Tujina

'Počilo je tako, da me je streslo'

Strasbourg, 12. 12. 2018 09.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
A.K. / STA
Komentarji
99

Strasbourg je zavit v črnino. Praznično vzdušje v mestu so presekali streli, ki so za seboj pustili tri smrtne žrtve, več ranjenih in pretresene prebivalce. Strelec, ki je še vedno na begu, je med ljudi zasejal strah in zmedo. Streljanju je bilo priča tudi več Slovencev.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Slovenci v Strasbourgu
    02:30
    Iz 24UR: Slovenci v Strasbourgu
  • Iz 24UR: Dan po napadih
    01:48
    Iz 24UR: Dan po napadih
  • Iz SVETA: Slovenci v Strasbourgu
    03:05
    Iz SVETA: Slovenci v Strasbourgu
V nekem trenutku je počilo. Močno. Nenavadno. Pretresena sem se ustavila, pogledala naokrog. Morda je tramvaj? Še enkrat je počilo. Čez cesto je skupina mladih - deklet in fantov - začela kričati in bežati. Mislila sem si: ah, mularija, najbrž mečejo petarde. Vesna Rakovec Bernard

Včeraj je med streljanjem v Strasbourgu, paniko, strah in bežanje doživljalo tudi več Slovencev. 

"Bili smo nekaj ulic stran v enem od lokalov, kar naenkrat pa so se začeli ljudje panično pomikati po ulicah, v lokal se je v paniki zateklo dekle. Vsi smo se intinuitivno poskrili pod okna. Ugasnil je luči in zaklenil lokal, nato nas je skozi zadnja vrata peljal na stopnišče stavbe, kjer pa nas je eden od stanovalcev povabil v stanovanje. Policija nas po dogodku ni pustila na ulice," je dogajanje za 24UR ZVEČER opisal nekdanji novinar Jernej Verbič.

Jernej Verbič: "Jutro za tem ... Še kar sirene. Iskanje storilca se nadaljuje. Božični sejem je odpovedan."
Jernej Verbič: "Jutro za tem ... Še kar sirene. Iskanje storilca se nadaljuje. Božični sejem je odpovedan." FOTO: AP

Kot je na svojem Facebook profilu zapisal dan po streljanju, pa so "jutro za tem ... Še kar sirene. Iskanje storilca se nadaljuje. Božični sejem je odpovedan. Meni pa bo v spominu, ob začetnem nepopisnem strahu in negotovosti, kaj se sploh dogaja, najbolj ostala toplina in prijaznost ljudi." 

'Počilo je tako, da me je streslo'

Kot opisuje novinarka Vesna Rakovec Bernard, ki je poročala z zasedanja, je v času napada hitela v eno izmed restavracij: "V nekem trenutku je počilo. Močno. Nenavadno. Pretresena sem se ustavila, pogledala naokrog. Morda je tramvaj? Še enkrat je počilo. Čez cesto je skupina mladih – deklet in fantov – začela kričati in bežati. Mislila sem si: ah, mularija, najbrž mečejo petarde. Počilo je še enkrat. Tokrat še močneje. Počilo je tako, da me je streslo. Spogledala sem se z mimoidočo gospo. V njenih očeh sem videla strah. Ljudje so začeli vpiti in bežati. Podzavestno sem se jim pridružila. Torbico, ki mi je visela čez rame, sem prijela v roke. Tekla sem. Bežala. Strah me je bilo." 

Fotografirala sem prazni trg Kleber z božičnim drevesom. Specialec je panično pritekel do mene: "Madame, lepo vas prosim!" Prijel me je za komolec, usmeril proti bližnji stavbi in moji ulici."  Vesna Rakovec Bernard

Kot opisuje, je še vedno razmišljala, da gre za lažni preplah in da so ljudje pač panični, a medtem je spet počilo, še bližje, še hitreje. Potem je, kot je zapisala, pokanje prenehalo in odpravila se je proti restavraciji. Vrata so bila zaklenjena, natakar ji je po trkanju vseeno odprl vrata in skozi okno je opazovala dogajanje.

 "Po ulici je priteklo nekaj oboroženih pripadnikov specialnih policijskih enot. Natakar iz sosednje restavracije v kratkih rokavih je ob zimskem mrazu zmedeno hodil po ulici in nekaj razlagal mimoidočim. Čakala sem. Mimo okna sta pritekla dva do zob oborožena pripadnika specialnih enot in grozljivo kričala. Gospa pri sosednji mizi se je drla, naj se umaknem, da ne smem biti izpostavljena ob oknu, lahko me kdo ustreli! Pretresena sem se umaknila v kritje, za steno. Čez nekaj minut je bila ulica prazna. Odločila sem se. Previdno sem se odpravila ven, nisem prenesla več zadušljivega vzdušja v restavraciji. Stanovanje je bilo oddaljeno pet minut hoje. Napotila sem se po praznih ulicah proti trgu Place Kleber. Preden sem iz ozke ulice stopila na trg, me je ustavil policijski specialec: "Madame, teroristični napad!" Umaknite se v tej smeri, mi je pokazal proti moji ulici. Na poti sem srečala še nekaj specialcev. Oboroženih, z brzostrelkami. Fotografirala sem prazni trg Kleber z božičnim drevesom. Specialec je panično pritekel do mene: "Madame, lepo vas prosim!" Prijel me je za komolec, usmeril proti bližnji stavbi in moji ulici."

