Tujina

Policija objavila sliko: 'Nevarna oseba, ne stopajte v stik z njo'

Strasbourg, 12. 12. 2018 06.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
A.K. / K.H.
Komentarji
1128

V streljanju v bližini božičnega sejma v središču Strasbourga naj bi po zadnjih informacijah umrli dve osebi, še ena pa je možgansko mrtva. Ranjenih je še 12 oseb, od tega šest huje. Domnevni napadalec Cherif Chekatt, ki se je nad žrtve spravil s strelnim orožjem in nožem, je še vedno na begu. Išče ga več kot 600 pripadnikov varnostnih sil.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Strelec še vedno na begu
    03:37
    Iz 24UR: Strelec še vedno na begu
  • Iz SVETA: Poostrena varnost
    03:09
    Iz SVETA: Poostrena varnost
  • Iz 24UR ZVEČER: Na božičnem sejmu odjeknili streli
    02:40
    Iz 24UR ZVEČER: Na božičnem sejmu odjeknili streli
  • Iz 24UR ZVEČER: Kaj se je zgodilo?
    05:58
    Iz 24UR ZVEČER: Kaj se je zgodilo?
  • Ulice Strasbourga dan po napadu
    01:05
    Ulice Strasbourga dan po napadu

Cherif Chekatt
Cherif Chekatt FOTO: Police Nationale

V torek okoli 20. ure so v bližini božičnega sejma na mestnem trgu Place Kleber praznično vzdušje v središču Strasbourga prekinili streli. Francoska policija je sprva navajala štiri smrtne žrtve, potem tri, zdaj le še dve, ena oseba pa je možgansko mrtva. Še 12 oseb je poškodovanih. Med žrtvami streljanja ni Slovencev, so sporočili z ministrstva za zunanje zadeve.

Francoska policija je objavila fotografijo strelca, šlo naj bi za 29-letnega Cherifa Chekatta, rojenega v Strasbourgu. "1,80 metra, povprečna postava, kratki lasje, morda ima brado, temnejša polt, znamenje na čelu," je v opisu ob fotografiji navedla policija, ki poziva ljudi, naj jih obvestijo, če osumljenca kje opazijo, obenem pa so izdali tudi opozorilo, da gre za nevarno osebo in naj v nikakršnem primeru ne stopajo v stik z njo. 

Francoski tožilec za boj proti terorizmu Remy Heitz je odprl preiskavo, čeprav motiv dejanja še vedno ni jasen. Teroristični motiv torkovega streljanja v Strasbourgu še ni potrjen, je dejal državni sekretar na francoskem notranjem ministrstvu Laurent Nunez.

Kot poroča Guardian, je šest ur po izginotju strelca, potem ko je streljal na mimoidoče v središču mesta, notranji minister Christope Castner povišal stopnjo teroristične ogroženosti na najvišjo in najvišjo stopnjo varnostne pripravljenosti.

Strelec skočil v taksi in izginil

Napadalec je začel streljati v torek okoli 20. ure na eni osrednjih ulic v središču mesta blizu priljubljenega božičnega sejma. Ljudje so se razbežali. Vojaki, ki so bili v okviru protiterorističnih ukrepov na redni patrulji, so streljali nanj in ga ranili, a ga niso uspeli ujeti. Francoski mediji poročajo, da se je strelec dvakrat spopadel z oblastmi, potem pa skočil v taksi in izginil. Tožilec Heitz je dejal, da so med obstreljevanjem francoski vojaki osumljenca ustrelili v roko. 

Taksistu naj bi se med vožnjo hvalil s svojim dejanjem in mu naročil, naj ga zapelje v četrt Neuhof. Tam so ga znova pričakali policisti in spet je prišlo do izmenjave strelov, a je napadalec uspel pobegniti, je sporočil tožilec Heitz. Da je ranjen, je potrdil voznik taksija.

