Tujina

Iz države pobegnili tudi zdravniki. Je pred vrati nova epidemija malarije?

Caracas, 25. 02. 2019 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Strokovnjaki priznane revije Lancet so objavili študijo, v kateri opozarjajo na hitro širjenje bolezni, kot sta malarija in denga, potem ko je zdravstveni sistem v Venezueli zaradi krize popolnoma propadel. Med letoma 2010 in 2015 se je število primerov malarije v državi povečalo za kar 359 odstotkov, do leta 2017 pa še za 71.

Venezueli, ki je trenutno v politični in humanitarni krizi, grozi pojav epidemije malarije in denge, virusne tropske bolezni, ki jo, tako kot malarijo, prenašajo komarji. Strokovnjaki opozarjajo, da bo morala država sprejeti nujne ukrepe za zajezitev bolezni, če ne se bosta razširili po vsej južnoameriški celini. 

Venezuela je bila nekoč vodilna v regiji pri nadzoru malarije, toda ker je zdravstvo propadlo, je večina usposobljenih zdravnikov pobegnila iz države. To ustvarja izredne razmere, ne samo v državi, temveč po vsej celini. Bolezni so se že razširile na sosednjo Brazilijo in Kolumbijo, z naraščajočimi migracijami in potovanji pa tudi v preostale države v regiji. Posledično so ogrožena nekatera ameriška mesta, kot sta Miami in Houston, kamor se je po izbruhu krize zateklo večje število Venezuelcev. 

Protestom so se že pred leti pridružili tudi zdravniki in opozarjajo na pomanjkanje zdravil v državi.
Protestom so se že pred leti pridružili tudi zdravniki in opozarjajo na pomanjkanje zdravil v državi. FOTO: AP

Avtor študije dr. Martin llewellyn z univerze v Glasgowu opozarja, da so številke zaznanih primerov pojava bolezni alarmantne, hkrati pa tudi podcenjene, saj je venezuelska vlada zaprla institucijo, ki je bila odgovorna za zbiranje tovrstnih podatkov za Svetovno zdravstveno organizacijo. 

"Venezuelski zdravniki, ki so bili vključeni v to študijo, so prejemali grožnje z zaporom, laboratorije so pokradli, trdi diski so bili odstranjeni iz računalnikov, prav tako mikroskopi in druga medicinska oprema," pravi Ilewellyn. 

Država je malarijo sicer že izkoreninila, in sicer leta 1961, leta 2010 pa so jo znova zaznali. Med letoma 2010 pa 2015 se je število primerov malarije v državi povečalo za 359 odstotkov, in sicer z 29,736 na 136,402. Do leta 2017 pa še za 71 odstotkov na 411.586 primerov. Visoke število primerov je predvsem posledica zmanjšanega nadzora nad populacijo komarjev in pomanjkanja zdravil proti malariji. 

Avtor študije poziva venezuelske oblasti, naj sprejmejo človekoljubno pomoč, med katero so tudi zdravila.
Avtor študije poziva venezuelske oblasti, naj sprejmejo človekoljubno pomoč, med katero so tudi zdravila. FOTO: AP

'Moraš izbrati – svojo hčerko ali rudnik'

Epidemije se širijo tudi zaradi nezakonitega izkopavanja rudnin v džungli blizu meje z Brazilijo, kjer so, kljub izkoreninjenju malarije, zametki te bolezni preživeli. Na ta območja v zadnjih letih množično potujejo Venezuelci v želji po odkritju zlata, potem ko je hiperinflacija njihove plače več kot prepolovila. Stoječa voda v tamkajšnjih jamah je popolno gojišče za komarje, zato se je malarija tam hitro razširila. Tamkajšnja prebivalka, ki je delala v bližini mesta Tumeremo, je povedala, da je njena štiriletna hčerka prebolela že 13 malarij. Po zadnji so jo zdravniki opozorili: "Moraš izbrati – svojo hčerko ali rudnik."

Prehodna narava rudarskega dela pomeni, da se je postopoma bolezen začela širiti po vsej državi. Okuženi delavci so jo namreč skupaj z zlatom prinesli domov, posledično pa se malarija znova pojavlja na krajih, kjer so jo v preteklosti že izkoreninili.

