Tujina

Šrilanške oblasti trepetajo pred morebitnimi novimi napadi

Kolombo, 29. 04. 2019 07.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Teden dni po samomorilskih napadih v Šrilanki tamkajšnje oblasti po številnih aretacijah domnevnih osumljencev zdaj uveljavljajo še prepoved zakrivanja obraza. Čeprav predsednikov urad posebej ne izpostavlja prepovedi nošenja nikaba in burke, naj bi omenjeni ukrep ciljal prav na zadnje. Oblasti pa se medtem bojijo novega vala napadov skrajnežev.

Po samomorilskih napadih na velikonočno nedeljo, ki so terjali najmanj 250 smrtnih žrtev, so se šrilanške oblasti odločile, da v državi uveljavijo prepoved zakrivanja obrazov.

Predsednik države Maitruipala Sisirsena je povedal, da je omenjeni ukrep del intervencijskega zakona, razlog za njegovo sprejetje pa zagotovitev nacionalne varnosti. Prepovedana je torej nošnja kakršnegakoli obraznega pokrivala, ki "zakriva identifikacijo".

Pretekli konec tedna je na ulicah po vsej državi stalo na tisoče vojakov, ki so varovali tamkajšnje cerkve in mošeje.
Pretekli konec tedna je na ulicah po vsej državi stalo na tisoče vojakov, ki so varovali tamkajšnje cerkve in mošeje. FOTO: AP

Čeprav predsednikov urad posebej ne izpostavlja prepovedi nošenja nikaba in burke, naj bi omenjeni ukrep ciljal prav na zadnje. V Šrilanki sicer živi 21 milijonov ljudi, nekaj manj kot deset odstotkov je muslimanov. Značilni ženski muslimanski pokrivali naj bi nosila le peščica ljudi.

Na podlagi navedb India Today je organizacija muslimanskih duhovnikov v Šrilanki svoje vernice že zaprosila, da se izognejo pokrivanju obraza. 

150 ljudi aretiranih, na prostosti še več islamskih borcev 

Medtem Šrilanka osem dni po tragičnih terorističnih napadih ostaja v stanju pripravljenosti – v zadnjih dneh so aretirali na desetine osumljencev (po zadnjih podatkih se je število povečalo na 150, več kot 15 so jih v racijah ubili), lokalne oblasti pa navajajo, da je trenutno na prostosti še vedno veliko skrajnih borcev. Oblasti se bojijo novega vala napadov skrajnežev, ki bi lahko bili po navedbah varnostnih služb oblečeni v vojaške uniforme. 

V Šrilanki so sicer po napadih, v katerih je 21. aprila umrlo več kot 250 ljudi, med njimi 40 tujcev, močno poostrili varnostne ukrepe.
V Šrilanki so sicer po napadih, v katerih je 21. aprila umrlo več kot 250 ljudi, med njimi 40 tujcev, močno poostrili varnostne ukrepe. FOTO: AP

Skrajneži naj bi nameravali napasti pet lokacij. "Lahko bi prišlo do novega vala napadov," je v pismu poslancem in drugim predstavnikom države zapisal vodja posebne enote policije, poroča Reuters, ki ga povzemajo tudi drugi viri. Glede na zapis bi lahko v napadih sodelovali posamezniki, oblečeni v vojaške uniforme, ki naj bi uporabili kombi.

Šrilanški predsednik Sirisena je medtem danes suspendiral načelnika policije in imenoval novega sekretarja za obrambo, saj se je po napadih izkazalo, da so šrilanške varnostne službe ignorirale svarila iz tujine, da bi lahko prišlo do njih. Predsednik je bil načelnika policije Pujitha Jayasundare primoran suspendirati, saj je sam odstop zavrnil. Suspendirali načelnika policije

Kot še izhaja iz pisma, bi lahko nove napade pripravljali isti lokalni teroristični skupini, ki jima pripisujejo odgovornost za velikonočne napade, in sicer National Thawheedh Jama'ath (NTJ) in Jammiyathul Millathu Ibrahim. 

Oblasti prav tako še vedno iščejo približno 140 članov džihadistične skupine Islamska država, ki je prevzela odgovornost za bombne napade, ob tem pa podrobnosti dogodkov ni navedla.

