Slovenija

Žago skrival v mleku in po pobegu poklical upravnika

Koper, 09. 01. 2019 10.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
/ A.K., D.F.
Komentarji
135

Zapornik Damjan Mitrović, državljan Srbije, ki je pobegnil iz koprskega zapora, je prvič v javnosti spregovoril o pobegu. Načrtoval ga je tri mesece, pojasnil je, kako mu je uspelo pobegniti mimo paznika, pa tudi, zakaj je bil aretiran. Slovenska policija je na podlagi srbske tiralice pozorna, a ne izvaja posebnih ukrepov, ker pobeg iz zapora po našem kazenskem zakoniku ni kaznivo dejanje.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Podrobnosti pobega
    03:21
    Iz 24UR: Podrobnosti pobega
  • Damjan Mitrović o podrobnostih pobega
    08:02
    Damjan Mitrović o podrobnostih pobega
  • Iz 24UR ZVEČER: Denis Čaleta o tem, kaj sporoča pismo paznikov
    03:06
    Iz 24UR ZVEČER: Denis Čaleta o tem, kaj sporoča pismo paznikov

Po filmskem pobegu dveh zapornikov iz Koprskega zapora, je slovenska policija sicer na podlagi srbske tiralice na zapornika pozorna, a ne izvaja nobenih posebnih ukrepov, saj pobeg iz zapora po slovenskem kazenskem zakoniku ni kaznivo dejanje.

Zakonska ureditev namreč temelji na ideji, da je želja po svobodi nekaj, kar je človeku, tudi obsojencu, lastno, zato pobega, če ni nasilen in če obsojenec med njim ne stori kaznivega dejanja, ni upravičeno inkriminirati.

Damjan Mitrović je za srbski portal Blic povedal, da se je za pobeg odločil takoj, ko je izvedel, da ga bodo slovenske oblasti izročile Srbiji. "Ko sem videl, da je vrag vzel šalo, dostavil sem namreč vso dokumentacijo, sem rekel, da bomo to uredili na drugačne načine, da se rešim in vidim svojo družino," je povedal novinarju Blica. Pobeg je načrtoval dva meseca in pol, spremljal, kaj se dogaja, in iskal pravo priložnost. "V zapor mi je uspelo prinesti žage, s pomočjo katerih smo prerezali rešetke. Spremljal in zapisoval sem, kaj pazniki počnejo, kdaj so na določenih lokacijah." Pobeg je načrtoval z Draganom Milosavljevićem, saj mu samemu, kakor je pojasnil, tega ne bi uspelo storiti. "Menjal sem tri sobe, da bi znova prišel v sobo, iz katere sem lahko videl, kaj pazniki in drugi počnejo, da bi pobegnil."

Damjan Mitrović
Damjan Mitrović FOTO: PU Koper

Pobegnila s pomočjo vzmetnic

V noči na 30. december sta ob 3.30 zvila rešetke. Nato sta pobegnila skozi okno in se s pomočjo vrvi, ki sta jo naredila iz rjuh, spustila na dvorišče. Na dvorišču sta našla zabojnike, ki sta jih potegnila do roba zidu. "Splezal sem na zabojnike in nato cimru na hrbet in zid. S pomočjo vzmetnic, ki so ležale povsod, sem pokril bodečo žico in splezal čez." Pri pobegu se je porezal po rokah. Nato je s pomočjo narejenih vrvi pomagal Milosavljeviću čez bodečo žico.

