so pa Anonaki Arabci.
Dule Med
13. 04. 2018 16.12
+50
In to bi naj bila duhovna dežela ?
Apostol1
14. 04. 2018 13.26
-5
Ali je mogoče to tvoj krstni priimek pikabolanca.
GlavniModerator
13. 04. 2018 16.00
+9