"Nikoli nisem delal v rudniku," pravi David Guevara, 39-letnik, ki se zaradi malarije zdravi skoraj 200 kilometrov stran od najbližjih rudnikov. "Nobenega nadzora ni več, otroci pa plačujejo za to."

V državi z eno največjih humanitarnih kriz na svetu vlada hudo pomanjkanje osnovnih življenjskih potrebščin.
V državi z eno največjih humanitarnih kriz na svetu vlada hudo pomanjkanje osnovnih življenjskih potrebščin. FOTO: AP

Ne samo malarija, širijo se tudi druge bolezni

Do leta 2015 je bila v mestih malarija redko prisotna, zdaj pa je vladna klinika, kjer prebivalci poiščejo zdravniško pomoč, vedno polna. "Zdaj je to epidemija. Laž je, da morate iti v rudnike, da bi jo dobili," pravi Marina Gutierrez, 25-letnica, ki je v zadnjem letu prebolela osem malarij, zbolela pa je tudi njena hčerka.

Problematična ni samo malarija, temveč tudi druge bolezni. Poročilo pravi, da se lahko znova hitro razširi Chagasova bolezen, ki je vzrok za številne odpovedi srca v Latinski Ameriki. Število primerov denge se prav tako povečuje. Samo med letoma 2016 in 2017 so v državi zaznali šest epidemij, v primerjavi s štirimi v preteklih 16 letih. Problematični sta tudi chikungunya in zika.

"Mednarodno skupnost pozivamo, da pritisne na venezuelske oblasti za sprejetje človekoljubne pomoči. Če se to ne bo zgodilo, se bodo bolezni razširile ne le na južnoameriško celino, temveč veliko širše," je še zapisal avtor študije Llewellyn.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (132)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