V petek so bili sicer v operaciji varnostnih sil ubiti člani družine – oče in dva brata – domnevnega organizatorja napadov Zahrana Hašima. Hašim, ki se je razstrelil v hotelu v Kolombu, je tudi ustanovitelj islamistične skupine NTJ. 

Verniki pred cerkvijo Sv. Antona v Kolombu med včerajšnjo molitvijo.
Verniki pred cerkvijo Sv. Antona v Kolombu med včerajšnjo molitvijo. FOTO: AP

Pretekli konec tedna je na ulicah po vsej državi stalo na tisoče vojakov, ki so varovali tamkajšnje cerkve in mošeje. Preklicali so tudi nedeljske cerkvene obrede. Kljub temu so se pred cerkvijo Sv. Antona, ki je bila v napadih močno poškodovana, zbrali verniki ob molitvi. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (146)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Grunf TNT
30. 04. 2019 07.29
+4
Zelo uspešen projekt Ameriških oblasti je postal ta ISIS. Bolj malo ima ti veze z vero ampak veliko več z ameriškim nacionalnim interesom, ta je pa pod 1 ohraniti teroristično organizacijo NATO, za to je pa potreben sovražnik. Pod 2 je to uničenje EU to pa počasi dosegajo z migranti ,ker na tem področju je največji razkol med članicami EU. Vse rešitve so povsem enostavne! EU članice zapustijo NATO in ustanovijo lastno vojsko, Americani se lepo vrnejo v Ameriko in ne delajo zgage po celem svetu in ne odtujujejo tujega nacionalnega in naravnega bogatstva tako da tudi migrantov ne bo, ker bodo lahko živeli na svoji zemlji.
Manandi
30. 04. 2019 07.57
-7
A spet eden z socialističnim samoupravljanjem in vero v Neuvrščene iz FDV ja na portalu..
MrKrmar
29. 04. 2019 17.59
+20
Islam vera miru....
Kruh+sol!
29. 04. 2019 17.46
+23
Nasa vlada pa veselo privablja te ilegalce na celu z levico. Ce reces kaj proti si pa fasist. Pametnjakovici. Te razmere se pa res ne morejo primerjati z 2 ww. Sedaj so okupatorji turisticni ilegalci, ki prihajajo zivet od sociale, izdajalci so pa v vladi. Sarc se je pa hinavsko potuhnil. Ve se, da ni slovenec. Posvojen iz kosova. Bozec.
Grunf TNT
30. 04. 2019 07.20
+4
Ja a on tud. Za JJ vem da je s Kosova a zdaj pa še ta....
KAPIBARA
01. 05. 2019 09.05
Kdo je med počitnicamiv zasavskih revirjih, sladoled prodajal in pri komu..??
flexi22
29. 04. 2019 17.31
+31
tudi pri nas bi morali prepovedat te ninđe
Manandi
29. 04. 2019 16.53
+22
Kako lahko človek trepeta pred vero miru in Multi kulturo, ?? Morda zaradi tega ker so umorili kar 49 otrok v tem napadu ??
Zmaga Ukrajini ..
29. 04. 2019 17.21
-24
Daj 50krat ponovi: "VERA NIMA NIČ S TERORIZMOM. TERORIST JE (SAMO) TERORIST". Morda se te bo enkrat vendarle prijelo. Očitno si zelo trdobučen.
User1063544
29. 04. 2019 19.08
+8
Comanche: Da ti razložim nekaj; Imaš online slovar se mu reče SLOVAR SLOVENSKEGA KNJIŽNEGA JEZIKA, zelo koristno orodje, posebaj takrat ko te resnično nekaj zanima da ne pišeš nekih gluposti in kjer lahko pogledaš opis besede ki te zanima in ne veš kaj pomeni. Primer: Terorizem = uporaba velikega nasilja, zlasti proti političnim nasprotnikom, s katerim se hoče doseči, da se kdo boji. Ker pa sta politika, in religija dve strani istega kovanca, se terorizem nanaša na vse ideološke oblike. Na koncu je lahko tudi pacifist terorist. Islamska država temelji na zakonih islamske religije, od tam tudi šeriatsko pravo ki je hkrati tudi njiho politična veja oblasti. Zdaj pa vprašanje: Če celotna država temelji na Islamu, po kakšni logiki njihovi vesti borci niso verski teroristi? Če kaj ni jasno, preberi 50X. :)
