Tujina

Cipras zmagal, Evropa mu čestita in ga opominja na dogovor

Atene, 21. 09. 2015 06.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Po parlamentarnih volitvah v Grčiji so prešteli praktično vse glasove. Velika zmagovalka je Siriza Aleksisa Ciprasa, ki je že napovedal, da bo koalicijo spet sestavil z Neodvisnimi Grki. Tretja najmočnejša sila s sedmimi odstotki ostaja neonacistična Zlata zora, ki je celo za slab odstotek izboljšala januarski rezultat.

V Grčiji so ponoči prešteli praktično vse glasove, oddane na nedeljskih predčasnih parlamentarnih volitev, izidi pa ostajajo podobni kot v nedeljo zvečer. Velika zmagovalka je Siriza Aleksisa Ciprasa, ki je tudi že prisegel kot novi stari premier. Vlada naj bi se, kot napovedujejo v Sirizi, sestavila že v nekaj dneh.

Cipras je napovedal vnovično oblikovanje koalicije skupaj z nacionalističnimi Neodvisnimi Grki.
Cipras je napovedal vnovično oblikovanje koalicije skupaj z nacionalističnimi Neodvisnimi Grki. FOTO: Reuters

Že v nedeljo zvečer sta Cipras in vodja nacionalističnih Neodvisnih Grkov (Anel) Panos Kamenos napovedala, da bosta ponovno oblikovala koalicijo. Ta bo imela po novem v parlamentu sedem poslancev manj kot doslej, 155 namesto 162.

Sodeč po še ne končnih, a zanesljivih izidih, saj so preštete bolj ali manj vse glasovnice, je Sirizi pripadlo 35,5 odstotka glasov, le slab odstotek manj kot na volitvah januarja. Konservativni Novi demokraciji jih je pripadlo 28,1 odstotka, tretja najmočnejša sila pa s sedmimi odstotki ostaja neonacistična Zlata zora, ki je celo za slab odstotek izboljšala januarski rezultat. Za absolutno večino v 300-članskem parlamentu bi Siriza potrebovala okoli 38 odstotkov glasov. Volilna udeležba je bila za Grčijo zelo nizka, dobrih 55 odstotkov.

Presenetljiva zmaga Ciprasa

Številni poznavalci v nedeljo niso mogli verjeti očem, saj so vse ankete in še celo prvi izidi vzporednih volitev, objavljeni takoj po zaprtju volišč, napovedovali tesen boj za zmago med Sirizo in Novo demokracijo, na koncu pa se je izteklo povsem drugače. "Grški narod nam je dal jasen mandat, da se rešimo tega, kar nas zadržuje v preteklosti," je v zmagovalnem govoru sinoči med drugim poudaril Cipras, a dodal, da jih sedaj čaka trdo delo - ne le zaradi dolžniške, ampak tudi begunske krize.

Slavje za Sirizo
Slavje za Sirizo FOTO: Reuters

Da je bila Ciprasova zmaga še bolj "sladka", Ljudski enotnosti - nekdanjemu levemu krilu Sirize, ki se je poleti zaradi nasprotovanja dogovoru s tujimi posojilodajalci odcepil in navija za vrnitev Grčije k drahmi - ni uspel niti preboj v parlament, za kar bi potrebovala tri odstotke glasov.

Čestitke iz Evrope

Že v nedeljo so začele v Atene iz Evrope prihajati čestitke zmagovalcu. Prvi mož evroskupine Jeroen Dijsselbloem je izid ocenil kot "močan mandat" volivcev za nadaljevanje reform v Grčiji. "Veselim se hitrega oblikovanja nove vlade," je še tvitnil in ponovil, da je pripravljen tesno sodelovati z Atenami pri izvajanju ambicioznih reform.

Nova vlada ne bo imela časa za počitek.
Nova vlada ne bo imela časa za počitek. FOTO: Reuters

Vodja Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu Manfred Weber je v odzivu ponovil, da mora Grčija sedaj v celoti izpolniti obljube, ki jih je dala poleti v zameno za 86 milijard vreden tretji paket tuje pomoči, ter "sprejeti evropska pravila igre in pot reform". Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz, sicer socialdemokrat, je pozval k hitremu oblikovanju trdne vlade, ki bo naredila to, kar je potrebno.

Francoski predsednik Francois Hollande je izide označil kot pomemben uspeh Ciprasa in že napovedal hiter obisk v Atenah. "Grčijo s trdno večino čaka obdobje stabilnosti," je še menil.

Nova vlada sicer ne bo imela časa za počitek. Novi parlament, ki naj bi se prvič sestal 1. oktobra, se bo moral takoj spoprijeti z novimi varčevalnimi in reformnimi ukrepi, ki jih zahteva tujina, med drugim s pokojninsko reformo in dokapitalizacijo bank, ter z odpravo kapitalskih omejitev, ki trajajo že od junija. Prezadolžena Grčija denar nujno potrebuje, ne le za izplačilo pokojnin in plač javnemu sektorju, ampak tudi za poplačilo dolgov - že danes zapade nov obrok iz prvega paketa pomoči IMF.