S pomočjo vrvi sta prečkala tudi drugi zid in pobegnila na svobodo. Omenja, da so bile povsod kamere, a ju očitno ni videl nihče. Oba sta se pri pobegu poškodovala, Mitrović si je porezal roke, Milosavljević pa kolena in kolk. Bežala sta povsod, da bi zakrila sledi, od kanalov do gozdov.  Po kilometru teka skozi kanale sta se razšla, ker sta domnevala, da bodo pazniki iskali dve osebi in bosta ločena imela večje možnosti za uspeh. Mitrović se je gibal po gozdovih in hribih, ker je želel priti do italijanske meje, kar mu je tudi uspelo. "Ko sem prečkal italijansko mejo, sem na ulici srečal starejšo žensko in jo prosil za telefon. Zlagal sem se ji, da se mi je pokvaril avto in da sem izgubil telefon, nato mi ga je posodila. Poklical sem ženo in ji rekel, da bom prišel v Trst in da naj nekdo pride pome." Zavedal se je, da ima slovenska policija pravico vstopiti na italijansko ozemlje, zato je želel čim prej zapustiti območje ob meji. Pobeg si je olajšal tudi tako, da je slučajno naletel na taksista, ki ga je za deset evrov peljal v Trst.

Damjan Mitrović in Dragan Milosavljević
Damjan Mitrović in Dragan Milosavljević FOTO: PU Koper

Žage je kupil v zaporu in po pobegu poklical upravnika zapora

Žage, s pomočjo katerih sta prerezala rešetke, je kupil v zaporu, a ne od paznikov, temveč od sojetnika. Ta je uredil, da so mu jih vrgli čez zid. Te je nato uspešno skrival v mleku v tetrapaku. Po pobegu je poklical upravnika zapora: "Začudeni so bili, zakaj jih sploh kličem, če se iz njih delam norca. Poklical sem ga, da mu povem, kako je pobeg uspel, da ne bi mislil, da je kriv kdo od paznikov. Pogovarjala sva se več kot pol ure in je bil ves pogovor začuden, kako nam je uspelo, saj naj bi šlo za bolj varovan zapor v Sloveniji."

Kot je nadaljeval, je bil prvič aretiran leta 2014 zaradi preprodaje marihuane, a sam zanika, da bi razpečeval. V Srbiji so mu očitali, da naj bi prodal kilogram in 300 gramov marihuane za 10.000 dinarjev (85 evrov). Ko je šel na policijo v Novem Beogradu, da bi razjasnil okoliščine, je vse potekalo normalno, na policiji je bil štiri ure in nato odšel domov. Za Interpolovo tiralico krivi človeka, ki se že dolgo ukvarja s kriminalnimi dejanji, in pravi, da je s to tiralico želel rešiti sebe. "On je že bil v zaporu zaradi preprodaje mamil, jaz nisem nikoli bil," je povedal Mitrović. V Italiji je tudi zaprosil za azil in nato nekaj časa mirno živel dalje. Prek podjetja je trgoval tudi s Slovenijo, kamor je izvažal pelete. "Pred štirimi meseci je v hotel v Sloveniji prišla policija in mi povedala, da je za menoj razpisana tiralica." Mislil je, da je zadeva rešena v Italiji, a ni bilo tako. V Srbijo bi znova odšel, če bi mu pošteno sodili na podlagi dokazov.

Pazniki za razmere krivijo vodstvo

Sindikat paznikov v odprtem pismu pravosodni ministrici sprašuje, zakaj direktor zapora Dušan Valentinčič ni dovolil podrobnega pregleda sobe pobeglih pripornikov, ki ga je pred časom predlagal eden od paznikov. Zahteva tudi odgovore na vprašanja, zakaj je z zaporniških oken odstranil zaščitne mreže in iz kakšnega materiala so bile rešetke. Pa tudi zakaj so pod oknom – kljub opozorilom paznikov – ležale odslužene žimnice, ki sta jih pripornika izkoristila za pobeg.

150 jetnikov sta tisto noč nadzorovala zgolj dva pravosodna policista. Poleg tega je Frančišek Verk, predsednik Sindikata državnih organov Slovenije, opozoril tudi, da pazniki ponoči sob ne smejo pregledovati z lučmi. Tako so v zaporu šele ob zajtrku ugotovili, da dva pripornika manjkata. Preden ju je začela iskati policija, sta imela dovolj časa za pobeg čez mejo.