Zmaga Ukrajini ..
29. 04. 2019 21.22
+0
Ponovno rojen,… glede na to, kar si zapisal, sem lahko jaz zate doktorica terorističnih znanosti. Bravo. Dokazal si, da znaš brati, zdaj pa sledi naslednja stopnja – treba je znat POISKAT PRAVE vire. Ta svoj SSKJ si namreč lahko nekam…, ker je to enako, kot če bi od Eskimov želel kupiti sončno kremo (pri nas v Sloveniji namreč terorizma ni, zato SSKJ ne more biti kompetenten vir). Naslednja zoprna zadeva pa je, da je definicij terorizma ogromno, vendar pa nobena ni povsem točna. Zato ti bom postregla z naslednjo, za moje pojme bolj realno razlago. Vojaški priročnik Združenih držav Amerike v poglavju Terorizem v 21. stoletju sicer ni edina merodajna avtoriteta o definiciji terorizma, vendar se z osredotočenjem na MOTIVE teroristov NAMESTO na njihovo IDENTITETO, izkaže koristen na več načinov. Terorizem opredeljuje kot »preračunljivo uporabo nezakonitega nasilja ali grožnje nezakonitega nasilja, da se vnese strah; z namero prisiliti ali zastraševati vlade ali družbe pri uresničevanju ciljev, ki so na splošno politični, verski ali ideološki«. To je ravno nasprotje standarda, ki ga korporativni mediji dosledno zasledujejo v prid senzacionalističnega in rasističnega pokrivanja celotne vojne proti terorizmu, njihovega poudarjanja identitete storilcev in ne njihovih motivacij (FAIR.org, 3/29/18). Na splošno lahko ugotovimo, da mediji v primerih poročanja o Arabcih in muslimanih zelo pogosto pišejo naslove in besedila člankov, ki so zelo negativno nastrojeni, hujskaški in stereotipni. Tako je, na primer Independent v članku z naslovom »Why the British media is responsible for the rise in Islamophobia in Britain?« (prev. Zakaj so britanski mediji odgovorni za vzpon islamofobije v Britaniji) poročal, da je britanska organizacija IPSO (Independent Press Standards Organisation), neodvisni regulator za časopisno in revijsko industrijo v Združenem kraljestvu, sankcioniral časopisno hišo Daily Star Sunday, ker je v naslovu napisala: »Collections at UK mosques fundraising for terror« (prev. v britanskih mošejah se zbirajo sredstva za terorizem). Časnik je moral zato objaviti opravičilo. To se je zgodilo zgolj teden za tem, ko je bil tudi časnik The Sun primoran objaviti opravičilo, ker je bil njegov naslov »1 in 5 Brit Muslims' sympathy for jihadis« (prev. Eden od petih britanskih muslimanov simpatizira z džihadisti) zavajajoč in netočen. Takšne netočnosti pa niso omejene zgolj na rumeni tisk. Tako je na primer The Times poročal, da so bili muslimani »tiho proti terorizmu«, venomer znova pa se v časopisih pojavljajo naslovi: »Muslimanske seksualne prakse« ali »Imama do smrti pretepel njegov spolni partner«, zaradi česar je ogorčeni šef policije pisal odprto pismo in ostro kritiziral takšno poročanje. Senzacionalizma in zastraševanja pa je še ogromno in ga najdemo v britanskih naslovih »BBC postavlja muslimane pred vami«, »Halal skrivnosti v Pizza Expressu«, »Volilna baza muslimanov lahko odloči o 25 % sedežev«, itd. (M. Versi, 2016, e-vir). Podobno obrekljivo in stereotipno izrazoslovje poznajo tudi v Avstraliji. Zachariah