Žrtve napadal tudi z nožem

Tožilec je pojasnil tudi, da je moški žrtve napadal s strelnim orožjem in nožem. Potrdil je tudi število žrtev – dva mrtva in eden možgansko mrtev. Od 12 poškodovanih jih je šest utrpelo težje poškodbe. 

Oblasti so poostrile nadzor na vseh božičnih sejmih v državi, strelca išče že 600 pripadnikov varnostnih sil. Takoj so zaprli glavne ceste v mesto in iz njega in začeli z masivno iskalno akcijo, v kateri sodelujejo specialne enote policije, vojska in helikopterji. 

Identificirali domnevnega strelca

MZZ slovenskim državljanom, ki so na območju Strasbourga ali se tja odpravljajo, svetuje previdnost in dosledno upoštevanje ukrepov lokalnih oblasti. V primeru dodatnih vprašanj ali pojasnil pa se lahko obrnejo na veleposlaništvo v Parizu na telefonsko številko 33 630 52 83 21 ali na elektronski naslov sloembassy.paris@gov.si.

Kot je sporočil predstavnik oblasti, so v povezavi s streljanjem prijeli pet ljudi, a strelec je še vedno na begu. Kot je povedal Laurent Nunez, predstavnik notranjega ministrstva, obstaja možnost, da je pobegnil v sosednjo Nemčijo.

Ker ostaja na begu, grožnja ostaja resna, je danes v Strasbourgu dejal francoski tožilec Remy Heitz. Priče so povedale, da je med napadom kričal Alah je velik, je še dejal Heitz. Tožilec je še povedal, da je napadalec med hojo po središču Strasbourga večkrat streljal, uporabljal je tudi nož.

Policija je Chekatta že dlje časa opazovala. Iskali naj bi ga zaradi ropa, med hišno preiskavo pa so pri njem našli granate, poroča BBC.

Kot poroča BBC je moški zaradi kriminalnih dejanj že prestajal zaporno kazen v Franciji in Nemčiji, med tem časom pa naj bi se radikaliziral. Varnostne službe so mu dale oznako Fiche S, ki jo dajo osebam, za katere sumijo, da so se radikalizirale. "Ima obsežen dosje. Večkrat je bil v zaporu in med bivanji v zaporu smo zaznali radikalizacijo, vendar pri izvajanju verskih obredov, nikoli v smislu dejanj. Samo zaradi tega mu je obveščevalna služba sledila, kot sledi še številnim drugim posameznikom," je povedal Nunez. 

Nunez je povedal še, da napadalec, ki so mu sledili od odhoda iz zapora leta 2015, ni skušal priti v Sirijo. V torek zjutraj bi ga morala policija zaslišati, a ko so prišli na njegov dom, ni bilo sledi o njem.

Zaslišati bi ga sicer morali zaradi poskusa umora, kot še pet oseb poleg njega, vse skupaj pa po Nunezovih besedah ni bilo v ničemer povezano z dejanjem, ki ga je storil kasneje v središču Strasbourga.

V mestu zavladala panika in strah

Številni so po napadu obtičali v restavracijah in drugih ustanovah, kamor so se umaknili. V dvorani so ostali ujeti tudi košarkarji Petrol Olimpije. Kot je potrdil predstavnik kluba, so košarkarji okoli 1. ure zjutraj lahko zapustili dvorano in brez težav prišli v hotel. Med tem, ko so bili ujeti v dvorani, so navijači v podporo žrtvam in ranjenim zapeli francosko himno. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Oblasti so prebivalce pozvale, naj ostanejo doma oziroma naj ostanejo v zaprtih prostorih. V času plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta, ki leži blizu, so tam ostali ujeti številni evroposlanci in novinarji, ki so poslopje lahko zapustili ob polnoči sami, če živijo blizu, oziroma v spremstvu policije, če živijo v središču mesta. Med njimi so bili tudi številni Slovenci, ki so slišali poke in tudi sami bežali v zavetje. 