glava2
25. 02. 2019 21.05
+1
kje je levica, jim je muca jezik popapala.....
kaktusar1
25. 02. 2019 13.27
-3
mogoče bi bilo pa res dobra, vsaj mal za primerjavo, da bi pisunčki iz 24ur probal stopit v kontakt s slovenko, ki živi in dela v Venezueli Karolino Koglot de Maurerea, ki bi vam lahko dala podatke iz prve roke...pa še to..Venezuela ima čez 40 milijonov prebivalcev, se pravi, da gre za srednje veliko državo, ki si jo hočejo Američani spet pokoriti in prevzet nafto....na žalost tudi naši mediji delajo pod določenimi vplivi...
SenecaLucius
25. 02. 2019 14.18
+5
ZDA imajo prav, nacionalizacija zasebnega premoženja je kraja in take države se mora sankcionirati! Premoženje se lahko obdavči, nikoli pa ne podržavi! PIKA!
kaktusar1
25. 02. 2019 15.14
+5
odvisno, na kak način so prišli takrat amerikanci do njihovih nahajališč...diktatorski režimi so vse živo prodajal za male pare...sej ne zagovarjam tega ki je sedaj na vladi al pa unga čaveza......rad bi , da se enkrat tudi pri nas boli objektivno poroča in za to so v prvi vrsti merodajni prebivalci...
dragan krstic
25. 02. 2019 16.14
+0
kaktusar1, a ti sploh veš kakšno kvaliteto nafte ima Venezuela? Briga amere ta bitumen. Je edino dober za asfalt.
Zmaga Ukrajini ..
25. 02. 2019 16.19
+6
Kar brez skrbi, da bi morali marsikaj tudi še marsikje drugje nacionalizirati. Npr. v Afriki, ki jo zahodne multinacionalke (v zadnjem času pa tudi Kitajska) brezsramno ropajo. Sploh naravna bogastva in "javne dobrine" bi morali biti vsa v domeni držav. Mislim, da bi potem tudi tako divji in brezobziren kapitalizem crknil, oz. se omejil na »običajne« tirnice. Ne nazadnje tudi tolikšno nacionalno premoženje ni prešlo v privatne roke brez oškodovanja naroda. Za vse velike "zaslužkarje", katerih zaslužek izhaja in divje privatiziranega premoženja (firm, naravnih bogastev,...) je znano, da v "realnem" življenju ne bi mogli nikoli priti do tako dobičkonosnih virov , če ne bi bili pri koritu in, če se ne bi s tem oškodovalo državno premoženje. PIKA !!!
dragan krstic
25. 02. 2019 20.13
+0
kaktusar1, res je škoda da imperialisti uničujejo Venezuelo. Lepo je povedala kako bogata je Venezuela. Njen sin je v pičlih 2 letih zgradil hišo, kupil avto in še potoval po svetu. Res je ta socializem idealna družba. No ja, seveda le za izbrance, podobno kot pri nas. Pa še nekaj naj ti bo ce-p-cu jasno, briga Ameriko za venezuelsko nafto, ki sploh ni nafta ampak asfalt.
korintos23
25. 02. 2019 13.21
-10
Absolutno si ne želim vojne, bi se pa rad včakal da se Rusi v Venezueli malo poigrajo z Ameri. Da enkrat vidimo kdo je boljši v tehniki in v ljudstvu!
fljfo
25. 02. 2019 13.25
+4
Ubogi Venezuelci...A bodo tudi oni poligon, kjer bosta ta dva pokvarjena imperialista merila svoje moči?
samuray1
25. 02. 2019 13.33
+2
Ne ne, dva imperialista ZDA inEU bosta kazala svoje zločinske namere zoper Venezuelo.Zato upajmo da se bo Rusija ostro odzvala in zaščitila Venezuelo pa tudi nas posredno.
fljfo
25. 02. 2019 13.42
+1
Kollerik
25. 02. 2019 19.14
-1
brezbarvni, a spet sekaš neke svoje fore...hinavščina kar tolče iz tebe...
PUTINOVI?
25. 02. 2019 12.42
+8
no zdej pa objavite še posnetke in dokaze kako venezuelska opozicija meče moltovke v tovornjake s hrano.bolj retardneg fals flaga še nisem videl.spet sem se spomnil n putina ko je rekel da so se američani lotil venezuel na isti način kot sirije samo še bolj neumno.berte raje RT
Pontia
25. 02. 2019 13.02
-7
Če je tebi glavni vir RT, potem razumem, zakaj pišeš take komentarje.
PUTINOVI?