Matthews navaja, da je izraz »islamist« nadomeščen s problematičnim izrazom »fundamentalist« v njegovi tradicionalni definiciji, ki pa sedaj briše meje med splošno uporabo izraza za pripadnika muslimanske vere in izraza za nasilje in ekstremizem. Matthews z žalostjo spoznava, da je uporaba izraza »islamist« ekskluzivno rezervirana samo za pripadnike muslimanske vere, medtem ko se na primer izraz »kristijanist« ne uporablja (R. Martin, 2013, e-vir). Upokojena britanska sodnica Lady Butler-Sloss pa je javno opozorila na nevarnost radikalizacije zaradi takšne retorike. Po njenem mnenju bi morala vlada pri pripravi protiteroristične zakonodaje spodbujati javno mnenje, ki bi kljubovalo stereotipom in odkrito podprla skupine, ki bi se lahko drugače počutile ranljive in izključene (S. A. Harris, 2015, e-vir). Zdaj pa še nekaj »
Zmaga Ukrajini ..
29. 04. 2019 21.23
+1
Zdaj pa še nekaj »hitrih, statističnih«: na globalnem Inštitutu za ekonomijo in mir ugotavljajo, da se večina smrti zaradi terorizma ne dogaja v zahodnem svetu, kjer od leta 2000 v svetovnem merilu predstavlja le 0,5 %, če pa prištejemo še napad na ameriški Svetovni trgovinski center 11. septembra 2001, se ta delež povzpne na 2,6 %. Večina terorističnih aktivnosti je namreč skoncentrirana na samo pet ne-zahodnih držav: Irak, Nigerijo, Afganistan, Pakistan in Sirijo (Terrorism in Western Countries. 2015, str. 2, e-vir). Tako imenovani osamljeni volkovi so glavni povzročitelji terorističnih napadov na zahodu. Ob tem pri pregledu zadnjih 9 let islamski fundamentalisti niso glavni krivec terorizma na zahodu. Kot posledica terorističnih napadov so namreč skoraj 80 % smrti povzročili desničarski ekstremisti, nacionalisti, protivladna gibanja, druge oblike političnega ekstremizma, itd. Islamski fundamentalizem je v svetovnem merilu povzročitelj terorizma v le dobrih 10 %, nadalje je slabih 10 % terorizma povzročenega zaradi rasizma in verskega ekstremizma, 1 % pa predstavljajo nepovezani posamezniki. Teroristične aktivnosti so tudi pomemben dejavnik begunstva in notranje razseljenosti v neki državi. Posledično države, ki imajo največ beguncev in notranje razseljenih ljudi, beležijo tudi največ smrtnih primerov zaradi terorizma. Kar deset od enajstih držav, ki so imele več kot 500 smrtnih primerov zaradi terorizma v letu 2014, ima najvišjo stopnjo beguncev in notranje razseljenih oseb na svetu (Terrorism in Western Countries. 2015, str. 7, e-vir). ZATO ŠE ENKRAT – preden spet nadalje lupetaš o šeriatskem pravu, islamistih, džihadistih, itd. – TERORIST JE SAMO TERORIST – sledi motivom Watson!!! Ne pa identiteti.
Zmaga Ukrajini ..
29. 04. 2019 21.29
+0
Pa še ta zanimivost: David Miller, profesor sociologije na angleški Univerzi v Bathu trdi, da če želijo države ustaviti terorizem, ga morajo prenehat povzročati. Izročitve, mučenja, selektivni umori z droni ali specialci, masovni poboji civilistov, vse to povzroča teror in ustvarja teroriste (D. Miller, 2015, e-vir). Za časnik The Guardian je tudi povedal, da je problem pri terorističnih študijah v akademskih krogih ta, da po vsem terorizmu v 70. in 80. letih ter vseh nadaljnjih letih še vedno nimajo pojma zakaj ljudje vzamejo v roke orožje. To nerazumevanje se pojavlja, ker jih ne vidijo v kontekstu širše geopolitike (Caelainn Barr, 2016, e-vir).