Francoski predsednik Emmanuel Macron, ki se je udeležil kriznega sestanka vlade v Parizu, je v tvitu izrazil solidarnost celotnega naroda s Strasbourgom, žrtvami in njihovimi družinami.
Francoski predsednik Emmanuel Macron, ki se je udeležil kriznega sestanka vlade v Parizu, je v tvitu izrazil solidarnost celotnega naroda s Strasbourgom, žrtvami in njihovimi družinami. FOTO: AP

Evropski parlament bo sicer danes normalno nadaljeval zasedanje. Kot je zjutraj preko Twitterja sporočil direktor za komunikacije parlamenta Jaume Duch, se je danes varno vrniti v parlament, ki bo zato normalno nadaljeval delo.

Tudi poročevalka STA iz Strasbourga poroča, da se v mesto vrača življenje, mestni promet obratuje. Središče mesta je sicer precej prazno, več ulic okoli trga Kleber v središču mesta pa je še vedno zaprtih in dostop ni omogočen. V mestu je sicer videti številne pripadnike varnostnih sil, oborožene z brzostrelkami, okrepljene so policijske kontrole, je povedala.

Kot je na svojem Twitterju zapisala evropska poslanka Romana Tomc so na nemško-francoski meji dolge kolone za izstop iz Francije, saj oboroženi policisti podrobno pregledujejo avtomobile in potnike. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V mestu je dan žalovanja, odpovedali so božični sejem.

Francoski predsednik Emmanuel Macron, ki se je udeležil kriznega sestanka vlade v Parizu, je v tvitu izrazil solidarnost celotnega naroda s Strasbourgom, žrtvami in njihovimi družinami.

Evropski parlament bo opoldne z minuto molka obeležil spomin na žrtve strelskega napada v središču Strasbourga. To je bil napad na demokracijo, odzvati pa se moramo tako, da nadaljujemo z delom, s katerim se borimo proti nasilju, kriminalu in terorizmu, je danes ob začetku zasedanja dejal predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani.

Torkov napad v Strasbourgu je bil napad na mir, demokracijo in naš način življenja, nanj se moramo odzvati tako, da nadaljujemo delo in ne podležemo tistim, ki skušajo škoditi demokraciji, je dejal Tajani. Tudi v torek zvečer, po napadu, je parlament nadaljeval delo, in naključje je, da je prav v torek razpravljal o poročilu posebnega odbora za boj proti terorizmu. 

Pričevanja očividcev

Kot je za BBC povedal očividec Pater Fritz je naenkrat zaslišal streljanje in zagledal ustreljenega moškega, ki je ležal na mostu. Kot je povedal, ga je poskusil oživljati, a mu ni več mogel pomagati: "Oživljal sem ga 45 minut, a potem sem prenehal, saj mi je zdravnik po telefonu žal sporočil, da ne morem nič več narediti."

Yoann Bazard je za Guardian povedal, da je slišal dva ali tri strele, ki so jim sledili panični kriki. Ko je pogledal čez okno, so ljudje bežali. Po tem je zaprl okna in slišal še več krikov.

