Tujina

Po Evropi padajo vročinski rekordi, v Parizu bolj vroče kot v Kairu

Pariz / Berlin, 25. 07. 2019 14.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Večji del Evrope je zajel že drugi vročinski val v zadnjem mesecu dni, ki znova ruši vročinske rekorde. V Parizu so tako prvič v zgodovini zabeležili 42,6 stopinj Celzija, rekordi so že drugi dan zapored padali tudi v Nemčiji, Belgiji in na Nizozemskem.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Vročina Evropi ne prizanaša
    02:28
    Iz 24UR: Vročina Evropi ne prizanaša
  • Iz SVETA: Rdeči in oranžni alarm
    02:41
    Iz SVETA: Rdeči in oranžni alarm

Eden za drugim so po svej Evropi padali vročinski rekordi. V Parizu so že malo po poldnevu namerili kar 40,6 stopinj Celzija, temperature pa so še naraščale in se ustavile šele pri 42,6 stopinjah - s tem pa so namerili najvišjo temperaturo v zgodovini. Prejšnji rekord 40,4 stopinje Celzija so dosegli julija 1947. V Franciji je bilo tako danes bolj vroče kot v Kairu.

Za severne predele Francije je razglašen rdeči alarm.
Za severne predele Francije je razglašen rdeči alarm. FOTO: AP

Za severno Francijo je razglašen rdeči alarm, za celotno državo pa velja omejitev uporabe vode. Ljudjem oblasti svetujejo, naj se ne odpravljajo na potovanja ter, da naj delajo od doma, če je to le mogoče. Poleg tega so zaprli otroške vrtce, ogrožena pa je tudi slovita pariška katedrala Notre-Dame, ki jo je aprila zajel obsežen požar. Po navedbah glavnega arhitekta bi se lahko zaradi visokih temperatur porušil obokan strop

Do sedaj naj bi v povezavi z vročinskim valom oblasti po poročanju BBC zabeležile pet smrtnih žrtev. 

Oblasti so v številnih državah uvedle številne ukrepe zaradi izjemno visokih temperatur.
Oblasti so v številnih državah uvedle številne ukrepe zaradi izjemno visokih temperatur. FOTO: AP

Vročinske rekorde so že v sredo zabeležili v Belgiji, Nemčiji in na Nizozemskem - 40,2 stopinji, 40,5 stopinj in 39,3 stopinje Celzija. A ti rekordi so obstali zgolj en dan. Na zahodu Nemčije, v mestu Lingen, so rekord postavili z 41,5 stopinjami, medtem ko se je živo srebro na Nizozemskem ustavilo šele pri 40,7 stopinjah. Nov vročinski rekord so izmerili tudi v Belgiji, in sicer kar 40,6 stopinj Celzija, poroča AFP

Vročinski val je sicer danes dosegel vrhunec, že v petek pa naj bi sledila ohladitev. Belgijski meteorološki inštitut je izdal rdeče opozorilo za večji del države, ljudem svetujejo, naj sprejmejo dodatne varnostne ukrepe zaradi "izjemno visokih temperatur"

Na severu Nemčije se izsušujejo reke in jezera, nevarno nizko raven vode beleži reka Ren, oblasti opozarjajo, da so ribe "izjemno ogrožene". Na Nizozemskem je že v začetku tega tedna poginilo na stotine prašičev, ko se je pokvaril in prenehal delovati ventilator na kmetiji blizu mesta Middelharnis. 

Vročinski rekordi bi lahko padali že drugi dan zapored.
Vročinski rekordi bi lahko padali že drugi dan zapored. FOTO: AP

V Veliki Britaniji pa so dosegli julijski rekord in na londonskem letališču Heathrow namerili 36,9 stopinj Celzija. 