Cipras je sicer v volilni kampanji napovedoval trd boj s posojilodajalci iz EU in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in izboljšanje pogojev pomoči, na katere je sam pristal julija, a iz Bruslja prihajajo jasna sporočila, da so stvari dogovorjene in da so bila pogajanja končana poleti.

Čestitkam se pridružujeta Nemčija in EU

Evropska komisija je danes čestitala Ciprasu, obenem pa spomnila, da pri izvajanju reform iz dogovora o mednarodni pomoči ne gre izgubljati časa. Tako pri reševanju dolžniške krize kot begunske je medtem na tesno sodelovanje z novo vlado pripravljena Nemčija.

Kot je v Bruslju spomnil tiskovni predstavnik Evropske komisije Margaritas Schinas, je Grčija med pogajanji o novem paketu pomoči pod predhodno Ciprasovo vlado pristala na "ambiciozen program reform".

"Nova vlada bo sedaj imela mandat, da te reforme tudi izvede (...) Pred njimi je veliko dela in časa ne gre izgubljati," je dejal. Po njegovih besedah se bodo tuji posojilodajalci v naslednjih nekaj mesecih sestali in podali oceno, na podlagi katere bodo odločali o izplačilu novih tranš posojila.

Nemčija je medtem napovedala "tesno sodelovanje" z novo grško vlado tako pri dolžniški kot pri begunski krizi. Tudi tiskovni predstavnik kanclerke Angele Merkel Steffen Seibert je spomnil, da obstaja "zelo jasna podlaga za reševanje dolžniške krize, to so dogovori v tretjem paketu pomoči".

Kot je poudaril, je bil dogovor dosežen z Grčijo, kar "pomeni, da ostaja veljaven v celoti, prek volitev in vladnih sprememb".

Ciprasu bo v sredo na vrhu EU osebno za zmago čestital tudi slovenski premier Miro Cerar. Kot je dejal, pomeni ta volilna zmaga za Ciprasa veliko odgovornost. Opozoril je, da mora Grčija izpolniti zaveze iz sporazuma, saj je Evropa, s tem pa tudi Slovenija "vložila ogromno milijard v nov paket reševanja".

"Pomoč ima smisel samo, če bo pripomogla k novim praksam in boljšemu gospodarjenju v državi. Če bo Cipras pri tem uspešen, mu bom čestital, do takrat pa mu želim vse dobro," je še dejal Cerar.

