Tujina

FOTO: Za eksplozijo v rudniku kriv izpad elektrike?

Greymouth, 19. 11. 2010 07.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.D./STA/U.F.
Komentarji
5

Na Novi Zelandiji je v rudniku premoga odjeknila eksplozija. Reševalci predvidevajo, da je v rudniku ostalo ujetih okoli 30 ljudi. Medtem ko lastniki rudnika še ugotavljajo, kaj se je zgodilo, ima policija za eksplozijo svojo razlago.

Rudnik Pike River, kjer je eksplozija odjeknila, je na novozelandskem Južnem otoku, od mesta Greymouth pa je oddaljen okoli 50 kilometrov. "Upamo, a ne kaže dobro,“ je dejal župan Greymoutha Tony Kokshoorn. Župan je tudi dejal, da je pod zemljo nekje od 25 do 30 rudarjev. Policija medtem govori celo o 36 pogrešanih, medtem ko je direktor družbe Pike River Coal, ki je lastnica rudnika, Peter Whittall dejal, da pogrešajo 27 ljudi. Pet rudarjev naj bi se po besedah Whitalla po eksploziji vrnilo nazaj na površje, najprej dva in pozneje še trije. Družba Pike River Coal sicer še ugotavlja, kaj točno se je zgodilo.

Po navedbah policije je tik pred eksplozijo v rudniku zmanjkalo elektrike, kar je povzročilo težave s prezračevanjem, posledično pa bi se lahko začel v rudniških rovih kopičiti plin. Zaradi nevarnosti kopičenja plina reševalci, ki so s helikopterji in avtomobili nemudoma prihiteli na prizorišče nesreče, tudi še ne morejo stopiti v rudnik. S tem bi lahko namreč izzvali novo eksplozijo.

Pri rudniku se medtem zbirajo družine zasutih rudarjev. Kot je dejal župan Kokshoorn, bi lahko reševalna operacija trajala več dni. A upanje, da bodo zasute rudarje vendarle uspeli rešiti, jim daje zgodba 33 čilskih rudarjev, je dodal. Te so namreč oktobra rešili, potem ko so globoko pod zemljo preživeli več kot dva meseca.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kimberley-Echo
19. 11. 2010 21.03
Nova Zelandija oz. njen južni otok ima 22 rudnikov premoga. V rudniku Pike River je zaposlenih 150 ljudi. Vsi rudniki skupaj proizvedejo okoli 5 mio. ton premoga na leto. Res pa je, da iščejo še med 24 - 27 rudarjev. Zakaj se številke tako razhajajo, ni znano. Vsekakor želim vsem rudarjem sveta, da pridejo živi na plano.
Ramzess
19. 11. 2010 12.53
"Policija medtem govori celo o 36 pogrešanih, medtem ko je direktor družbe Pike River Coal, ki je lastnica rudnika, Peter Whittall dejal, da pogrešajo 27 ljudi. Pet rudarjev naj bi se po besedah Whitalla po eksploziji vrnilo nazaj na površje, najprej dva in pozneje še trije." Kdo ima torej prav, glede na zapisano še vedno manjkajo štirje rudarji, razlika med 27 in 36 je devet in ne pet. Brez špekulacij res nikjer ne gre.
Tonček Balonček
19. 11. 2010 07.53
Sem mislil, da imajo nesreče le na Kitajskem, v Ukrajini in Čilu.
Kimberley-Echo
19. 11. 2010 07.40
Nesreča se je zgodila v rudniku Pike River, pogrešajo pa 35 rudarjev. Zakaj je do nje prišlo še ugotavljajo, poročajo pa, da je pred tem prišlo do kolapsa prezračevalnega sistema. V njem kopljejo premog za indijski trg. Do zadnje podobne nesreče je prišlo leta 1968 v sosednjem rudniku, kjer je umrlo 19 rudarjev, potem pa so rudnik zaprli.
Celtia
19. 11. 2010 07.39
bogi rudarji...delajo ko mule za svoj denar potem jso pa takole poplačani! Vso srečo jih želim pa da nebi bilo smrtnih žrtev!