Zmaga Ukrajini ..
29. 04. 2019 21.36
-1
Manandi
30. 04. 2019 08.01
+0
Comanche a si že obrezal otroke v stilu vere miru, Oblekel Burko in prebral preprosto resnico pri Muslimanih veri miru, so teroristi vsi moški ženske in otroci izbire ni ??
Malinha
30. 04. 2019 08.54
+0
Pestro. Sizif proti Wiki znanstveniku. Prvi je mitološko bitje, drugi virtualno. Zmagovalec se nežno smehlja.
Zmaga Ukrajini ..
30. 04. 2019 19.47
+1
papi1
29. 04. 2019 16.35
+31
Ta imena nimajo kaj iskati v Evropi. Čenifefa, Šalamina, Azerimi, Barijumi ipd. Naj svoj dom ustvarjajo na tleh dežel, za oz. PROTI katerih so se bojevali. Namreč biti v kakršnemkoli stiku z isis, (razen seveda kot nasprotnik) pomeni, da ne sodiš v sodoben svet, ker si plod spodletele vzgoje, demagogije in verskega fanatizma. Nehajmo si non-stop v sodobnem svetu nalagati breme sočutja, ker ga včasih enostavno ni potrebno imeti. Ljudje vedite, da v vojni marsikdo potisne rezilo marsikomu. Nehajmo si lagati in igrati pridnosti, ker to meji na norost.
Principat
29. 04. 2019 16.09
+37
prihaja dan , ko sem jim bo moralo povedat v imenu celega preostalega sveta , dost je ,, ne pa da se vse nevladne odganizacije začnejo potem kur....
lvclvc
29. 04. 2019 15.14
+39
Zito, mlin Katic, Costella vode, Pečjak, MDK in KRAS, perutnina Ptuj - to vse tukaj je halal in upam da slovenci bojkotirate. Ni druge kot da glasujemo z denarnico. Lp.
Bofur
29. 04. 2019 16.44
-3
hehehehe, MDK in Kras, v istem obratu, kjer se delajo svinjske klobase, šinki, tunke, šunke, klobase in pršuti, delajo še halal sudžuk in sušeno govedino :))) Dvomim, da imajo povsem ločen obrat za proizvodnjo mesnin, in da teličke pobijajo brez omamljanja
KAPIBARA
01. 05. 2019 09.08
Zadnjč našel feta sir, z tistimi zavitimi črtami, ga nisem kupil. Sem raje vzel eno šunko, pa liter Terana..
tim38
29. 04. 2019 13.39
+89
naj sledijo tudi druge evropske države. Če se kot maškara ne smem zakrit vozit okoli in ne smem v banko, pošto .... je čas da prepovemo, da se mumije gibljejo med nami.
marmilan
29. 04. 2019 13.56
+61
Rade 74
29. 04. 2019 14.13
+53
Uporabnik1211614
29. 04. 2019 13.21
+73
Bravo, to je potrebno prepovedati v vseh državah sveta.
marmilan
29. 04. 2019 13.56
+55
graf
29. 04. 2019 18.06
+16
v islamskih državah naj kar imajo burke pa nikabe če jim paše , samo naj prosim ne vsiljujejo nam njihove kulture ! Če hočejo živet v civilizirani družbi potem se naj se temu primerno tut obnašajo !
Langlais
29. 04. 2019 13.17
+54
po useh državah tak zakon naj se prilagodijo nam al pa črta
graf
29. 04. 2019 13.17
+57
to bi morali v EU uzakoniti ...
Zmaga Ukrajini ..
29. 04. 2019 13.28
+24
Burka / nikab, oz. vse, kar prekriva obraz, ki ga zato ni mogoče identificirati, so že prepovedani v Franciji, Belgiji, Nizozemski, Bolgariji, Avstriji, Danskem in nemški deželi Bavarska. Na ravni celotne EU bodo (morda) prepovedani tedaj, ko bomo imeli "centralno" notranjo politiko, torej nikoli. Si predstavljaš višegrajce, da bi prenesli "notranje" pristojnosti na EK?
AlenkinaBratovš?ina
29. 04. 2019 14.31
+3
direktive evropske komisije se aplicirajo v vsej EU z neznansko hitrostjo, tudi v višegrajskih državah
Zmaga Ukrajini ..
29. 04. 2019 15.23
+1
