Slovenija

Okrepljen nadzor okoli šol: 'Ključno je, da okrepimo stik z učenci'

Ljubljana, 08. 05. 2023 16.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Rebeka Tomaduz
Komentarji
15

Posledice tragedij v Srbiji so kot val pljusknile tudi k nam. Policisti so po navodilih ministrstva za notranje zadeve in ministrstva za šolstvo okrepili nadzor v okolici šolskih ustanov. Gre za začasen ukrep, ki daje občutek varnosti. A ključno po vsem tem dogajanju je, da okrepimo stik z učenci, so jasni ravnatelji, torej število svetovalnih delavcev v šolah, zdaj je namreč na voljo en svetovalni delavec na 300 otrok.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Nov preplah na slovenski šoli
    02:29
    Iz 24UR: Nov preplah na slovenski šoli
  • Iz SVETA: Policijski nadzor ni trajna rešitev
    03:02
    Iz SVETA: Policijski nadzor ni trajna rešitev

Če med vožnjo zagledamo policista, navadno samodejno upočasnimo, obe dlani damo na volan in smo zgled na cesti. Kaj pa ob pogledu na modro uniformo pravijo devetošolci? "Če bi želel storiti nekaj, kar ni prav, bi si premislil," je povedal učenec. 

Kljub napovedanim poostrenim nadzorom v okolici šol pa učenci in ravnatelj policistov niso videli. "Današnje jutro je bilo popolnoma enako petkovemu jutru. Poostrenega nadzora v okolici Osnovne šole Kašelj nisem zasledil," je povedal ravnatelj Osnovne šole Kašelj Jernej Šoštar

Tudi nekatere druge šole, s katerimi smo govorili, dodatnega nadzora niso opazile. Izjema pa je Osnovna šola Trbovlje, kjer so v petek obravnavali grožnjo ravnateljici. 

Pa vendar poostreni nadzor v šolah ne bo spominjal na zapor. Bolj bodo sodelovali z vodstvom šol in strokovnimi delavci, so zapisali na Policiji, nudili bodo svetovanja, kako ravnati v primeru groženj, v šolah lahko večkrat organizirajo preglede, razne delavnice in varnostne ocene, torej tisto, kar so počeli tudi že v preteklosti.

Policija je povečala svoje delo predvsem v delu, ki se nanaša na sodelovanje z vodstvi vzgojno-izobraževalnih zavodov in strokovnimi delavci. To sodelovanje vključuje skupne preglede in osvežitve varnostnih ocen ter svetovanje, kako ravnati v primeru morebitnih groženj in povečanih tveganj.

"Bili so zaradi vandalizma na šoli in ko je bil vdor v e-asistenta. Verjetno so bili še kdaj, ko je prišlo do tega medvrstniškega nasilja, ampak bolj redko. Mislim, da ni toliko težav, da bi morali vpletati Policijo," je povedal eden izmed devetošolcev. 

"Ne razumem, kako je Policija na to pristala. Ker s tem ne bodo storili nič dobrega, ampak bodo povečali strah, tenzije in vse, kar je negativnega,"  je nad odločitvijo kritičen nekdanji ravnatelj Osnovne šole Prule Dušan Merc, prikimava pa mu tudi Pirc Musarjeva, saj da tak korak ne naslavlja jedra problema. Bolj smotrno bi bilo delovati na daljši rok, dodaja Šoštar. 

"Bistveno bolj bi bilo pametno, da s strani vlade in ministrstva dobimo ali ohranimo delež dosedanjih svetovalnih delavcev, ki nam s koncem šolskega leta poteče. Trenutni normativi so takšni, da je en svetovalni delavec na 300 otrok," dodaja Šoštar.

