Tujina

Po še enem udarcu Johnsonu Britanci vse bližje predčasnim volitvam

London, 22. 10. 2019 21.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Britanski poslanci so na prvem glasovanju potrdili predlog zakona, s katerim bodo uzakonili dogovor o izstopu iz EU. A so nato Johnsonovi vladi zadali nov udarec, saj so zavrnili časovnico obravnave zakona v spodnjem domu. Johnson je zato sprejemanje zakonodaje prekinil, dokler EU ne sporoči svoje odločitve o preložitvi brexita.

Boris Johnson je od britanskih poslancev prejel nov udarec.
Boris Johnson je od britanskih poslancev prejel nov udarec. FOTO: AP

S 329 glasovi za in 299 proti so britanski poslanci na prvem glasovanju potrdili predlog zakona, s katerim bodo uzakonili sporazum o britanskem izstopu iz Evropske unije. Nato so zavrnili časovnico obravnave zakona v spodnjem domu, kar je velik udarec premierju Borisu Johnsonu, ki je zato napovedal začasno prekinitev sprejemanja zakonodaje.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je pozno zvečer sporočil, da bo priporočil preložitev brexita.

Za izpeljavo brexita na noč čarovnic je namreč le še devet dni časa, zato je bilo ključno, da poslanci potrdijo tudi vladni predlog časovnice, ki je za obravnavo zakona v spodnjem domu parlamenta predvidevala tri dni. A poslanci so jo zavrnili s 308 glasovi za in 322 glasovi proti. 

"Razočaran sem, ker je zbornica glasovala za preložitev namesto za časovnico, ki bi omogočila, da bi Združeno kraljestvo EU zapustilo 31. oktobra z dogovorom," je poudaril. "Zdaj smo soočeni z negotovostjo," je poudaril. Vlada mora po njegovih besedah pospešiti priprave na brexit brez dogovora, kar je "edina odgovorna pot".

Predčasne volitve vse bližje?

Že pred glasovanjem v parlamentu pa je Johnson danes poslancem požugal: "Ne bom dovolil še več mesecev tega." Zagrozil je, da bo umaknil zakon o uveljavitvi njegovega dogovora o brexitu in da bodo morali razpisati predčasne volitve. Te bi se torej odvile še pred božičem.

Zdaj pa je dal sprejemanje zakonodaje o brexitu "na pavzo" in dejal, da se bo znova slišal z voditelji EU glede preložitve brexita. "EU mora zdaj razmisliti, kako odgovoriti na zahtevo parlamenta za preložitev," je dejal. "Dokler EU ne bo sprejela odločitve, bomo začasno prekinili sprejemanje zakona," je pojasnil.

Tusk se posvetuje z evropskimi voditelji

Glavni evropski pogajalec za brexit Michel Barnier zadnjega dogajanja v britanskem parlamentu ni želel komentirati. Tiskovna predstavnica Evropske komisije Mina Andreeva pa je na Twitterju zapisala, da je komisija spremljala, kaj se je zgodilo nocoj in pričakuje, da jih bo britanska vlada obvestila o nadaljnih korakih. Donald Tusk se medtem že posvetuje z evropskimi voditelji glede britanske zahteve po preložitvi brexita do 31. Januarja 2020.

Irski premier Leo Varadkar je pozdravil dejstvo, da je spodnji dom parlamenta z jasno večino podprl zakonodajo, ki uzakonjuje dogovor o brexitu. "Zdaj bomo počakali na nadaljnji razvoj dogodkov v Londonu in Bruslju, vključno s časovnico obravnave zakonodaje in potrebo po preložitvi," je še dejal.

'Prešli smo na umiranje v jarku'

Vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn je ob tem povedal, da je premier sam kriv za svojo nesrečo. Ponudil mu je tudi sodelovanje. "Delajte z nami za razumno časovnico in mislim, da bo ta zbornica glasovala za razpravo o zakonu," je poudaril.

Britanski evroposlanec, evroskeptik in eden glavnih pobudnikov brexita Nigel Farage je dejal, da očitno brexit na vsak način, kot je zatrjeval Johnson, ne bo. "Prešli smo na umiranje v jarku. Ne bomo zapustili EU 31. oktobra," je zapisal na Twitterju.

Juncker: Brexit je bil izguba časa in energije

Evropski voditelji so bili danes kritični do sage v britanskem parlamentu in dejali, da so večkratne preložitve brexita izguba časa in energije. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je poudaril, da je EU v zadnjih treh letih naredila vse, kar je bilo v njeni moči, da bi zagotovila urejeni brexit. 

