Slovenija

Kreditiranje upadlo za 40 odstotkov. Bo Banka Slovenije vendarle omilila ukrepe?

Ljubljana, 27. 11. 2019 16.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
/Marko Gregorc, Karmen Lugarič
Komentarji
210

Niti mesec dni še ne velja ukrep Banke Slovenije, Združenje bank pa že poroča o izrazitem upadu kreditiranja. Na podlagi zbranih podatkov je večina bank odobrila med 30 in 40 odstotkov manj stanovanjskih in potrošniških kreditov kot novembra lani. O zadevi razpravljajo tudi v državnem zboru. Koalicija želi, da bi Banka Slovenije še enkrat premislila o omejitvi kreditiranja in ukrep vsaj omilila.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Omejitev kreditiranja
    03:06
    Iz SVETA: Omejitev kreditiranja
  • Iz 24UR: Manj najemanja kreditov
    01:29
    Iz 24UR: Manj najemanja kreditov

Kreditni krč že kaže zobe. Manj kot mesec dni po zaostritvi pogojev najemanja kreditov v nekaterih bankah že opažajo do pol manj najetih kreditov v primerjavi s preteklim obdobjem. Padec zaznavajo tako pri potrošniških kot stanovanjskih kreditih. Glede na trend v Združenju bank opozarjajo, da se bo kreditiranje zmanjšalo do 70 milijonov mesečno.

Odbor DZ za finance je Banki Slovenije priporočil, naj znova oceni sorazmernost ukrepov, s katerimi je zaostrila pogoje kreditiranja prebivalstva, in jih po potrebi omili. Del članov je menil, da so ukrepi preostri, del pa je podprl centralno banko in s prstom pokazal na vlado, ki ne zagotovi pogojev za višje plače in dostop do stanovanj.

Naj Banka Slovenije še enkrat premisli o umiku strožjih pogojev kreditiranja, so danes guvernerja banke prepričevali poslanci koalicije. V opoziciji pa so vlado opozorili, naj sama kroji stanovanjsko politiko in preneha izgovore iskati pri regulatorju bančnega trga.

Kot je dejal Franc Kramar: "Ta ukrep se mi zdi malo preveč radikalen, treba bi bilo poiskati možnosti, kjer bi mladim družinam dejansko omogočili, da pridejo do kreditov in stanovanj."

Kot pravi Luka Mesec: "Ta sklic odbora za finance je predvsem poskus koalicije, da s prstom pokaže na Banko Slovenije, češ stanovanjski problem je nastal zaradi Banke Slovenije, in s tem prikrije, da ni nič naredila."

Koalicija želi, da bi Banka Slovenije še enkrat premislila o omejitvi kreditiranja in ukrep vsaj omilila.
Koalicija želi, da bi Banka Slovenije še enkrat premislila o omejitvi kreditiranja in ukrep vsaj omilila. FOTO: Dreamstime

Alenka Jeraj pravi: "Smešno je že to, da koalicija sklicuje sejo na temo, ki bi jo s svojimi ministri in predsednikom vlade. Mi smo včeraj predlagali stanovanjsko shemo, predlagali rešitev, ki so jo poslanci koalicije zavrnili."

Banka Slovenije vztraja

Kot je znano, je omejitvi kreditiranja ostro nasprotoval tudi premier Marjan Šarec, na zahtevo koalicijskih poslancev pa se je ta razprava danes preselila tudi v državni zbor. Koalicija želi, da bi Banka Slovenije še enkrat premislila o omejitvi kreditiranja in ukrep vsaj omilila. Odbor prav tako želi, da bi Banka Slovenije znova ocenila sistemska tveganja za povečano povpraševanje po posojilih zunaj organiziranih kreditnih trgov in za odliv komitentov z bančnega trga ter da bi pripravila analizo dostopnosti finančnih virov za posameznike in gospodinjstva. 

Odbor je na izredni seji, sklicani na zahtevo koalicije, v sklepih ocenil, da lahko ima ukrep Banke Slovenije – ta je začel veljati 1. novembra in je zaostril pogoje za najemanje stanovanjskih in potrošniških posojil – številne negativne makroekonomske in fiskalne posledice ter da zmanjšuje finančno sposobnost določenim skupinam prebivalstva in jim onemogoča reševanje njihovega stanovanjskega vprašanja, nakup trajnih dobrin ter nepredvidenih in nujnih storitev.

