Tujina

Po novih spopadih med policijo in protestniki v Hongkongu okrepljene varnostne razmere

Hongkong, 13. 11. 2019 11.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V Hongkongu se nadaljujejo spopadi med policijo in protivladnimi protestniki. Ti nadaljujejo blokiranje cest in postaj podzemne železnice. Ponoči je policija prvič posredovala na območju univerzitetnih kampusov, zaradi varnostnih razlogov pa so pristojni organi za četrtek napovedali zaprtje šol in vrtcev.

Po noči spopadov je pred protestniki v Hongkongu še en nov dan protivladnih akcij.

Po ponedeljkovi zaostritvi protestov v Hongkongu zaradi smrti 22-letnega študenta so se nemiri na ulicah Hongkonga nadaljevali tudi v sredo. Do novih spopadov med protestniki in predstavniki policije je prišlo na različnih delih mesta.

V Hongkongu se nadaljuje spopadi med policijo in protivladnimi protestniki.
V Hongkongu se nadaljuje spopadi med policijo in protivladnimi protestniki. FOTO: AP

Na kitajski univerzi je več 100 protestnikov v policijo metalo molotovke in tlakovce, ti so se odzvali z uporabo solzivca, na protestnike so streljali tudi z gumijastimi naboji.

Že tretji dan zapored so protestniki nadaljevali tudi z blokado cest in železniških tirov, zaradi česar je prihajalo do dolgih zamud in nastajanja čakalnih vrst.

Protesti v Hongkongu
Protesti so se v ponedeljek zaostrili, potem ko je policist ustrelil protestnika, protestniki pa so zažgali nekega moškega. Oba sta v kritičnem stanju. V skladu z novo strategijo skušajo manjše skupine protestnikov v čim več delih metropole povzročiti čim večje motnje in čim bolj obremeniti policijske sile, poroča STA. 

Kot poročajo dopisniki britanskega BBC, je policija vstopila na območje študentskih kampusov, kar pomeni tudi spremembo v strategiji njihovega delovanja. Do sedaj se je namreč policija izogibala posredovanju na območju šol in univerz. Kot je sporočila policija, so pomagali tudi skupini kitajskih študentov, ki je iz varnostnih razlogov želela zapustiti območje kampusa, a tega zaradi zapor protestnikov niso mogli storiti.

Ob opozorilih policije, da je vladavina prava v Hongkongu zaradi protestov "na robu popolnega propada", je urad za izobraževanje sporočil, da bodo šole in vrtci iz varnostnih razlogov v četrtek prekinile pouk. Za omenjen ukrep so se določene šolske ustanove odločile že na začetku tedna.

Zaradi varnostnih razlogov so pristojni organi za četrtek napovedali zaprtje šol in vrtcev.
Zaradi varnostnih razlogov so pristojni organi za četrtek napovedali zaprtje šol in vrtcev. FOTO: AP
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

StrikeOne
13. 11. 2019 13.47
+8
To niso protestniki ampak zahodno financirani huligani. Kitajski je spretno nameščena past kjer agenti kaosa, ki se imenujejo novinarji, komaj čakajo kakšen "Tianamen Square" incident da lahko opalijo z svojo propagando o komunistih in tiranih itd. Zato je Kitasjka Policija zadržana čeprav pretirano zadržana kajti nočejo dati zahodnim zločincem izgovor za začetek napadov. V Usa bi bili že večina aretirana, mnogi poškodovani ali ranjeni ter kar nekaj njih Mrtvih! Spomnite se samo Occupy Wallstreeet kako demokratična ZDA razbija proteste proti njihovi tiraniji.