Tujina

Po porazu zmaga

Jeruzalem, 08. 11. 2005 12.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Potem ko parlament ni podprl imenovanja dveh Šaronovih kandidatov za ministre, je potrdil Olmerta za finančnega ministra.

Potem ko je izraelski premier Ariel Šaron v ponedeljek doživel ponižujoči poraz, ko parlament, tudi ob podpori nekaj skrajnih poslancev njegovega Likuda, ni podprl imenovanja dveh njegovih kandidatov za ministre, so poslanci nato podprli imenovanje Ehuda Olmerta za finančnega ministra.

Ariel Šaron in Ehud Olmert
Ariel Šaron in Ehud Olmert FOTO: Reuters

Šaron je parlamentu predlagal, da v.d. ministra za finance Olmerta, enega njegovih najtesnejših sodelavcev, potrdi za ministra za finance, druga dva tesna sodelavca, namestnika obrambnega ministra Zeeva Boima pa na položaj ministra za integriranje in poslanca Ronija Bar-Ona za ministra za industrijo in trgovino. Čeprav bi imenovanje Olmerta podprli, so poslanci vse tri kandidate zavrnili s 60 glasovi proti 54, saj je Šaron dal na glasovanje imenovanje vseh treh skupaj.

Zatem je Šaron sklical nujni sestanek vlade, po katerem je parlamentu dal v glasovanje samo Olmertovo imenovanje, ki so ga nato poslanci potrdili. Po glasovanju je Šaron dejal le, da bo imelo posledice, ni pa izjave podrobneje pojasnil. Izid glasovanja je odraz globokih razhajanj v Likudu, ki povečuje verjetnost razpisa predčasnih parlamentarnih volitev.

Čeprav pomeni za Šarona zavrnitev njegovih kandidatov ponižujoč udarec, pa za obstoj njegove vlade ne pomeni neposredne nevarnosti. Kaže pa na možne težave za Šarona pri glasovanju o predlogu proračuna. Če proračuna poslanci ne bodo potrdili, bi to namreč lahko privedlo do padca vlade in posledično razpisa predčasnih volitev. Šaron, ki se mu mandat izteče novembra 2006, predčasnim volitvam nasprotuje, lahko pa se zgodi, da druge izbire ne bo imel.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3