Tujina

Po začasni ustavi še začasno vodstvo

Tunis, 12. 12. 2011 07.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tunizijska ustavodajna skupščina je sprejela začasno ustavo, izvoljen pa je bil tudi začasni predsednik države. To je postal opozicijski veteran Moncef Marzouki.

Tunizijska ustavodajna skupščina je sprejela začasno ustavo, ki pomeni prvi korak k imenovanju novih začasnih predsednikov države in vlade, ki bosta državo vodila do izvedbe splošnih volitev in sprejema nove ustave.
Tunizijska ustavodajna skupščina je sprejela začasno ustavo, ki pomeni prvi korak k imenovanju novih začasnih predsednikov države in vlade, ki bosta državo vodila do izvedbe splošnih volitev in sprejema nove ustave. FOTO: Reuters

Tunizijska ustavodajna skupščina je sprejela začasno ustavo, ki pomeni prvi korak k imenovanju novih začasnih predsednikov države in vlade, ki bosta državo vodila do izvedbe splošnih volitev in sprejema nove ustave. 26 členov začasne ustave ureja delitev oblasti in delovanje državnih organov.

Gre za "zgodovinski trenutek" in "začetek nove Tunizije", je sprejem začasne ustave pozdravil predsednik ustavodajne skupščine Mustapha Ben Jaafar, sicer vodja koalicijske stranke Ettakatol.

Novi predsednik je postal vodja Kongresa za republiko Moncef Marzouki.
Novi predsednik je postal vodja Kongresa za republiko Moncef Marzouki. FOTO: Reuters

Dokument določa pogoje in postopke delovanja izvršilne in zakonodajne oblasti ter sodstva, ki bodo veljali do splošnih volitev in sprejema dokončne ustave. Prehodno obdobje, v katerem bo veljala začasna ustava, bo predvidoma trajalo eno leto, čeprav sprejeta začasna ustava ne določa nobenih konkretnih rokov, kar je sicer na pogajanjih predlagala opozicija.

 Opozicija je glasovanje o začasni ustavi sicer bojkotirala, saj med drugim ni zadovoljna z delitvijo oblasti, ki jo določa dokument. Po mnenju opozicije je preveč pooblastil v rokah premierja, ki med drugim skupaj s predsednikom soodloča tako o zunanji politiki države kot o imenovanju in odstavljanju vojaških poveljnikov.

Kljub nezadovoljstvu opozicije, ki je današnje glasovanje označila za "tiranijo večine", pa je sprejem začasne ustave omogočil izvolitev novega začasnega predsednika države. To je postal vodja Kongresa za republiko Moncef Marzouki. Po določilih sprejete ustave mora biti predsednik države sicer "Tunizijec muslimanske vere, potomec tunizijskih staršev in star najmanj 35 let".

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.