25. 02. 2019 12.39
-3
joj kakako nakladanje,slabo mi je prišlo.jutr bojo pisal da morejo prid američani s cepivom da rešijo sebe pred bolezenijo.24 kakšne bolezni so v jemnu,dajte kako sliko bogih otrok ki umirajo ker mamice ne dobijo zadosti hrane in s tem proizvedejo premalo mleka za svoje malčke.dobesedno v naročju jim umirajo otroci, ampak kaj češ če tej otroci niso na tapravi strani propagande...
Zmaga Ukrajini ..
25. 02. 2019 12.35
+1
hahahaha.... še ena "prozorna" iz zahodnih medijev. Zahodna propaganda je ena sama laž. Da nimajo zdravil, hrane, stradajo, … to ni res. Novinar Max Blumenthal (Grayzone) se je pred nekaj dnevi odpravil v hipermarket v Caracasu (prestolnico Venezuele). Police so normalno – polno založene, najdete tudi francoski šampanjec. Res pa je, da so cene zelo visoke. Trgovci in proizvajalci vsak teden dražijo proizvode, ker je domača valuta uničena – gre že hiperinflacijo venezuelskega bolivarja – stopnja inflacije znaša že 2,69 milijona % (to je sicer ocena opozicije, zato je številka lahko pretirana, vendar pa gre v vsakem primeru za rekordno hiperinflacijo). Cene prehranskih izdelkov so se v mesecu dni (od decembra 2018 do januarja 2019) dvignile za 192 %. Vlada prebivalcem zato preko človekoljubne organizacije pomaga s ponudbo živilskih izdelkov po zelo nizkih, smešnih cenah, zato v resnici lakote ne poznajo. Posnetek obiska novinarja v hipermarketu je precej pomenljiv (in smešen - ob insertu ameriških medijev, kako jim vsega primanjkuje, celo zobne paste in ščetke). Gospodarsko stanje v državi, ko je vladal Chavez je seveda bistveno spremenjeno – za časa Chaveza je znašala cena sodčka nafte 120 USD, v času Madura pa 20 EUR. Ob tem pa mu je od leta 2016 ves čas polena pod noge metala opozicija. Poleg tega pa so bili ves čas tudi pod sankcijami in hudimi pritiski zoprne sosede ZDA. Na nacionalki je zanimiv pogovor z Karolino Koglot de Maurerea, slovensko slikarko, ki že leta živi in dela v Venezueli. Pravi, da se večina Venezuelcev Guaidoju smeji, saj ga sploh ne poznajo in ne vedo od kod se je vzel. Je očitna lutka ZDA, ki ga skušajo tako kot na primeru Libije postaviti v »paralelno« vlado ter uspeti v svojih namerah zrušenja Madure in kraje nacionalna bogastva (nafta, zlato,…), zato so pritiski ZDA ves čas izjemni. Vendar pa je tudi chavizem v Venezueli zelo močan in ne kaže, da bi bilo pri naslednjih volitvah kako drugače, kot tako, da zmaga »Chavezov« človek. Zato se vsi proameriški simpatizerji ustavite in se zavedajte, da si je venezuelski narod izvolil svojega predstavnika na demokratičnih volitvah, in nihče drug kot zgolj venezuelski narod, ga nima pravice odstaviti.
METKA102
25. 02. 2019 11.51
+0
Prejšnji teden je bil dokumentarec iz Kolumbije. Tam ni prav nič boljše kot v Venezueli, posebno v favelah, kjer so vsak dan mrtvi, tudi otroci in deklice se prodajajo, da bi preživele. Seveda je potrebno nekaj ukreniti, da se v Venezueli stvari spravijo v red in bodo ljudje živeli kot je treba, a mislim, da tudi drugje po J Ameriki ni zavidanja vredno življenje, razen za bogataše.
SenecaLucius
25. 02. 2019 12.09
+14
Recept za izboljšanje življenskega standarda je zatreti korupcijo in v poštenem obdavčevanju bogatih, nikakor pa ne v nacionalizaciji!
Pontia
25. 02. 2019 12.42
+13
Kolumbija res ni vzor neke urejene države, a tam vsaj ni take diktature in revščine kot v Venezueli pod Madurom. Ljudje iz Venezuele hodijo po hrano v Kolumbijo in ne obratno.
brezimenomir
25. 02. 2019 11.46
+14