Novinarka Camillie Belsoeur je opisala, da je pogledala skozi okno in zaslišala strele. Videla je vojake, ki so izstrelili vsaj 15 strelov. Ostali vojaki so kričali in opozarjali ljudi: "Pojdite domov, pojdite domov!" Po Guardianovih informacijah naj bi bila ena izmed žrtev tajski turist, dva pa naj bi bila policista. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1128)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KAPIBARA
13. 12. 2018 10.53
+5
vEDIT, DA ČE BI OBLASTNIKI HOTELI, BI BIL NA TEM PODROČJU, V 3 MESECIH RED !!! tO JIM ni V INTERESU.. !!
Bojan-F
13. 12. 2018 10.12
-9
V cem se "kao" posodobljena varianta Marakeske deklaracije razlikuje od globokih misli ekipe Jansa dr. Janeza iz leta 2006?
direstraits
13. 12. 2018 10.23
+5
Daj ŽIDAN,..... si jo sigurno trikrat prebral, edino....., ni prevedeno v Slovenščino, da je slučajno "butasti SLOVENCI "nebi prebral ....pojdi.....ne blefiraj..... če ne drugače... You tube...iz slo parlamenta... govor nekega poslanca... na koncu Aplavz cela dvorana...
direstraits
13. 12. 2018 10.31
+5
ŽIDAN... povej... zakaj bi jo potem še ENKRAT PODPISAL, če je enaka prvotni, že od celga svet podpisana.... zdej je naenkrat, pa to po tvojem "enako verzijo ",na desetine razvitih, kulturnih, naprednih, z bogato zgodovino,....... NI HOTELA PODPISAT. Ajde ŽIDAN... obrazloži.... postavi me na laž.
Bojan-F
13. 12. 2018 12.37
Bojan-F
13. 12. 2018 10.08
-5
"ŽIDAN SI TI....???" ... to me pa resnicno razsrdi!
masni
13. 12. 2018 09.55
+18
Če ga pogledaš na sliki je podoben kakšnemu ,ki prihaja iz Danske ali Švedske, bi dejala Fajonova.Sami fejst fantje.
SenecaLucius
13. 12. 2018 09.39
+22
Po moje ga imajo N'toko &Co že pri sebi v stanovanju, skupaj z Ahmadom
wolfterier
13. 12. 2018 09.51
+10
Ta model ima tudi starše,brate,bretravce,pajdaše,a ne !
direstraits
13. 12. 2018 09.37
+21
Tule med radikalnim muslimanom, pa med radikalno butastim levakom skoraj ni razlike... oba delata ogromno škode.....s tem, da radikalno butasti levaki delajo škodo edino lastnemu narodu...
Neprijatelj
13. 12. 2018 09.40
-8
direstraits
13. 12. 2018 09.44
+1
korintos23
13. 12. 2018 09.45
-15
In lastni narod jih potem za nagrado izvoli, svečkarji pa marš v opozicijo.
wolfterier
13. 12. 2018 09.50
-6
direstraits,tebe bi poslal na ulice Strasburga kri čistit !
direstraits
13. 12. 2018 09.56
+9
Pošlje svoji Al ak Fajonovo ...njihovo odvetnico..
HaryGolt
13. 12. 2018 09.33
+19
Na svetu je milijarda in pol muslimanov in če je "samo" 10% od tega radikalnih, na koncu številka znaša 150 milijonov, kar je skoraj za 1/3 EU populacije.
celjan2
13. 12. 2018 09.21
+19
ne stopajte v stik z osebo na sliki. Ona bo stopila v stik z vami.
direstraits
13. 12. 2018 09.42
+10
Če pa nas slučajno ne najde, ga po garminu pošlje Al ak Fajonova...
Bojan-F
13. 12. 2018 09.04
-16
Guruji komuniciranja, ker vpletate v napad v Starsbourgu Marakeski sporazum pro memoria ... ta je bil trasiran daljnega leta 2006 v zanosnih besedah Ministrstva policije vlade Jansa 1 ... "Slovenija bo na konferenci izpostavila, da so migracije integralni del odnosov EU s tretjimi državami, zato predstavlja konferenca v Rabatu pomemben korak k medsebojnemu razumevanju in skupnemu iskanju učinkovitih odgovorov. Dodana vrednost konference je med drugim tudi v spodbujanju odprtega dialoga med državami izvora in tranzita ter državami cilja, obenem pa v tesnejšem povezovanju afriške in evropske regije."