Zakonodajo EU delimo na primarno in sekundarno. Vsi ukrepi EU temeljijo na pogodbah (primarni zakonodaji) in osnovnih pravilih. Sekundarna zakonodaja, ki vključuje uredbe, direktive in sklepe, pa izhaja iz načel in ciljev, zapisanih v POGODBAH. Ukrepi EU so zavezani načelu subsidiarnosti. To pomeni, da Unija, razen na področjih, na katerih ima izključna pooblastila, ukrepa samo takrat, kadar je ukrepanje na ravni EU učinkovitejše od ukrepanja na nacionalni ravni. Torej EU ima izključna pooblastila, kadar je tako določeno v pogodbah, drugače pa se o tem presoja za vsak nov zakonodajni akt. Pravilno uporabo načela subsidiarnosti pri odločanju v EU nadzirajo nacionalni parlamenti. Nošenje burke / nikaba pač (še) ne spada v »skupno« sfero odločanja. EU kot največja svetovna trgovinska sila žal še vedno ostaja (bolj ali manj) zgolj ekonomsko interesna združba držav članic.
Malinha
29. 04. 2019 15.53
+1
".. zgolj ekonomsko", kar (bolj ali manj) pomeni, da je stvar človeka kot takega podvržena ekonomskim interesom. Tudi pojem subsidiarnosti je diahrono povzel "načelnost" postvarelosti, seveda, v združbah članic, skratka, Žižek večkrat poudari kako bi Hegel gledal na današnji svet, sam bom bolj uvideven in namesto Hegla vnašam pogled Marxa.
Zmaga Ukrajini ..
29. 04. 2019 17.40
-3
Nikakor to ni moj pogled, pač pa opis realnega stanja. Ne vem kaj sta mislila Hegel in Žižek (upam, da bom v bližji prihodnosti prebrala Hegla, ker ste očitno vsi tako navdušeni nad njim), vendar pa je meni bližji (bolj poznan) makroekonomski vidik s perspektive mednarodnih odnosov. Zato si kot Evropejka želim močne povezave s centraliziranim odločanjem (tudi Žižek priznava nekatere pozitivne lastnosti »diktature«, če jo smem tu omeniti kot ekvivalent centralizacije oblasti) ter manj zapleteno EU zakonodajo, ob katere labirintih in zapletenosti se pogosto spotikajo celo tisti, ki so vanjo neposredno vpleteni. To bi seveda privedlo do močne EU, ki ne bi bila zgolj "svetovna trgovina", ampak velika gospodarska, vojaška in politična svetovna velesila. Jasno, da sedanjim "Velikim" (Rusom, Amerom, Kitajcem) to ni niti najmanj v interesu. Kar pa se tiče same ekonomije, pa močno navijam, da »zmaga« miselnost in vizija J.M. Keynesa.
Malinha
29. 04. 2019 18.29
+3
Ok., vsekakor. Na kratko: Keynes 10 točk. Hegel: predhodno vzemi kaj proti glavobolu in zvišanju dolge in precizne koncentracije. Žižo: 'večspektralni' filozof, ravno tako skozi različne spektre (Lacanove štiri diskurze) nekaj 'priznava' (po moje največ zaradi poljudoznanstvenosti filozofije), skozi en L. diskurz, drug L. diskurz stvar zasuče v čisto drugačno luč. Po domače: človek redosluje, entropija narave se mu smeje. Zato sem tudi sam tako zmešan... :)
Zmaga Ukrajini ..
29. 04. 2019 21.27
+0
No, to pa je tolažba. Če mi ti rečeš, naj ob Heglu vzamem kaj proti glavobolu, bo zame to pomenilo rezanje žil:)
Malinha
30. 04. 2019 09.04
+1
Če si blizu metafore, ko omeniš rezanje žil kot ostrino pogleda skozi smrt, kjer še malček umne krvi odteče, predvsem nepotrebne, balastne, to ne pomeni, da je tudi sama metafora blizu tebe. Za tolažbo imamo pa bogove, predvsem starogrške. Bog ve, če je tudi to metafora.
Zmaga Ukrajini ..
30. 04. 2019 19.46
+1
mackintosh
29. 04. 2019 12.52
+28
marmilan
29. 04. 2019 13.57
+14
Malinha