Maduro bo počasi moral ograditi Venezuelo z žico, da mu prebivalstvo ne pobegne...vsaj tako naredijo v komunističnih državah
SenecaLucius
25. 02. 2019 12.15
+17
Tudi v SFRJ so bile meje prvih 20 let strogo zaprte!
SenecaLucius
25. 02. 2019 12.17
+14
Odprli so jih pa zato, da je lahko nekaj preko 2 milijona ljudi šlo v tujino in se je s tem zmanjšalo število nezaposlenih!
Vitruvio
25. 02. 2019 12.35
-13
Odprli so jih zato,da so opice hodile po banane v Avstrijo in Italijo .
brezimenomir
25. 02. 2019 12.47
+9
Odprli so jih zato, da so zdomci pošiljali devize v Jugoslavijo, ker drugače bi država bankrotirala že v poznih 60ih in ne konec 80ih
SenecaLucius
25. 02. 2019 13.04
+7
Seveda, poleg tega je tih 2 milijona zdomcev zmanjšalo brezposelnost za najmanj 15%.
MamaRezi
25. 02. 2019 13.12
+2
MamaRezi
25. 02. 2019 13.17
+0
borec91
25. 02. 2019 11.02
-7
zdravniki so postali najbol nemoralna skupina ,ki jim je to ,da bi pomagali soljudem nepomembno pomembno jim je edino lastno bogatenje to se posebaj velja za nase ,kateri se solajo na racun nas in res bi bil ze cas ,da tisti ,ki hoce ven vrne kar smo mu placali davkoplacevalci v bistvu smo postali financerji drugih drzav ,ki jih zalagamo z kadrom mi pa malo uvazamo kader z ponarejenimi diplomami
Uporabnik1375217
25. 02. 2019 11.09
+20
Pa pojdi prostovoljno delat v Venezuelo, ce je tako super.
borec91
25. 02. 2019 11.49
-10
so pa bilo zato zelo domoljubni zdravniki med nob pri nas in so se v velikem st pridruzili nob ceprav jim tudi ce bi ostali doma kot domobranci nebi bilo nic hudega a so sli raj v hosto v nemogoce pogoje in tudi veliko partizanov civilov pa tudi zaveznskih pilotov resili med drugimi tudi mojega oceta dandanes pa je v igri samo denar hipokratova je nepomembna floskula
Kollerik
25. 02. 2019 19.17
Equilibre
25. 02. 2019 10.59
+22
Če zdravnik nesme napisat smrti zaradi podhranjenosti ... potem veš kakšna beda od države je Venezuela
Vitruvio
25. 02. 2019 15.32
+1
In kaj pišejo ob smrti v EU in USA v primeru podhranjenosti ?
Uporabnik1375217
25. 02. 2019 10.58
+20
LOL, vceraj so me cel dan tukaj levnuhi prepricevali kako je Venezuela super. Nimate pojma! Kot vedno ...
Sputnik
25. 02. 2019 11.29
+13
sej je super. za madurota in njegove prijatelje. za ostale pa seveda ni tako pravljično
Kopriva60918022
25. 02. 2019 10.36
-14
kašna medijska gonja proti venezueli...malo pa pretiravate a nee
Uporabnik1375217
25. 02. 2019 11.11
+11
Ali pa ti nimas pojma. Kaj je bolj verjetno?
Zmaga Ukrajini ..
25. 02. 2019 12.44
+4
Trol, še najbolj verjetno je, da ne znaš uporabljati interneta, zato te mediji zlahka prepričajo:)
NPC24ur
25. 02. 2019 10.32
+16
Zakaj se mi zdi, da so elnajbolj glasni volilci levice glede ekonomije, ne razumejo pa osnovnega stanja kot inflacija in zakaj do tega pride. Monetarna politika je za njih ze znanstvena fantastika
Bojan-F
25. 02. 2019 12.06
-4
Bom prelistal po makroekonomske prirocniku WD40 ...
aist
25. 02. 2019 10.31
+21
Tudi iz Slovenije bežijo zdravniki.
Uporabnik1375217
25. 02. 2019 11.11
+13
Justiceiscoming81
25. 02. 2019 10.15
+19
Ameriške sankcije na delu... Ni tuki nič drugega kot ameriška želja po Venezuelski nafti in njihovih dobrinah... njim se j... za ljudi, pa če usi pomrejo od lakote... če bi se tok zanimal za lačne ljudi, bi prvo bombandiral saudsko arabijo, katera je Jemen dobesedno vrnila nazaj v kameno dobo, kjer je lačnih ne milijon ljudi ampak 24 milijonov... čudno da jih to ne skrbi, pa lačni otroci in da nimajo osnovnih sredstev za ljudi... dejte lepo vas prosim NEHAJTE komercializirat Ameriških ambicij po uničevanju suverenih držav in ropanju njihovih naravnih virov, sploh nafte... To je prva država na svetu ki bi morala biti sankcionirana, prva ki bi morala odgovarjat pred tribinalom v Hagu za vojne zločine proti človečnosti,... itd
