Tujina

Po več kot mesecu dni napredek pri gašenju požarov v Kaliforniji

Sacramento, 11. 08. 2018 11.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA, N.P.
Komentarji
5

V Kaliforniji še vedno divjajo obsežni gozdni požari, a je gasilcem več kot po mesecu dni uspelo napredovati v boju proti okrog 20 požarom, ki so zajeli zvezno državo od severa do juga. Največji požar v zgodovini Kalifornije, Mendocino, ki je zajel območje v velikosti Los Angelesa, je sedaj 60-odstotno omejen.

Požari so popolnoma opustošili naselja in ljudem vzeli domove.
Požari so popolnoma opustošili naselja in ljudem vzeli domove. FOTO: AP

Spomnimo, požar Mendocino je postal največji požar v zgodovini zvezne države Kalifornije, saj je zajel območje, veliko kot mesto Los Angeles. Sedaj so ga uspeli omejiti že 60-odstotno, popolnoma pogašen pa skoraj zagotovo ne bo do septembra.

Gasilci napredujejo tudi v boju proti požaru Carr pri Reddingu, ki je najbolj smrtonosen, saj je zahteval sedem življenj, uničil pa okrog 1000 stanovanjskih hiš. Omejili so ga več kot 50-odstotno.

Guverner Kalifornije Jerry Brown je v petek razglasil izredne razmere za dve okrožji južno od Los Angelesa. Požar Holly v nacionalnem parku Cleveland je začel ogrožati okrožji Orange in Riverside, doslej pa so zaradi njega evakuirali več kot 20.000 ljudi.

Požar se razteza na okoli 77 kilometrih, uničil je 12 koč, doslej pa so ga omejili le desetodstotno. Požar je bil podtaknjen in krivca so v petek privedli pred sodišče. 51-letni domačin Forrest Clark je trdil, da mu strežejo po življenju, sodnik pa je zanj določil pripor ob milijonski varščini.

Kvaliteta zraka v nacionalnem parku Yosemite je trenutno slabša kot v Pekingu.
Kvaliteta zraka v nacionalnem parku Yosemite je trenutno slabša kot v Pekingu. FOTO: AP

Gasilci so uspešni tudi pri požaru v nacionalnem parku Yosemite, ki ga bodo v torek po dveh tednih spet odprli za turistične obiske. Gorelo je sicer le na odročnih delih parka, vendar pa so ga oblasti iz previdnosti povsem zaprle.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

antilevi?ar
12. 08. 2018 17.13
Pa ne morejo tako hitro pogasit, kot ti lahko hitro prižigajo. Samo zgornjo sliko si oglejte in se zamislite. Poglejte si pričevanja udeleženih gasilcev, vse vam bo jasno.
Ramzess
11. 08. 2018 12.35
+0
Četudi je primarni krivec, ne more biti za povrh še glavni krivec plus žrtveno jagnje. Treba je namreč upoštevati verigo dogodkov. Pa razumi kdo lahko, kaj mislim.
antilevi?ar
12. 08. 2018 17.18
Politiki in organi reda so pod pritiskom, pod nujno morajo vse skupaj nekomu naprtiti, da ljudje ne raziskujejo dalje. Bodite pozorni na besedno zvezo formirali bomo preiskovalno komisijo,..to pomeni, da jim je zelo zelo v interesu, da nekaj skrijejo.
Ramzess
11. 08. 2018 12.33
+0
Pripor ob varščini, ki je itak ne more plačati, a zakaj oboje hkrati, navadno je eno ali drugo.
antilevi?ar
12. 08. 2018 17.20
Naši telebajski ne znajo napisati članka kot je treba,.sodnik odredi pripor, pripora se ogneš in se lahko braniš s prostosti ob plačilu varščine.