29. 04. 2019 15.00
-12
Sam sem ti tudi dal minus, ne vem pa zakaj bi me zaradi tega rad videl.
mackintosh
29. 04. 2019 12.52
+16
edino oravilno
CestniKolesar370Wattov
29. 04. 2019 12.39
+55
Najbolj zanimiva mi je agenda, da so slabi belci in kristijani. Človek bi pomislil, da je globalno gledano 95% ljudi belih kristijanov, v realnosti pa so v manjšini. Belec je kriv za suženjstvo. Resno? Večino Afriških sužnjev so imeli Arabci. Je kdaj kdo Arabcem očital karkoli? Arabci so sužnje kastrirali. V procesu jih je umrlo približno polovica. In krivi so belci? OK. Križarske vojne gor in dol. Kako to, da so muslimani še pred prvo križarsko vojno zavzeli Španijo in celo jug Italije? Z rožicami in poljubčki. Še pred prvo križarsko vojno so na jugu Italije obglavili škofa. Z ljubeznijo a ne?
brddd
29. 04. 2019 12.21
+29
AlenkinaBratovš?ina
29. 04. 2019 12.32
+3
usluzbenec slovenskih zeleznic pravkar z jutranje kavice?
Prototip
29. 04. 2019 12.08
+99
Kdaj bo pa po celi evropi prepovedano pokrivanje obraza? A se bomo morali mi prilagajit tem prišlekom egzotičnih ver,ker smo strpni,a se bodo oni našim običajem,,,,,,,,in bodo strpni?
Razumnež
29. 04. 2019 12.29
+35
Komaj čakam, da pridejo v kakšno banko... No potem se bo morda vsaj "kapital" streznil in naredil red.
Mungos2
29. 04. 2019 11.45
+47
Jaz sem pa mislil, da si pokrivajo obraze zato, ker niso lepe !
AlenkinaBratovš?ina
29. 04. 2019 12.15
+29
izbrisan komentar: v večini zato, ker se jim zjutraj ne da naličiti in umiti las, pa večinoma imajo težave s postavo, pa zato nosijo ohlapna oblačila. moderator: tole v precej primerih drži, ker so mi tako potrdile mnoge znanke, ki to prakticirajo
felix59 drugič
29. 04. 2019 12.30
+10
Nisi brisan zaradi komentarja , ampak zato , ker nisi v tapravi bratovščini- stranki.
Razumnež
29. 04. 2019 11.34
+102
V Sloveniji bi morali obvezno prepovedati takšno prekrivanje !!!
Razumnež
29. 04. 2019 11.35
+75
Ko so v nekem bazenu prepovedali oblečeno kopanje, so levaki takoj zagnali vik in krik, kako so neke pravice kršene... s tem so pa še bolj zatrli ženske muslimanskega sveta, ki nimajo raznoraznih pravic kot na zahodu. Pa naj razume kdor more. Butast liberalizem v vsem svojem sijaju.
Razumnež
29. 04. 2019 11.50
+72
Podobno bi lahko rekli tudi za rome, katere je potrebno na fertik čuvati in ohranjati njihovo kulturo, da lahko poročajo 14-letnice..... Spoštovani, asimiliral se ne bo nihče, če jim bomo te njihove trapaste navade dovoljevali. S tem, ko jim to še kar omogočamo in jim dopuščamo to kulturo dejansko držimo svečo, da se tak in podoben kriminal še kar naprej dogaja. Potrebno je biti pro-aktiven in zatreti te navade. Jasno vse v dobro njih samih !!!
AlenkinaBratovš?ina
29. 04. 2019 11.55
-17
ni javnega bazena v slo, v katerem se lahko kopaš popolnoma slečen
Razumnež
29. 04. 2019 12.28
+32
Ma to je bila ena zgodba iz enih term, kjer so si očitno prali oblačila.... Nevem kako so se lahko prej sicer stuširali, ampak ajde.... Fora je, da če dopuščamo njihovo kulturo še naprej podpiramo to zaostalo in do žensk zelo nepravično kulturo.
bjatch
29. 04. 2019 13.36
-9
Nekaj je neumen komentar kot tvoj, nekaj je pa zdrava pamet zakaj temu ni tako.
bjatch
29. 04. 2019 13.36
-5
Da se mene pita..
29. 04. 2019 11.13
+33
Logično sosledje dogotkov.