Pontia
25. 02. 2019 10.23
+20
Ne vem, kaj vas tako pečejo ameriške sankcije, saj imajo na razpolago še cel preostali svet, vključno z Rusijo in Kitajski, s katerim lahko poslujejo.
NPC24ur
25. 02. 2019 10.25
-7
Ma Ameri so teroristi prve klase hraven z VB in Francijo. Kdo misli, da imajo interes dobrobit ljudstva so bindeki
Razumnež
25. 02. 2019 10.58
+7
Da ne boste pogruntal, da so tudi pri naši osamosvojitvi ZDA želele razpad Jugoslavije. :))))
zemljan10
25. 02. 2019 11.41
-4
Razumnež
25. 02. 2019 12.10
+3
To sem namreč že od dosti bebcev slišal... zato omenjam. ;)
Pontia
25. 02. 2019 10.14
+18
Maduro se samo še s silo drži na oblasti, a ko bodo začeli za nalezljivimi boleznimi umirati otroci oficirjev in vojakov, se bodo hitro obrnili proti njemu. Takrat bo pa poizkušal pobegniti tako, kot Causescu, a bo verjetno že prepozno. Narod lahko stradaš do neke meje, a ko prekoračiš določeno mejo, narod izgubi potrpljenje in odpor se začne ne glede na žrtve.
SenecaLucius
25. 02. 2019 12.23
+7
kako je že napisla Moše Pijade: Vaščan, ki ima hišo, polja in živino, delavec, ki prejema plačo in ima kruh, je za nas brez vrednosti. Mi moramo iz njih narediti brezdomce, proletarce... Samo nesrečniki postanejo komunisti, zato mi moramo ustvariti nesrečo in množice spraviti v obup. Mi smo smrtni sovražniki vsake blaginje, reda in miru...«
Zmaga Ukrajini ..
25. 02. 2019 12.36
-7
Žalosten pogled na osebka, ki je je podlegel zahodni propagandi.
Kollerik
25. 02. 2019 19.18
+1
tale Senecal pa ni od muh.... meša Mošo Pijadeja v temo o Venezueli...
Fredi34
25. 02. 2019 10.02
+12
No zdaj so paposejali še bolezni. Glede humanitarbih pomoči. Rusi so jim poslali 300 ton in so jo sprejeli. Glede ZDA pa tole: najprej gospodarsko izoliraš državo tako, da se izstrada, potem pa pošlješ humanitarno pomoč. Podla taktika se vam ne zdi?
NPC24ur
25. 02. 2019 09.59
+21
Veste zakaj je jugoslavija bankrotirala? Zato ker se je vse dajalo na lepe oci in so vsi meli sluzbo, ne zato, ker je bila potreba po kadru, ampak pac, vsi boste imeli sluzbo. Tak deluje socializem, dokler imas od kje jemat, potem pa polom. Pa zgodbe o grajenju his. Ja ne ga lomit, ce ti je pa inflacija dobesedno poplacala hiso pa Yogota. Pac taki neizobrazenci nebi smeli imeti volilno pravico. In zakaj se ljubitelji socializma/ komunizma ne odselite v drzave kjer imajo tako ureditev? Kje tici problem?
NPC24ur
25. 02. 2019 10.20
+15
k zaljenju se vedno zatece porazenec, ker druga nima
Apostol1
25. 02. 2019 10.26
-9
NPC24ur ...... Kolikor jaz vem je imela celotna Jugoslavija zunanjega dolga 1988 nekje okoli 13 ali malo več milijard dolarjev , Slovenija ,ga pa ima po zaslugi Janše preko 33 in še čez milijard evrov. Jugoslavija ni propadla zardi delovnih ljudi pač pa zaradi politikov ,kot je Janša in pokojna Tuđman in Miloševič , ki jim je uspelo zanetiti nacionalizem na področju nekdanje Jugoslavije in ravno na novo obujene nacionalistične mržnje so pokopale Jugoslavijo. In taki kot sam praviš neizobraženci kot si ti ne bi smeli imeti volilne pravice. Volilno pravico imajo vsi državljani ti bi jo pa kratil in ravno zato jo ti ne bi smel imeti, ker to kar ti pišeš so če ne kaj drugega res čiste laži in neumnosti.
NPC24ur
25. 02. 2019 10.29
+13