A Banka Slovenije vztraja. Ukrepa ne bomo omilili posebej glede na napovedi umirjanja gospodarske rasti. Kot je dejal Boštjan Vasle: "Verjetno bo kdo od teh, ki najemajo kredite, tudi izgubil službo, verjetno se bo večini od nas umirila rast plač, in to so vse razmere, ki govorijo, da Banka Slovenije kot varuh finančne stabilnosti mora reagirati v tem trenutku, ne potem, ko bo prepozno.''

Kot mu je odgovoril Matjaž Han: "Z vašim ukrepom en upokojenec ne bo zmogel več tudi 2000 evrov vzeti za rok dveh treh let, da si bo kupil novo peč ali pa pet oken zamenjal v stanovanju. To so problemi, ne samo stanovanja.''

Vasle pa pravi: "Poglejte, dejstvo je, da v vsaki državi evrskega območja obstaja del prebivalcev, ki je kreditno nesposoben."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (210)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

okej
05. 12. 2019 07.27
+4
Imam 1300€ plače, mož 1000 € in imava enega otroka. Za nakup samo garsonjere (70.000€) sva po novem kreditno nesposobna. Kaj šele da bi si kupila večje stanovanje, primerno za družino.
plotter123
28. 11. 2019 13.11
+0
Škoda k Alenka iz SDS-a ni povedala na kakšen način so se lotili predloga zakona o stanovanjih in jamstvene sheme. Čisto preprosto z enim stavkom : Gre za predlog NACIONALIZACIJE po njihovem prostih stanovanj katerih lastniki niso v njihovi stranki. Predlog je pa predstavil bivši kandidat za župana iz osrednje slovenije
srecnii
28. 11. 2019 12.02
+0
Slovenci se bodo spet potunkal v svoj dre*, zlasti tisti, ki ste šefi in delate okna, vrata, centralne itd
Bran?i Ledinekova
28. 11. 2019 12.00
+10
Plače se naj dvignejo na evropsko raven,da bomo lahko dostojno živeli za pošteno delo!
trunck
28. 11. 2019 11.42
+4
Moj sin je pred kratkim kupil stanovanje na kredit (že pred tem ukrepom). NI banke, ki bi kredit dala na lepe oči. Skoraj nemogoče je, da banka ne bi dobila kredita poplačenega, ker ima hipoteko, ki je 30% višja od vrednosti stanovanja. Imajo pa banke različne pogoje (nenazadnje je to njihova tržna dejavnost), nobena pa ne odstopa od samoudeležbe (20-30%), ki ščiti banke. Če je kreditojemalec mlajša oseba je za pričakovati, da se mu bodo dohodki večali ali ne. Tako, da jaz pri stanovanjskih kreditih ne vidim težav pri zadolževanju, drugo pa je pri kratkoročnih kreditih. Ampak za nagajanje vladi je vse priročno a ne SDS.
vinogradnik33
28. 11. 2019 11.23
+3
SDS je dala "kolosalen " predlog za rešitev stanovanjske sheme : Kredit za stanovanje naj bi z lahkoto najeli , zanj naj jamči država in če ne boš mogel odplačevati kredita , ga bo pa država !!! Država bo pa vzela stanovanje ! S takimi populističnimi predlogi v SDS LOVIJO VOLILNE GLASOVE in ko predlog ni sprejet , s prstom kažejo na koalicijo in vlado češ mi damo predlog oni pa ga zavrnejo - hvala za take predloge . Take predloge ima tudi Levica , neuporabne namreč !
trunck
28. 11. 2019 11.32
+5
SDS je stranka, ki je pripravljena delat v škodo Slovenije (pripravljena??? to dela že 30 let) samo zato, da bi prevzela oblast. Žal je v Slo veliko poslovno nepismenih volilcev, ki voli SDS. Nekaj odstotkov volilcev pa jo voli zato, ker imajo koristi.
Marica Vsepovsod
28. 11. 2019 11.21
-4