Dragan Milosavljević in Damjan Mitrović sta bila v koprskem priporu od 26. avgusta oziroma od 12. septembra lani. Oba sta skladno s Kazenskim zakonikom Srbije obtožena neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, zaradi česar je bila zahtevana izročitev Republiki Srbiji. Pripornik Milosavljević je osumljen tudi prepovedanega prehajanje meje.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (135)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

85391
10. 01. 2019 13.40
+5
Dvomim, da so to neumnosti, ampak namerno ravnanje vodstva - Nobeden ne bi iz neumnosti odstranil rešetke in kontejnerje in jogije spodaj nastavil, postavil manjše število paznikov itd itd. Noben me ne bo prepričal v to, da so to naključja, ampak očitno ta direktor sodeluje z mamilarskimi ipd posli. Ni čudno, da je to v Kopru, kjer je Luka Koper, kjer gre verjetno že itak čez na tone nelegalnega blaga, odgovornim je treba samo zamižat in stran pogledat in dobijo svoje procente. Se grem stavit, da je to samo en delček v koruptivni mafijski državi Sloveniji, ki jo na videz vodijo izvoljenci, pod mizo pa osebki, ki so zaposleni na vodilnih mestih v javni upravi.
85391
10. 01. 2019 13.41
+3
kaoslovenac
10. 01. 2019 12.23
+8
Kaj res, da take neumnosti lahko vidiš še samo tu v Slo, pogreb...
Acidic
10. 01. 2019 11.46
+11
Če nebi povedal, bi lahko naslednjič pobegnil na enak način
KrTakoNeki
10. 01. 2019 10.09
+26
Ko sem videl, da je vrag vzel šalo....ta je pa dobra, ko je videl, da bo konec z hotelom 5*****, je začutil, da bo šlo zares... Če ga izročijo Srbiji, tam v zaporih ni 5*****
Schnitzel
10. 01. 2019 11.03
+6
Pošteni
10. 01. 2019 08.37
+32
Smo pa res banana repulic.
taurus003
10. 01. 2019 08.04
+34
Beg iz zapora je kaznivo dejanje po 291. členu Kazenskega zakonika. Pa tudi nevestno opravljanje svojega dela, za novinarje, ki zavajajo. :D :D
Schnitzel
10. 01. 2019 11.02
+3
Samo če to narediš na način, da neposredno ogroziš življenje ali telo te lahko doleti do 3 leta zapora. Sicer na žalost ne.
taurus003
10. 01. 2019 13.39
+1
Jst si ta člen sicer razlagam, da bi lahko bi sestavljen iz 2 odstavkov in sicer:(1)Kdor s silo pobegne iz zapora ali pripora, se kaznuje z zaporom do treh let. (2)Kdor z grožnjo, da bo neposredno napadel življenje ali telo, pobegne iz zapora ali pripora, se kaznuje z zaporom do treh let. Se ne da ta člen razlagat tako?
DaveKodryn
10. 01. 2019 07.33
+21
pravosodnim policajem je treba dat vsa pooblastila da lahko v taksnih primerih uporabijo strelno orožje!!!! brez slabe vesti!!
Pošteni
09. 01. 2019 21.46
+32
Ta dva sta postali pravi zvezdi v banana repulic.
felix58
09. 01. 2019 20.30
+33
Sedaj bo pa prvi ukrep: precejanje mleka iz tetrapaka....
jg57
09. 01. 2019 20.19
+13
Pri poročilih so rekli, da je v Italiji varen, saj ga ta ne bo vrnila Srbiji. Tega ne razumem. Saj vrnitev mora zahtevati Slovenija, saj je pobeg ktšitev Slo zakonov, a ne? Slo pa ima sporazum o vračanju z Italijo.
robert hrovat
09. 01. 2019 20.34