Saj je v trenutnih pogojih prostora za aktivne ali individualne pogovore bolj malo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Cobra007
08. 05. 2023 21.52
+2
Ali je "normalo", da če učenec ki dobi slabo oceno v šoli, reče učiteljici, da je ne mara, da je smotana in da se bo pred vhodom njenega bloka po.scal pred njenimi vrati? (To so otroci iz višje stopnje). Otroci se ne bojijo več svojih staršev, še manj pa učiteljev.. Nobenega spoštovanja ni več.. zadnji čas je, da se nekaj ukrene s to vzgojo. A potem ko naredijo bog ne daj večje prekrške, potem pa ni problema, ko pride po njih policija?
son?ek11
08. 05. 2023 21.41
-1
Učiteljem bi morali vrniti pristojnosti, ki so jih že imeli!! Ja tudi torbe bi lahko pregledovali in prepovedali mobitele v šoli. In starši bi morali nehati strašiti z odvetniki. S tem samo škodijo lastnim otrokom!!
Zentrum
08. 05. 2023 21.46
+4
Pravica do zasebnosti, dragi moj. Tudi tebi verjetno ne bi bilo všeč, če bi ti šef vsak dan pregledoval žepe, torbo in avtomobil, ker bi te pač "sumil" nečesa.
smuuki
10. 05. 2023 11.32
+0
Zadnji čas. Prismojeni starši naj delajo red doma. V šoli pa učitelj, v ordinaciji zdravnik, na kmetiji kmet. Vsi ostali roke proč. Basta.
Blue Dream
08. 05. 2023 21.38
+4
Problema se lotevamo pri riti
Blue Dream
08. 05. 2023 21.39
+2
Blue Dream
08. 05. 2023 21.38
a bojo čipiral koga? aja ne še takoj
Mnogo
08. 05. 2023 21.37
+3
V kolikor bi bil nadzor v civilu ja tako je se slabse, ali ti vladniki imajo kaksne normalne ideje.
Zentrum
08. 05. 2023 21.32
+7
Če bo nekdo želel zagrešiti karkoli okrog ali v šoli, mu en ali dva policista tam okoli ne bosta mogla nič. Popolnoma brezvezen ukrep. Nekako na ravni kovid ukrepov.
24bata
08. 05. 2023 21.30
+4
S temi potezami samo nalivate bencin na ogenj.
slovenc59
08. 05. 2023 21.27
+3
Ma ka boste vi okrepili ? Ene par debelih policistov se bo slikalo 1 uro na dan okoli šole, to bo po vašem vzpostavljanje stikov ? Dajte, prosim vas ! Vi kot zadolženi za šolstvo, ste se že zdavnaj odločili, da za vas šolstvo in seveda udeleženci tega šolstva ne pomenijo nič ! To dokazujete z vašimi debilnimi eksterci, preverjanjem znanja in to delate samo zato, da upravičujete svoje visoke položaje in seveda plače ! Dve tretjini vas je preveč ki pametujete o šolstvu, in v vseh teh letih niste videli, da vam zmanjkuje učiteljev in da se otroci spreminjajo, ker se tudi čas v katerem živimo, spreminja ! In niste spremenili nić ! Ni rešitev teh zadev katere živimo, poslati nekaj policistov pred šole ! Ta dejanja, ki so se zgodilain ki se sicer na srečo v manj grobi obliki d9hajajo tudi pri nas, kažejo samo na to, da imajo otroci problem, ki bi ga morali odrasli odgovorni prepoznati in vsaj omiliti ! Preprečiti teh ekscesov ne more nihče, to vidimo predvsem v ZDA, kjer so jih polna usta "demokracije" in praznega besedičenja, dnevno jim pa ubijajo nić krive otroke....! V glavnem, odgovorni za to področje niste izplnili svoje vloge, za katero ste bili plačani ! Pa zgleda, da tudi znanja nimate za to, predvsem pa kot kaže vam dol visi za pravilno vzgojo mladih državljanov !!
Tone 12345
08. 05. 2023 21.23
+0
Dejte nehat s temi neumnostmi!
AlexReal
08. 05. 2023 21.14
+3
Ključno je, da otroke odlepijo od umetnega sveta v elektroniki in jih obrnejo k osebam in jih naučijo ponovne komunikacije z ljudmi, katera je danes porinjena v obrobni svet !