Apostol. ti si ze tolikokrat dokazal, da ne razumes niti osnove ekonomije, da mi ze gres na smeh. Leta 1920 je 1 dollar lahko kupil.hrano skoraj za cel teden, danes je kupna moc dolarja vlmanj vredna za 99% . Torej, dolg jugoslavije je imel drugacno "kupno moc" kot ga ima danes Slovenija. Dej si pretvori ta dolg Jugoslavije v danasnjo vrednost. Pa kdo govori o notranjih trenj narodov, jaz govorim o ekonomini, a sploh znas razbrat kaj se je z ekonomijo dogajalo in hakaj je prislo do inflacije... Tipicen volilec levice
El Koronito
25. 02. 2019 10.31
-11
S tem da je Jugoslavija imela 22 milijonov prebivalcev, SLO pa dobra 2. Pa si zračunajte kolikšen je bil dolg na prebivalca takrat in koliko je danes.
NPC24ur
25. 02. 2019 10.33
+11
Mal si poglej gdp v Jugi pa gdp v Sloveniji.
SenecaLucius
25. 02. 2019 10.58
+13
Vendar gospodarsko nekonkurenčna SFRJ ni zmogla plačevati niti tistih 20 mld posojila in je v 80-tih bankrotirala. Vsaka država lahko vzame le toliko kredita, kot ga lahko plača, Slovenija zaenkrat še zmore in kolikor vem, ga bomo letos tudi zmanjšali za 1 mld.
Janez_53
25. 02. 2019 11.10
-1
NPC24ur, če bi rad pisal neke spodobne komentarje, ki bi imeli rep in glavo, najprej izpopolni znanje slovenščine, da bodo vsaj za silo berljivi. Komentatorja Apostol1 in NietChe imata kar prav. Vsesplošno pljuvanje po bivši Jugi je značilno za nerazgledane, polpismene ali mlečnozobe "korenjake", ki niti slovenščine ne obvladajo, kaj šele kakšne zahtevnejše teme. Ampak-nakladajo tako, kot so slišali kakšnega od svojih vzornikov, ki so v starem režimu vodili skupine po poteh AVNOJ-a in prosili za članstvo v ZK, potem pa so "prestopili v drugo vero".
NPC24ur
25. 02. 2019 11.21
+10
Pisem iz telefona, zato konstantne napake. Brez glave in repa? Clovrk, vi zagovarjate sistem, ki je kriv za krsenje clovekovih pravic, zatiranje svobode govora, moznosti osebnega napredka, zatiranje politicne opozicije, ubijanje/mucenje nasprotnikov rezima.... res Juga je bila svetla tocka v tem svetu. Da se ne govori o ekonomski blaginji in sistemu, ki je babkrotiral v vsaki drzavi kjer se je pojavil. Nastopila je lakota, pomanjkanje zdravil, razlicne tolpe, dvig kriminala... pa se bekaj, Zakaj so titu nasli po smrti v sefu zlate palice, dragulje... a ni socializem, da so vsi enaki? Pojdi solit pamet komu drugemu, v socializem verjamejo samo neizobrazenci.
NPC24ur
25. 02. 2019 11.22
+1
Apostol pa itak, zan dodat smo plus kakemu zagovorniku socializma ker itak, sam znanja in razgledanosti nima, cisto za vsako hahhaha
korintos23
25. 02. 2019 09.51
+7
Država jih je izšolala, postali strokovnjaki na svojem področju, potem pa hitro v tujino! Me to na nekaj pri nas spominja.
El Koronito
25. 02. 2019 09.50
+15
Scenarij je jasen ... Poleg humanitarne pomoči pripadniki cie, specialnih enot in drugih mešalcev dreka, Zanetiti nemire ali celo državljansko vojno in nato okupirati državo. Že neštetokrat viden scenarij pa vam še vedno ni jasno. Venezuela je zelo bogata država, ki pa jo za vrat držijo neokolonialne sile, ki enostavno ne bodo dovolile, da bi sami razpolagali s svojim bogastvom.
El Koronito
25. 02. 2019 09.53
-10
Žal pa tu ne bo šlo po ustaljenjem scenariju. Čaka jih do zob oborožena vojska. Ne s pilatusi ampak s Sukhoi in 6. geracijo superiornega ruskega orožja. Kr naj pridejo ...
El Koronito
25. 02. 2019 10.32
-9
SenecaLucius
25. 02. 2019 11.00
+7
Tile Suhoji bodo proti Američanom doživeli enako usodo kot tisti srbski Migi-29, potočeni bodo že na tleh ali pa takoj po vzletu!