+11
pobeg iz zaporov ni kršitev slo zakonov, če pri begu iz zapora ne uporabiš nasilja ali ne storiš ničesar nezakonitega potem pobeg ni kaznivo dejanje...
jg57
09. 01. 2019 22.33
+7
Zakaj pa kaznjencu, ki pobegne, po ponovni vrnitviv zapor postavijo pred sodišče in zvišajo kazen?j
abc123def456
09. 01. 2019 19.16
+58
ta mitrovic je pa res model. predsednik pahor bi ga lahko odlikoval za izviren prispevek k resevanju ucinkovitosti v slovenskih zaporih. prav simpaticcen lopov ali nedolzzen, v teh ccasih je vse relativno. vsekakor pa ni b_u_telj. je le moral pobegnti in tudi po begu ima poseben pristop do tega projekta.
Casey Ry
09. 01. 2019 18.43
-29
Balkanc nagravzni!
volos
09. 01. 2019 19.47
+13
Belibog
09. 01. 2019 18.33
+85
Za vse, ki ne dobite prostora v domovih za starejše, ukradite 3 paštete, pa vas čaka brezplačen hotel z 7 meniji hrane.
robert hrovat
09. 01. 2019 18.30
+33
evo dokaz da Slovenija čeprav se hvali da je v evropski uniji, sodstvo še zmeraj spada v bivšo jugo... če je res da so ga za to tiralico preko Interpola že obravnavali v Italiji in tudi spustili, zato ker so srbi podali tiralico brez konkretnih dokazov razen po pričanju nekega kriminalca in da bi ga Slovenija po teh podatkih predala Srbiji , bi se resno morali zamislili nad našim sodstvom... res pa tudi da je naše sodstvo kar neki, prijavi te lahko vsak brez kakršnih dokazov ,ti pa moraš dokazovati nasprotno, žalostno... sam pazite to, vemo da je naše sodstvo gnilo, sam kar dela še bolj gnilo pa je to kar piše v članku v modro obarvanem kvadratku... naj napišem "ZAKONSKA UREDITEV NAMREČ TEMELJI NA IDEJI, DA JE ŽELJA PO SVOBODI NEKAJ, KAR JE ČLOVEKU, TUDI OBSOJENCU, LASTNO, ZATO POBEGA, ČE NI NASILEN IN ČE OBSOJENEC MED NJIM NE STORI KAZNIVEGA DEJANJA, NI UPRAVIČENO INKRIMINIRATI" se pravi ta pobeg iz zapora ni kaznivo dejanje, ker se nista poslužila nasilja in nista naredila nobenega kaznivega dejanja hahaha... torej tudi če je direktor ali keri od paznikov pomagal pri pobegu ni storil kaznivega dejanja hehehe samo v Sloveniji ....
sodelujem
09. 01. 2019 18.22
+20
Če bi človek napisanemu verjel...... Najbrž je edini restant ki je povedal kako je pobegnil. Dobro da jim še do minute natančno ni poteka opisal.....
bmwgs
09. 01. 2019 18.21
+30
Eh malo hecno, zbežiš pol pa vse ven poveš, kako je beg potekal, mogoče je pa lahko tudi poštenjak z manjšimi grehi ,teh je pa tudi pri nas zadosti.
Mich Diam
09. 01. 2019 18.01
+29
Damjan, vsi bi te hvalili, če bi s sabo vzel Dušana, direktorja!
zmago56
09. 01. 2019 17.22
+53
Za pobeg se je odločil, ko je zvedel, da ga bodo iz hotela v Srbski zapor premestili, Upravnika pa je poklical, da se mu števiko žiro računa pove, da se mu usrezno zahvali.
Draža
09. 01. 2019 17.14
+12
Pazniku nekaj plačal in evo svobode,denar ima moč.
Pošteni
09. 01. 2019 17.10
+73
Vsak kriminalec,morilec,goljuf si zeli kazen prestajati v slovenskih hotel zaporih,kjer igrajo kosarko,nogomet in se sproscajo v razlicnih dejavnostih.