Tujina

Po neuspešni izstrelitvi astronavta v vesolje prihodnjo pomlad

Moskva, 12. 10. 2018 12.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, M.S.
Komentarji
7

Potem ko sta morala ruski kozmonavt in ameriški astronavt zaradi okvare ruske rakete Sojuz ob izstrelitvi zasilno pristati v Kazahstanu, je ruska vesoljska agencija sporočila, da bo rusko-ameriški dvojec v vesolje znova poskusil poleteti spomladi prihodnje leto.

Ruska vesoljska agencija je danes sporočila, da bosta ruski kozmonavt Aleksej Ovčinin in ameriški astronavt Nick Hague znova poskusila poleteti v vesolje spomladi prihodnje leto. Njun polet z vesoljskim plovilom Sojuz proti Mednarodni vesoljski postaji (ISS) se je namreč v četrtek kmalu po izstrelitvi izjalovil. Po prvih podatkih je na vesoljskem plovilu odpovedal potisnik. "Nesreča s potisnikom," je dve minuti in 45 sekund po vzletu sporočil Ovčinin. Med okvaro je Sojuz potoval s hitrostjo 7563 kilometrov na uro. Sojuz se je kmalu po izstrelitvi iz ruskega vesoljskega izstrelišča Bajkonur v Kazahstanu zaradi okvare vrnil na Zemljo. Astronavta sta varno pristala in so ju rešili iz plovila.

"Fanta bosta zagotovo letela. Njun polet načrtujemo spomladi prihodnje leto," je na Twitterju sporočil direktor Roskozmosa Dmitrij Rogozin, ki je objavil tudi fotografijo, na kateri je skupaj z Ovčininom in Hagueom.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nick Hague in Aleksej Ovčinin bi se morala po prvotnih načrtih na MVP pridružiti Nemcu Alexandru Gerstu, Američanki Sereni Aunon-Chancellor in Rusu Sergeju Prokopjevu, ki so na vesoljski postaji od junija.

Direktor vesoljskih programov pri Roskozmosu Sergej Krikaljov je v petek opozoril, da bi lahko ISS, kjer so trenutno trije astronavti, ostala brez posadke. Že obstoječim astronavtom bi sicer lahko za nekaj dni podaljšali njihovo šestmesečno misijo, vendar tega ne morejo početi dolgo.

"Poskusili bomo pospešiti izstrelitev naslednje posadke. Teoretično lahko ISS ostane brez posadke. Način brez posadke je možen," je dejal Krikaljov. "Naredili bomo vse, kar je možno, da bomo to preprečili, saj je bila postaja ustvarjena za polete s posadko. Postopek deaktivacije postaje je predpisan, vendar je nezaželen, zato se mu bomo poskušali izogniti," je pojasnil predstavnik Roskozmosa.

Polet rakete Sojuz proti Mednarodni vesoljski postaji se je v četrtek kmalu po izstrelitvi izjalovil.
Polet rakete Sojuz proti Mednarodni vesoljski postaji se je v četrtek kmalu po izstrelitvi izjalovil. FOTO: AP

Rusija se je po incidentu odločila, da bo do nadaljnjega odpovedala vse predvidene izstrelitve vesoljskih plovil s človeško posadko. Roskozmos pa bo pregledal vsa vesoljska plovila Sojuz. Ruski preiskovalci so o neuspešni izstrelitvi vesoljskega plovila sprožili kazensko preiskavo. "Oblikovana je bila preiskovalna skupina, odgovorni trenutno preiskujejo mesto vzleta, zasegli so tudi dokumentacijo," je v izjavi zapisal ruski preiskovalni odbor.

Zadnja podobna nesreča Sojuza se je zgodila leta 1983, ko je izbruhnil požar na potisniku. Tudi tedaj sta kozmonavta – na Sojuzu sta bila Rusa Vladimir Titov in Genadij Strekalov – varno pristala v kapsuli in nista bila poškodovana.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

toukr
13. 10. 2018 09.46
+1
Nekaj so se poredili ti kozmonavti, ni čudno da je raketa izdahnila.
SLO-SURVIVAL
12. 10. 2018 22.49
+1
Neuspešni? 1969 so pa bili na luni! kako zdaj ne gre?
zemljan10
12. 10. 2018 18.08
Fotka je pa svetovna.
Infraping
12. 10. 2018 16.04
ginem
12. 10. 2018 15.35
kaj pomeno naslou clanka?
tarzan13
12. 10. 2018 13.19
-3
in kdo bo kril stroške neuspele izstrelitve ?? putin al trump ?
ivan res grozni
12. 10. 2018 19.39
-1