Halo ljudje, kaj vam ni jasno, da ni problem v kreditiranju. Problem je v nesigurnosti in socialnem statusu. Stanovanjske kredite so najemali ljudje z najnizjimi in nesigurnimi dohodki. Zaradi tega je vrednost nepremicnin primerljiva z drzavami ki so stabilnejse od Slovenije za 100%. V nekaterih sosednjih drzavah upokojenci ne razmisljajo o tem, da kupujejo pralni stroj sli kaj podobnega na kredit, ampak, da si ga lahko privoscijo od zasluzene penzije, kaj sele da, bi zapisleni kupoval stanovanje od nesigurne minimalne pkace. To morajo politiki razscistiti in ne guverner, ki je sprejel ta ukrep skoraj prepozno in se premilo.
trunck
28. 11. 2019 11.33
+7
Ti najbrž imaš stanovanje in boš vesel, če ga drugi nimajo.
Helix Nebula
28. 11. 2019 10.06
+3
Še vedno Slovenski nogometni reprezentanci zaupam manj kot parlamentu. So pa oboji blizu
Uporabnik1842873
28. 11. 2019 09.30
-19
To kar je naredila Banka Alovenije je popolnoma PRAV!! Kredite so jemali tudi ljudje s 800 E mesecne place!!!!!!!!!!!!
Bran?i Ledinekova
28. 11. 2019 12.03
+4
Večina delavcev,ki delajo pošteno,dela za tak mizern denar!Tudi mladi začnejo z neko osnovo.Plače se bi morale dvigniti na 1000€ minimalno.
mosqito
28. 11. 2019 09.29
+0
Ja ko bodo volitve, bo pa narod spet zaveden od dominantnih režimskih medijev , spet bodo levi novinarji raje spraševali, kdo nebi s kom. O resnih problemih, obubožanih upokojencih, o mladih brez stanovanj, o begu možganov v tujino, o sramotnih plačah, o abnormalno visokih davkih, o pokradenih miljardah, o vladajočih zimzelenih levih koritnikih, ki so že preko 20 let, krvosesi srednjega razreda, itd, itd O tem ,pa skorumpirani novinarji in njihovi uredniki, ne bodo načenjal debate in polemike.
Volga Malek
28. 11. 2019 09.51
-1
vinogradnik33
28. 11. 2019 09.08
+22
Če bi znali pobrati kredite , ki so bili dani brez kritja in smo jih morali pokriti državljani v bančni luknji , bi imeli denarja na pretek , tako pa se tisti , ki so najeli nekrite kredite samo smehljajo in ponovno polnijo malhe : 1.) Cerkvi (Zvon ENA - 126 milijonov €) 2.) Zidarju (SCT - 84 milijonov € nevrnjenega kredita) 3.) Tovšakovi (Vegrad - 85 milijonov € nevrnjenega kredita) 4.) Črnigoju (Primorje - 72 milijonov € nevrnjenega kredita) 5.) Radošu Lipanjetu (Kraški zidar -23 milijonov € nevrnjenega kredita) 6.) Blažu Miklavčiču in bogati družini Petek iz Maribora (Konstruktor - 32 milijonov € nevrnjenega kredita) 7.) Pavčku (Viator Vektorja - 51 milijonov € nevrnjenega kredita) 8.) Bavčarju (Istrabenz - 20 milijonov € nevrnjenega kredita) 9.) Zlatku Sraki (Energoplan - 95 milijonov € nevrnjenega kredita) 10.) Borisu Dolamiču (GP Grosuplje - 55 milijonov €) 11.) Brkoviću (Vektra - 27 milijonov € nevrnjenega kredita) 12.) Petriču (Cestno podjetje - 36 milijonov € nevrnjenega kredita) 13.) Hilmu Selimoviću (Sarajevska pivovarna - 40 milijonov € nevrnjenega kredita) 14.) Rankoviću (Invej - 39 milijonov € nevrnjenega kredita) 15.) Pogačarju (Ram Invest-Pinus - 23 milijonov € nevrnjenega kredita) itd. Skupno najmanj 831.000.000 € !
Volga Malek
28. 11. 2019 09.23
-4
@vinogradnik kaj pa TES 6 a na to se pa pozablja eish.
vinogradnik33
28. 11. 2019 09.24
+8
To kreditiranje je bilo v času Janševe vlade 2004 - 2008 ! In sedaj pravi guverner , želimo zaščititi malega človeka , je v teh imenih zgoraj kakšen "mali "človek ???
Volga Malek
28. 11. 2019 09.34
-5