Za zmago je Ciprasu čestital tudi ruski predsednik Vladimir Putin. V telegramu je izrazil upanje v "nadaljevanje konstruktivnega dialoga in aktivnega dela za nadaljnjo krepitev obojestransko koristnega rusko-grškega sodelovanja", so sporočili iz Kremlja.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (268)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ONniON
22. 09. 2015 22.34
in kaj mislite da se bo spremenilo na bolje , nič same prazne obljube tako kot v sloveniji, prav vam je
dostojevski II
22. 09. 2015 15.09
+2
Pred samo desetimi leti je bila EU blesteč projekt, ki si je v navezi z Rusijo in Kitajsko zagotovil energetsko prihodnost ter hkrati ruske in kitajske trge za severnjaško tehnologijo in južnjaški turizem. EU je od ZDA prevzemala voditeljstvo sveta in evro je postajal prva svetovna valuta – dokler ni "brez razloga" počila arabska pomlad. Sledile so lažne obljube o podpori Zahoda opoziciji v Siriji in na koncu še revolucija v Ukrajini, ki so jo podpihovale ZDA. V slabem desetletju je EU iz najbolj cvetoče gospodarske in politične regije postala energetsko in tržno izolirana ter obkrožena z vojnami in krizami.
ferencz 1
22. 09. 2015 11.58
+5
kar brište resnico! da ima celotna EU 100 milijard zgibe zaradi sankcij proti Rusiji! Odvečno EU hrano zelenjavo, pa uvažajo v SLo!
ferencz 1
22. 09. 2015 11.50
+3
resnica boli!
ferencz 1
22. 09. 2015 11.48
+3
he,he. Ne vem ali to Grčija namerno spušča in ne registrira begince svojo državo, ali pa je to samo odgovor na Merklovo in Šajbljovo zategovanje pasu!
SDS_je_poden
22. 09. 2015 10.56
+2
A te naši kozervativni komentatorji ne znajo drugega kot širiti negativno energijo in zaničevati vse kar ni po njihovih merilih?
kraljicavesolja
22. 09. 2015 11.35
-1
Navadni zagrenjenci in luzerji, če mene vprašaš.
LažVRde?em
22. 09. 2015 14.28
Lepo si se opisal :) Prvi, ki pljuva po vsem, kar se ne ujema s tvojimi idejami :)
ecnarf
22. 09. 2015 10.18
+4
Samo škodo delajo politiki v Bruslju najprej sankcije z Rusijo, sedaj pa še z lenuhi z juga.
puspan
22. 09. 2015 13.51
-3
Če ti kaj ne paše, imaš sedaj izredno priložnost preseliti se v Sirijo, tam jih Bruselj ne izkorišča in še Ruse boš imel pri sebi v prijateljskem objemu.
ecnarf
22. 09. 2015 15.39
puspan
22. 09. 2015 18.48
opazovalec_
22. 09. 2015 10.15
+2
Kdo gradi in financira džamijo v Sloveniji, mogoče Slovenci in peščica tukaj živečih muslimanov? Je res naključje, da se vsporedno z gradnjo dogaja prosta migracija muslimanov v Evropo!! "BOGATI STRICI" PRIPRAVLJAJO TEREN ZA DESTABILIZACIJO IN PREVZEM EVROPE!! Splošno gledano, najprej bodo prevzeli gonilne gospodarske države EU (kamor so tudi namenjeni "begunci") nato pa samo še pometejo z ostalimi državicami, ki že tak sedaj nimajo nobenega vpliva in besede v EU!!
Vabis
22. 09. 2015 09.22
+3
In kdo so ti prišleki v Eu,da pustijo tako smetarsko razdejanje povsod kjer se pojavijo? Kakšna kultura je to da vse kar ne potrebuješ enostavno vržeš na tla?
Vabis
22. 09. 2015 08.28
+4
Skoraj vsi Evropejci so Merkelco imeli za boginjo...Ni pa daleč čas ko bo "Merkel" navadna kletvica. Mislim tudi, da ni daleč čas ko bomo Evropejci g.Orban-a častili kot Boga in zaščitnika Evrope...
dostojevski II
22. 09. 2015 11.41
+3
Orban je zaščitnik Madžarske, ne pa Evrope. Z ograjo bo povzročil le to, da se bo begunski val izognil Madžarski, preko Hrvaške in Slovenije. Rešitev je v Turčiji. Od tam prihaja večina beguncev v Grčijo. EU bi morala najti skupni jezik z Erdoganom.
opazovalec_
22. 09. 2015 07.40
+3
Zaradi EU politike in skrajne anarhije bo slej ko prej počilo v Evropi!! Narod je že tako ali tako dovolj depresiven in sploh več ne zaupa voditeljem in njihovi medijski propagandi!!!
energetik_
22. 09. 2015 07.33
+7
Madžari so spregledali, naši plačenci skupaj z Merklovo pa nas peljejo v propad!!
mijavci
22. 09. 2015 07.12
+7
Jest sem v tuji državi brez enega samega dokumenta tud lahko doktor znanosti.
Shisui
22. 09. 2015 08.20
-2
Dvomim. Treba je imeti znanje, ne pa dokumente.
mokocoko
22. 09. 2015 09.36
bohinj je zakon
21. 09. 2015 23.50
+1
Zmaga gor ali dol......................kje je rezultat reform?
Jožajoža
21. 09. 2015 22.27
+17
oni lahko peš hodijo po avtocesti, mi, ki plačujemo davke, imamo vinjete, pa še se vozit ne smemo.
juwel
21. 09. 2015 21.58
+10
zlatko d raper bi vse vzeu k seb domov , jou jou, 5 komadov on bo 10 let živou, jo jo, pa vsake tok cajta z njim mal koran pr brou jo jo joooo
periot22
21. 09. 2015 21.38
+8
Kakšne bolane od hrvatov oni opravljajo delo namesto nas ,sploh nevem kaj delajo v evropi ,radi se šopirijo ampak se nimajo s čim ,z lažjo!!!!!!!!!!!!
Iniesta
21. 09. 2015 21.19
+2
Levaki krojijo usodo ...
Frane Šajn
21. 09. 2015 21.16
+7
CIPRAS BO KMALU SPOZNAL MOČ jUDEŽEVIH SREBRNIKOV.
DAEMONIUM
21. 09. 2015 21.05
+9
83 miliard kredita je Cipras dobil iz eu za zahvalo pa spuscajo migrante v eu??? Kdo se tukaj iz kterga dela norca? Ce bi leni grki varovali mejo kot je treba vsaj po balkanski poti ne bi vdirali v evropo. Tega ne bo konec in kaj bo ko bodo nemci in avstrijci zaprli svoje meje kot so ze najavili finci zaradi vdora migrantov iz svedske? Schengen je mrtev kaj pa to za nas pomeni?
DržavniSekretar
21. 09. 2015 21.43
+5
opazovalec_
22. 09. 2015 08.03
+4
Evropski politični vrh in njihovi MEDIJI se bodo vpisali v zgodovino kot samouničevalci evrope in evropske kulture!! V kolikor se bo v prihodnjosti zgodovina še pisala :) Že danes pa si čestitajo za uspeh!!!
23345
22. 09. 2015 09.19
-1
IN SPET SMO PRI DESNIH. MERCLOVA JE KOT NAŠA SDS, SE PRAVI DESNA. SEDAJ PA VIDITE KAJ POMENI BITI DESNI VLADAR ???