Najnovejši vročinski val je tako pozornost javnosti znova obrnil na podnebne spremembe in težave, ki jih te prinašajo. "Verjetnost dveh vročinskih valov, ki podirata rekorde, lahko skorajda zagotovo pripišemo podnebnim spremembam," je po poročanju Bloomberg dejal  James Screen, klimatolog z Univerze Exeter. "Vročinska vala sta to leto posebna, ker sta prišla tako zgodaj, in se nista pojavila po daljšem obdobju toplega vremena," pa pravi Simon Lee iz Univerze v Readingu. 

"V tem trenutku imamo pritok vročega zraka iz severne Afrike, ki prinaša nenavadno toplo vreme. A brez podnebnih sprememb ne bi dosegali rekordov, ki jih dosegamo sedaj," pa je za BBC dejal  Peter Stott iz britanski Meteorološke službe. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik458403
25. 07. 2019 20.49
+1
Glavni problem so asfaltne ceste, beton, avtomobilska plocevina, steklene stavbe.........ker vse to privabi vec toplote.... Na 11km visine je okrog -50...... Vec kot toplote privabimo bolj bo nestabilno vreme, vecja neurja, ker je prevec toplotne mase in ko se zacnejo te mesati z hladnim zrakom huje je......... Tudi ni cudno, da je najtopleje tam, kjer je najpogosteje naseljeno. Drzave beneluxsa, Nemcija, Francija............
Infraping
25. 07. 2019 19.21
+1
Sodni dan se bliža.
felix59 drugič
25. 07. 2019 19.04
+5
Še prekmalu boste jamrali , da vas zebe.
SuperBog=?lovk
25. 07. 2019 18.31
+12
Ni klimatskih sprememb za Dumba! EU reši samo intenzivno pogozdovanje!
Neutrino
25. 07. 2019 17.37
+15
Vročina se v Evropi seveda bolj čuti ker je tudi vlaga višja...
Miran Vovk
25. 07. 2019 18.04
+9
Drži. Suho, azijsko vročino lažje prenašaš. Vseeno pa so tudi tam imeli junija rekordne temperature. V Kuvajtu je bilo +63 stopinj po Celziju in na avtomobilih se je topila plastika. Škoda da ne dajejo temperaturnih primerjav, zlasti ekstremnih, za ves svet na tekoči dan. Potem bi marsikateri skeptik spremenil svoje mišljenje. Že danes bi morali razmišljati tudi o čisto drugačnem načinu gradnje hiš in vseh drugih stanovanjskih objektov. Zlasti po Evropi.
igy02
25. 07. 2019 20.23
+1
Južna Kitajska-Šencen. cca 35 stopinj in 92% vlaga. Ko se ustavim v Dohi je pri 44 v redu. Ker ni preko 50% vlage.
Miran Vovk
25. 07. 2019 17.29
+15
Na točo in hude nevihte glejte kot pomoč zemlji, da se lahko vsaj malo ohladi. Ta pomoč je sicer draga, vendar bo veliko huje, ko ti dogodki ne bodo več tako pogosti in bo prihajalo do večmesečnih sušnih obdobij z velikimi gozdnimi požari. Vsi ti dogodki so, gledano na celoten planet, že zelo dobro vidni. Ne trapajte se z nekimi temperaturnimi izravnavami. Narava človeku ni naklonjena, ker tudi človek ni njej. V naravi velja zakon nesebičnega jemanja in dajanja, človekova merila in vrednote pa so v popolnem nasprotju s temi zakoni. Posameznik ne pomeni nič.
Samo?lovek
25. 07. 2019 15.47
-3
NO, je pa v Kairu MANJ vroče kot v Parizu in se pogliha! Res pa je, da vam malo pobrka senzacionalnost, če napišete, da je v Kairu manj vroče kot v Parizu.
cekinar
25. 07. 2019 17.13
+10
V Kairu je trenutno(accuweather)36 stopinj,normalno je 38 za tak čas,v Parizu pa 41,normalno pa bi blo okrog 30.