@vinogradnik33 za kaj je se Janseva vlada kriva 04-08...ker je dez, ker je sneg napovedan. Ena desna vlada ki je bila komaj 4 leta na oblasti in 24 let levih vlad vkljucno z danasnjo. Kaj pa tu pa ne bo nic, drugi tir ce se ga trikrat preplaca je ok ? Zgresena mentaliteta saj bo slo tako z mojega kot z vasega denarja ki je v proracunu, sama se ne bi veselila prevec. Ampak socialisti uzivajo sploh na denarju ki je zasluzen od drugih ljudi. Ko bodo vecji davki ali se bodo dvignile trosarine vas bo vprasala ce je vse ok
vinogradnik33
28. 11. 2019 09.34
+8
TEŠ 6 je pa spomenik SDS -ja in SD Šaleških lobijev !
Volga Malek
28. 11. 2019 09.47
-3
@vinogradnik33 tu je se poleg TES 6 se drugi tir in NEK2 v prihodnosti. Ubogi narod kako preplacuje in zivi od praznih obljub, standard se pa ljudem slabsa in slabsa. Ampak problem je v mentaliteti, ce bi ljudje razmisljali s svojo glavo in en kar recejo MSM bi bilo dobro , ne pa MSM rece da je zunaj soncno, v resnici pada pa dez. To je to kar Slovenijo tepe in jo se dolgo bo dokler se mentaliteta ne spremeni pa naj se neha ukvarjat s prezivetim sistemom kot je socializem in danasnji "demokraticni" socializem ki se prodaja, ta socializem in socialisticna miselnost nista prezivela ne v DDR,SSSR, SFRJ in ne v Zimbabveju in v Venezueli. Vse je enaka revscina in beda. Uspesen clovek je temelj vsakega uspesnega naroda ne pa reven in ubog ampak uspesen clovek predstavlja groznjo socialisticnim derivatom in njihovim satelitom v politiki ker izgubijo moc in kontrolo nad ljudmi kar je njihov edini cilj, to je reven in pohleven, ubogljiv narod.
antilevi?ar
28. 11. 2019 10.11
+3
Kolikor vemo je v teh vladah SDS nikoli ni bil prevladujoča stranka. Za 46 glasov je moral še nekdo pristaviti svoj glas? Torej, če ti ostali pajaci nebi soglašali tudi SDS nebi mogel sam ničesar narediti, tako, da vam je zastonj jokanje,.veste to je pa SDS maslo,.da se strinjam, pa še koga drugega,.se še spomnete pahorja, po moje je on SD, se spomnete terana in ostalih neumosti-SD,.,arbitraža-Pahor, TEŠ6-Pahor,...neda se mi brskat za nazaj, masla je kolikor želiš.
Volga Malek
28. 11. 2019 10.18
+1
@antilevicar tako je 👍👍👍👋👋👋 SDS ta levi krivijo za vse in jo zelijo na vse nacine dikreditirat.
vinogradnik33
28. 11. 2019 11.22
+5
Razumem , da ste toliko nerazgledani , ker ste sektaši , da tudi tega ne razumete , da je bila SDS vodilna koalicijska stranka v vladi Janeza Janše , V KOALICIJI SO BILI - SDS ,NSI ,SLS inDESUS , UPAM DA JE SEDAJ ZA VAS BOLJ NAZORNO PRIKAZANO !
antilevi?ar
11. 01. 2020 10.27
In, če se NSI, desus, sls nebi strinjali SDS sam nebi mogel ničesar. Tudi sedaj imamo koalicijo, ki se ne strinjajo, torej?
Uporabnik1842873
28. 11. 2019 08.48
+12
Ni to,da je sedaj premalo kreditov.Preji jih je bilo PREVEC! S 800 evri neto place na mesec si reven in ne mores imeti dostojnega zivljenja! Kaj sele kaksen kredit!!!
radar
28. 11. 2019 08.48
+23
Članek o plačah je lepo prikazan na Žurnalu (200.000 zaposlenih nima niti 700 eur plače, polovica pa niti 1000 eur neto). To je realni pokazatelj politike (leve in desne), da ukrep Banke Slovenije tako boli. Dokler ne bo Slovenija odstranila vse lobije ter kar je gnilega v politiki, zdravstvu, sodstvu... bo tako žalostno stanje. Samo skrbi me, da bo politika do konca uničila še zdravstvo in šolstvo ter da bosta postala privilegija bogatih. Ukrep Banke Slovenije je samo pokazal kruto stanje malega Slovenca. Pokazalo se je, da delo ni več vrednota, politiki in elitam, lobijem pa ustreza, da delijo državljane, saj na ta način lažje delijo še tisto kar je za pobrati... lp
Volga Malek
28. 11. 2019 10.40