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk pa je danes dejal, da bo odločitev EU glede preložitve brexita odvisna od dogajanja v britanskem parlamentu. "Moramo biti pripravljeni na vsakršen scenarij, vendar ena stvar mora biti jasna. Kot sem že dejal premierju Johnsonu, brexit brez dogovora ne bo nikoli naša odločitev." 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik443897
08. 12. 2019 11.39
+1
Anglija vrni se pod pogojem da se EU skupnost popolnoma PRENOVI. Prvo lastna vojska s ohlapno povezavo s NATOM, Rešitev preseljevanja in zakonodaja ki dovoli takojšen izgon vsakega negativca. Predvsem pa se države samostojno odločajo o sprejemu res PRAVIH beguncev. Prehod iz drugih držav pa IZKLJUČNO s DOKUMENTI. Nazadnje pa pocenitev in zmanšanje denarnih BONTET EU poslancem !!!
dannyer
23. 10. 2019 11.46
-2
Jasno kot bel dan da elita noče izpolniti volje ljudstva in s tem uničujejo demokratične temelje. po vseh volitvah tudi v eu parlament so zmagali zagovorniki brexsita. le eu in globalisti načrtno uničujejo demokracije po evropi da ne umenim 5 menjav vlad v italiji oz menjave režimov do sedaj so žrtve grčija,avsrija,madžarska,poljska,irska,nizozemska,francija belgija in poljska. tuni na češkem in slovaškem so poskušali. eu postaja grožnja in ne nekaj kar je super.
BUONcaffee
23. 10. 2019 11.19
-1
Vsi se vrtijo v nekem začaranem krogu. Kot se spomnim, ko je SLO vstopila v EU, so poznavalci govorili, da je izstop iz EU možen le teoretično, praktično pa ne. Anglija je izgubila nekatera velika podjetja katera so se izselila stran, sama sebe spravila v slabši položaj. Nazadnje bo še razpadla znotraj EU.
lunaa12
23. 10. 2019 09.47
+4
Vsa tale kalvarija se sigurno dogaja z razlogom; nekdo dobr kasira tukaj. £££
M teorija
23. 10. 2019 08.23
+8
Tole Faragovo umiranje v jarku na obroke je tud opcija!?
M teorija
23. 10. 2019 08.24
+1
Bomo star cajtng zbiral, da ga ne bo zeblo!?
hotchilipoper
23. 10. 2019 08.10
+9
Še enkrat bodo volitve,in ljudje se ne bodo odločili za brexit
Rde?iAlarm
23. 10. 2019 08.09
+19
a ni model nekaj kokodakal da se bo raje mrtev zvrnil v jarek kot podaljšal odhod iz EU................aja spet se je zlagal kot to počne že ves čas.......
Al83
23. 10. 2019 07.48
-22
Leve elite globalistične delajo vse v svoji moči, da bi prepričile voljo vljudstva v največjem referendumu z največjo volilno udeležbo v zgodovini Britanije.
KungFuPanda
23. 10. 2019 08.43
+10
Ja in brexit je zmagal z rezultatom 51,9%. To je tako minimalna večina, da ne moreš reči temu volja ljudstva.
hansola
23. 10. 2019 08.53
+10
Misliš na največjo kampanjo popolnoma utemeljeno na lažeh? V kolikor bi še bil referendum enkrat, sedaj, ko je so videli kakšne laži so jim brexit voditelji natvezli bi bil rezultat popolnoma drugačen.
Al83
23. 10. 2019 09.37
-3
Ni pomenbo če zmagaš za sekundo ali miljo, zmaga je zmaga in v demokraciji je zmaga 51%. In edin, ki je lagal na veliko so bili levaki in remajnerji, ki so strašili, da bo konec sveta in ekonomski zlom anglije en dan po referendumu, in strašijo še naprej do danes. Sicer pa glede na to, da so na ta referendum čakali britanci trideset let, se lahko enkrat okoli 2050 razpiše še enega in morda boste imeli takrat levi kaj več sreče.
BobbyP
22. 10. 2019 21.59
+7
Admin. "Pomanjkanje jajc" je metafora za "pomanjkanje poguma". Samo za info.
Uporabnik1552103
22. 10. 2019 21.55
+30
Anglezi v zgodovini nastopajo kot negativen lik..vsepovsod so delali tezave
Radoveden
22. 10. 2019 21.28
+48
Eh, to se zgodi, če voziš po levi, namesto po desni. Angleži še vedno mislijo, da so svetovna velesila in da se svet zaradi Greenwicha vrti okoli njih. Dobesedno se delajo norca, ker se pač lahko. In Evropejski pudeljčki nasedajo.
Volga Malek
23. 10. 2019 07.39
+1
@Myway15 VB je ne glede na vse svetovna velesila, ce je EU vsec ali ne; z britansko skupnostjo narodov - Commonwealth of Nations ,ki obsega 53 drzav bivsih kolonij in dominionov po svetu. VB je most za vse odnose z ZDA in to se EU zaveda.
hansola
23. 10. 2019 08.54
+1
Commonwealth je samo list papirja, realno to ne obstaja že vsaj desetletje.
hansola
23. 10. 2019 08.59
+3
Na koncu pa dobri odnosi z ZDA niti niso potrebni, ZDA si enostavno ne more privoščiti izgubiti še enega zaveznika velikega kot je EU in NATO. Načeloma mi od ZDA ne rabimo ničesar, ne rabimo njih in ne nafte njihovih zaveznikov in množičnih morilcev Savdske Arabije ter Izraela. ZDA pozabljajo, da je v Evropi tehnično gledano še eno glavno mesto določene države, ki ima surovin na pretek in mislim, da so tudi voditelji EU v skrajni sili pripravljeni na dogovor z Rusijo.
BUONcaffee
22. 10. 2019 21.26
+19
No ja, Anglija niti ne more izstopiti iz EU.
kebbab
23. 10. 2019 07.03
+9