Tujina

Po uničujočem požaru Notre-Dame sedaj ogroža še dež

Pariz, 23. 04. 2019 18.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ves svet je nemočno opazoval, ko so ognjeni zublji zajeli znamenito katedralo Notre-Dame, ki se je več kot osem stoletij dvigovala nad Parizom. Sedaj pa Pariško damo ogroža še dež, zaradi česar oblasti hitijo s postavljanjem začasne ponjave.

Medtem ko se nad Parizem zbirajo deževni oblaki, se je začela bitka s časom, da bi Pariško damo zaščitili pred novo grožnjo - dežjem. Uničujoč požar je znamenito katedralo zajel 15. aprila in uničil ikonični zvonik ter večino lesene strehe, požrtvovalnim gasilcem pa je uspelo rešiti znamenita stolpa in večino predmetov iz notranjosti. A katedrala, ki so jo gradili kar 200 let, je ostala popolnoma izpostavljena vremenskim pojavom in moči narave. 

Notre-Dame so sedaj že začeli prekrivati s ponjavo, na pomoč pa so priskočili tudi plezalci. Vremenoslovci namreč napovedujejo več dni dežja. Zaradi strahu pred dodatno škodo, ki bi jo dež lahko povzročil delu strehe, ki je 'preživel' požar, in obokanem stropu, se je začelo mrzlično postavljanje začasne zaščite. 

Po začasni ponjavi naj bi postavili trajnejši 'dežnik', ki bo v času obnove ščitil katedralo.
Po začasni ponjavi naj bi postavili trajnejši 'dežnik', ki bo v času obnove ščitil katedralo. FOTO: AP

 "Postavljanje ponjave se je že pričelo," je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil tiskovni predstavnik katedrale Andre Finot in dodal, da "bodo začeli s korom, nato pa bo sledila ladja"

A trenutna ponjava, ki jo postavljajo, bo le začasna, kasneje naj bi jo namreč nadomestili z močnejšim "zaščitnim dežnikom", ki naj bi simbol gotske arhitekture ščitil ves čas obnove. A za postavitev 'dežnika' bodo potrebovali več tednov. "Trenutno je prednostna naloga zaščititi katedralo pred prihajajočim dežjem," pravi glavni arhitekt katedrale Philippe Villeneuve

Že takoj po uničujočem požaru so gasilci in inženirji hiteli s postavljanjem gradbenih odrov in drugih lesenih opor, da bi preprečili dodatno zrušitev predelov katedrale. A vse to bodo morali pred postavitvijo 'dežnika' porušiti. 

Dež bi lahko povzročil dodatno škodo predelom, ki so požar preživeli.
Dež bi lahko povzročil dodatno škodo predelom, ki so požar preživeli. FOTO: AP

Francoski predsednik Emmanuel Macron je dejal, da bodo Notre-Dame obnovili v petih letih, a številni strokovnjaki dvomijo, da je to mogoče - obnova bi namreč lahko trajala desetletja. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pametolog
23. 04. 2019 21.57
-2
Zamislite si situacijo, NotraDame zasluži letno 6 miljonov euvrov in na ta račun protipožarna zaščita ni delovala in potem se najdejo donatorji, ki v dveh dneh zberejo miljardo in investirajo v sanacijo in ne vprašajo, kdaj bo spet zgorela.
RamzesII
24. 04. 2019 16.44
+1
Motivi teh bogatašev, lastnikov velikih firm, so v resnici drugačni.
kolbek460
23. 04. 2019 21.09
+3
Prah si bil in v prah se povrneš ,!!!!!!
batom@pinkponk.com
23. 04. 2019 20.45
+2
Ja nič, bo treba spet mal meljonckov darovat.
Krematorij666
23. 04. 2019 20.42
+22
Notre Dame ni edina cerkev v Franciji, ki jo je doletela nesreča...kipom padajo glave iz ramen, krizi po tleh, požari...itd, itd...čudno kaj si tuji mediji dovolijo in objavljajo.
Uporabnik1211614
23. 04. 2019 20.22
+12
Če je niso gasilci zje.. potem je tudi dež ne bo!
mickeycek
23. 04. 2019 20.08
+4
A rabite še par 100 miljonov da vam kupimo folijo?
mickeycek
23. 04. 2019 20.08
+28
Če pa do danes ni bila prioriteta da to pokrijejo in zaščitijo pred dežjem, zdaj ko so bili lepi dnevni,... jim ni pomoči.