-1
METKA102
28. 11. 2019 11.33
+2
Ljudje vedno rečejo: imam toliko in toliko z vožnjo in malico. Ko pa se jemlje kredit je pa le neto plača pomembna.
Slovan
28. 11. 2019 08.41
+15
A dejte no.. Tko da je mali potrošnik kriv za slabe finance v preteklih letih... Bul šit! Spet sanjajo o recesiji in točno tako jo bodo umetno naredil... Omejite se dostop do hrane ker ni vsa zdrav. Tko preventivno... Vladarji izprij...
Uporabnik1375217
28. 11. 2019 08.35
+6
Ja vladna gospoda, bo treba kak krizni davek zmanjsat pa kaki stavki javnega sektorja oporekat. Konec bancnih izvršb za visji standard.
jesenvoyo
28. 11. 2019 08.27
+16
Vasle pa pravi: "Poglejte, dejstvo je, da v vsaki državi evrskega območja obstaja del prebivalcev, ki je kreditno nesposoben." To drži, s tem da je ta del prebivalstva v naši državi pa zelo velik, mogoče celo večinski če se povsem natančno držimo predpisov. Seveda krivda ni na strani bank ampak država bi morala poskrbeti, da se ustrezno zmanjša davčna obremenitev nizkih prejemkov, če že noče poskrbeti za njihovo višjo raven z predpisi, ker računati na razumevanje delodajalcev za bolj poštene plače nima smisla računati, dokler jim bo izplačevanje plač tako velika muka po sistemu manj plačam delavcu, več ostane firmi in meni.
Nany10
28. 11. 2019 08.22
-3
Kako so pa so v preteklosti brez kreditov gradili hiše 5 let 10 let 20 let, brez kreditov sploh jih ni bilo, pa v eni sobi živeli, razkošje tudi nekaj stane, torej dinar na dinar, to ne velja več, takoj veličino takoj vse pri 25 letih velik avto, stanovanje-hišo takoj vse, malo se raje umirite pa premislite malo....
jesenvoyo
28. 11. 2019 08.38
+11
Čeprav premislim imajo mladi kar prav, da hočejo imeti vse pri 25 letih, ker kaj pa ti je to vse pri 65 letih, ko prejemaš eno mizerno pokojnino s katero ni šans da bi vzdrževal avto, hišo in še imel za življenje. Ko si star rabiš mini stanovanjsko enoto z minimalnimi stroški (žal za kakšen dom večina tako nima dovolj) in nič drugega.
Zentrum
28. 11. 2019 08.39
+3
Dragica je verjetno še iz tiste stare šole, ko si v bistvu delal, da bi lahko živel. Ta generacija nikakor ne razume, še manj pa prenese dognanje, da pa je življenje lahko tudi kaj več kot pa samo delo-dom-spanje.
Zentrum
28. 11. 2019 08.42
-2
METKA102
28. 11. 2019 08.57
+11
Praviš, da bi pri 25. imeli radi vse. Le zakaj ne? Takrat je človek na višku moči, ustvaril bi si dom, družino, šel tudi 1x na leto na dopust. Zdaj pa imajo otroke pri 40-ih ali še pozneje, nekateri životarijo pri starših, nekateri še vedno nimajo stalne zaposlitve. In naj bi 25 let delali hišo. S čim? Z minimalno plačo? In, ko ostariš, kaj potem s tisto novo, preveliko že zastarelo hišo? Ki je tudi prodati ne moreš več, nimaš za ogrevanje.
Moj?ica123
28. 11. 2019 08.21
+10
Spet. Tale država. A so spet vse zafural. Odgovor je pritrdilen.
Volga Malek
28. 11. 2019 10.40
-2
@Mojcica123 tako je 👍👍👍👋👋👋
grgrgr
28. 11. 2019 08.13
+10
Poglejte, dejstvo je da je tale Vasle en ******* (uporabi domisljijo). Pa 14k place... Kdo je tukaj nor?
dragan krstic
28. 11. 2019 08.09
+10
Je rešitev, je rešitev. Takoj ustoličiti za guvernerja Gasparija ali Marka Kranjeca pa boste videli kako lahko na lepe oči se bo prišlo do kredita. Če sta ta dva pametnjakoviča dovolila stomilijonske kredite ko sta poveljevala Banki Slovenije bi tudi zdaj lahko dovoljevala po par tisoč evrčkov drugorazrednim državljanom.