Kreditiranje upadlo za 40 odstotkov. Bo Banka Slovenije vendarle omilila ukrepe?

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
/Marko GregorcKarmen Lugarič
KOMENTARJI
209
Niti mesec dni še ne velja ukrep Banke Slovenije, Združenje bank pa že poroča o izrazitem upadu kreditiranja. Na podlagi zbranih podatkov je večina bank odobrila med 30 in 40 odstotkov manj stanovanjskih in potrošniških kreditov kot novembra lani. O zadevi razpravljajo tudi v državnem zboru. Koalicija želi, da bi Banka Slovenije še enkrat premislila o omejitvi kreditiranja in ukrep vsaj omilila.

VEČ VIDEOVSEBIN

03:06

Iz SVETA: Omejitev kreditiranja

01:29

Iz 24UR: Manj najemanja kreditov

Kreditni krč že kaže zobe. Manj kot mesec dni po zaostritvi pogojev najemanja kreditov v nekaterih bankah že opažajo do pol manj najetih kreditov v primerjavi s preteklim obdobjem. Padec zaznavajo tako pri potrošniških kot stanovanjskih kreditih. Glede na trend v Združenju bank opozarjajo, da se bo kreditiranje zmanjšalo do 70 milijonov mesečno.

Odbor DZ za finance je Banki Slovenije priporočil, naj znova oceni sorazmernost ukrepov, s katerimi je zaostrila pogoje kreditiranja prebivalstva, in jih po potrebi omili. Del članov je menil, da so ukrepi preostri, del pa je podprl centralno banko in s prstom pokazal na vlado, ki ne zagotovi pogojev za višje plače in dostop do stanovanj.

Naj Banka Slovenije še enkrat premisli o umiku strožjih pogojev kreditiranja, so danes guvernerja banke prepričevali poslanci koalicije. V opoziciji pa so vlado opozorili, naj sama kroji stanovanjsko politiko in preneha izgovore iskati pri regulatorju bančnega trga.

Kot je dejal Franc Kramar: "Ta ukrep se mi zdi malo preveč radikalen, treba bi bilo poiskati možnosti, kjer bi mladim družinam dejansko omogočili, da pridejo do kreditov in stanovanj."

Kot pravi Luka Mesec: "Ta sklic odbora za finance je predvsem poskus koalicije, da s prstom pokaže na Banko Slovenije, češ stanovanjski problem je nastal zaradi Banke Slovenije, in s tem prikrije, da ni nič naredila."

Koalicija želi, da bi Banka Slovenije še enkrat premislila o omejitvi kreditiranja in ukrep vsaj omilila.
Koalicija želi, da bi Banka Slovenije še enkrat premislila o omejitvi kreditiranja in ukrep vsaj omilila.FOTO: Dreamstime

Alenka Jeraj pravi: "Smešno je že to, da koalicija sklicuje sejo na temo, ki bi jo s svojimi ministri in predsednikom vlade. Mi smo včeraj predlagali stanovanjsko shemo, predlagali rešitev, ki so jo poslanci koalicije zavrnili."

Banka Slovenije vztraja

Kot je znano, je omejitvi kreditiranja ostro nasprotoval tudi premier Marjan Šarec, na zahtevo koalicijskih poslancev pa se je ta razprava danes preselila tudi v državni zbor. Koalicija želi, da bi Banka Slovenije še enkrat premislila o omejitvi kreditiranja in ukrep vsaj omilila. Odbor prav tako želi, da bi Banka Slovenije znova ocenila sistemska tveganja za povečano povpraševanje po posojilih zunaj organiziranih kreditnih trgov in za odliv komitentov z bančnega trga ter da bi pripravila analizo dostopnosti finančnih virov za posameznike in gospodinjstva. 

Odbor je na izredni seji, sklicani na zahtevo koalicije, v sklepih ocenil, da lahko ima ukrep Banke Slovenije – ta je začel veljati 1. novembra in je zaostril pogoje za najemanje stanovanjskih in potrošniških posojil – številne negativne makroekonomske in fiskalne posledice ter da zmanjšuje finančno sposobnost določenim skupinam prebivalstva in jim onemogoča reševanje njihovega stanovanjskega vprašanja, nakup trajnih dobrin ter nepredvidenih in nujnih storitev.

A Banka Slovenije vztraja. Ukrepa ne bomo omilili posebej glede na napovedi umirjanja gospodarske rasti. Kot je dejal Boštjan Vasle: "Verjetno bo kdo od teh, ki najemajo kredite, tudi izgubil službo, verjetno se bo večini od nas umirila rast plač, in to so vse razmere, ki govorijo, da Banka Slovenije kot varuh finančne stabilnosti mora reagirati v tem trenutku, ne potem, ko bo prepozno.''

Kot mu je odgovoril Matjaž Han: "Z vašim ukrepom en upokojenec ne bo zmogel več tudi 2000 evrov vzeti za rok dveh treh let, da si bo kupil novo peč ali pa pet oken zamenjal v stanovanju. To so problemi, ne samo stanovanja.''

Vasle pa pravi: "Poglejte, dejstvo je, da v vsaki državi evrskega območja obstaja del prebivalcev, ki je kreditno nesposoben."