direstraits
13. 12. 2018 09.33
+17
Zakaj pa ste Levi izdajalci Slo naroda, posodobljeno varianto PONOVNO PODPISALI... a je Soroš dobro poplačal... aja volitve v EU parlament bodo kmalu, pa se levi, radikalno nesposobni grebete za velike plače... no ja... Vsaj znebil se vas bomo...... ŽIDAN SI TI....???
korintos23
13. 12. 2018 09.45
-7
diareas, Soros bo še Trumpa pometel, malo še počakaj.
Bojan-F
13. 12. 2018 10.11
-3
V cem se "kao" posodobljena varianta razlikuje od globokih misli ekipe Jansa dr. Janeza?
korintos23
13. 12. 2018 08.50
-12
A toti svečkarji nimajo nič dopusta, spet enaki gor tulijo! A na Nori štrihajo?
MountainVibes
13. 12. 2018 08.59
+6
MountainVibes
13. 12. 2018 08.49
+23
Še vedno na begu.., a te k so pr sosedih oropal 15k so pa kr hitr dobill.. Valda macronu ni v interesu, saj želi prestrašiti rumene jopiče, da s stavko prenehajo...
direstraits
13. 12. 2018 08.49
+11
Nekaj časa nazaj, je bil admin akreditiran za brisanje grdih besed in podobno... je bilo za razumet. No sedaj, je pa drugo merilo povsem politično oz. strankarsko obarvano... odkrito simpatiziranje z....
korintos23
13. 12. 2018 08.51
-7
diareas, danes boš spet imel celega težaka pri nas? Na Nori pa žalost.
korintos23
13. 12. 2018 08.48
-6
Tovarišija, na južni meji vse mirno, Mah Nič in ekonom Grims na položajih.
BolecaResnica
13. 12. 2018 08.45
+21
To bi bil štos ko bi fajonko rokno sandalar katere tako vneto zagovarja
Spark
13. 12. 2018 08.36
+28
Vi vladniki z vašimi zakoni lepo spuščajte migrante v državo,in tudi tiste v mes,ki vas pobijejo,potem bo pa mir pred vami.Zaradi vas vedno nastradajo potem nedolžni.Polni pametnikovanje,potem se pa potuhnete.Hinavci.
Bojan-F
13. 12. 2018 08.34
-11
Guruji komuniciranja ... multikulti ni zrasel na zelniku levih ampak na zelniku De Gaulle Charlesa in sopotnikov v zacetku 60-tih let prejsnjega stoletja ... in takrat so pripeljali v Evropo prvi val tujerodcev.
Bojan-F
13. 12. 2018 08.35
-9
... tako kot vse naslednje ... do danasnjega dne.
direstraits
13. 12. 2018 08.37
+22
Ja levak.. De gol je kriv, da so Slo levaki podpisal Marakeški sporazum... bravo.. sedi.. 5.
komarec
13. 12. 2018 08.44
+0
Bosta grimslj in mahkič poštimala, da se bo Evropa rešila teh migrantov.
direstraits
13. 12. 2018 08.30
+15
Če zna tale terorist nohte lakirat, pa dlake brit, če je na AL AK FAJONOVI dobro teste opravu, ga bodo v ŠKOBERNETOVI SD sigurno v Velenju nekje na občini zaposlil...
drobiž
13. 12. 2018 08.11
+21
Včeraj na novicah izražen strah pri terorističnem napadu naših EU poslancev, ki so na varnem za zidovi parlamenta Strasbourga ?
blef
13. 12. 2018 08.03
+49
Koliko denarja se zapravi po celem svetu za to, da se zbirajo informacije o radikaliziranih potencialnih teroristov in na koncu kakšen življenje nas čaka. Doma v domovih bomo čakali kot hrčki, ker zunaj ne bo varno. Kam je politika pripeljala ta svet. Države ne morejo zagotoviti osnovne varnosti državljanom zaradi napak v preteklosti. Zgodile se bodo še hujše tragedije. Ljudem bo prekipelo in začelo se bo ulično obračunavanje. Ne čaka nas nič lepega. Politiki so naredili nepopravljive napake in za to bi morali odgovarjati.
stajerc50
13. 12. 2018 07.46
+50
Verjetno je že kje pri nas, je zaprosil za azil in ga brez problema dobil...načelo naše vlade je,, ni važno kaj si in iz kod si, samo da nisi naš,,