Bobnarjeva: Stopnja ogroženosti v Sloveniji ostaja nizka

Nova generalna direktorica slovenske policije Tatjana Bobnar je danes ocenila, da po torkovem napadu v francoskem Strasbourgu stopnja teroristične ogroženosti v Sloveniji ostaja nizka. To je ocenila tudi vladna medresorska skupina za protiterorizem.

Po oceni pristojnih organov, ki delujejo v okviru medresorske skupine, torkovi dogodki v Franciji nimajo neposrednega vpliva na varnostne razmere v Sloveniji, tako da ni potrebe po spremembi ocene teroristične ogroženosti v Sloveniji. Ta zato še naprej ostaja nizka, kar je druga stopnja na petstopenjski lestvici, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

V primeru, da bodo pristojni organi v prihodnjih dneh pridobili podatke, ki bi kazali na morebitne posredne ali neposredne teroristične grožnje, bo skupina na tej podlagi sprejela odločitev o morebitni spremembi ocene.

MZZ slovenskim državljanom, ki so na območju Strasbourga ali se tja odpravljajo, svetuje previdnost in dosledno upoštevanje ukrepov lokalnih oblasti. V primeru dodatnih vprašanj ali pojasnil pa se lahko obrnejo na veleposlaništvo v Parizu na telefonsko številko +33 630 52 83 21 ali na elektronski naslov sloembassy.paris@gov.si.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (99)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flexi22
12. 12. 2018 20.08
+7
tudi ,če bi novinarja oplazla kugla še zmiraj bi jih hvalili .Verjetno dobivajo kake % od MUU
savinjon
12. 12. 2018 18.32
+38
Še najbolj zarukan kmet ve da volk in ovca ne moreta živet v istem hlevu... tisti ki si misli da se bo ta "uvožen" narod kdaj prilagodil našemu načinu življenja se fejst moti..to je šele začetek...ko bodo to dojeli naši "politiki" bo žal prepozno..
KAPIBARA
13. 12. 2018 09.17
+5
Imaš prav ! In da to drži, so dokaz neĆivili (cigani), ki se niso vklopili v naš način življenja, in vsi iz bivše juge, ko so že od 45 leta tukaj, pa se še smejat ne znajo po Slovensko.
kaprikorno
12. 12. 2018 18.04
+24
Sprašujem se, zakaj ni tov. Fajonova skočila na ulico in v njenem stilu pomirila napadalca in ga pripeljala v EU parlament na varno... Mogoče ni dobila pravočasno tel. povezave z tovarišico Violeto T. za navodila. Lahko bi poklicala tovariša Kordeža, Mesca ali pa kar Sovića. Pa menda se ni ustrašla??? So ja njeni!
kaprikorno
12. 12. 2018 17.57
+17
Sprašujem se, zakaj ni tovarišica Fajonova stekla na ulico, na njen način umirila in potolažila napadalca in ga spravila v EU parlament na varno....???? Mogoče ni dobila pravočasne tel. zveze z tovarišico Violeto T. za navodila kako in kaj...! Bi pa tovariša Kordeža poklicala, ali pa tovariša Meseca, še najbolje pa kar tovariša Kučana (ali pa Savića)…. Hudo!
Draža
12. 12. 2018 17.56
-10
To kar dela NATO po svetu in mi z njimi v ekipi,to potem vračajo,ubijanje nedolžnih civilistov.
Jimi1
12. 12. 2018 17.08
+18
Po EU so postale moderne prepovedi petard, pa "kalamari" skrbijo za primerno predbožično vzdušje in nam na svoj način izražajo častitke ob Božiču in novem letu.... a ne Fajonka ? Staroselcem EU-ja bi pa posest orožja za šport in lov prepovedovali? Se že vidi zakaj....
Thinc25
12. 12. 2018 17.57
+18
Fajonko ne jemljite preveč za res, je zagrizena levičarka, samo BOG ji lahko pomaga. Lahko tudi ALAH!
Jogi
12. 12. 2018 20.03
+7
ne eden ne drugi ji ne bo pomagal ,tako kot ni nedolžnim žrtvam v strasburgu ,niti drugje po svetu. POMAGAJ SI SAM!!
jelovnik
12. 12. 2018 17.05
+18
Politiki se sprašujejo, ali je za terorizem kriva revščina. Toda večina teroristov je dobro situiranih in visoko izobraženih. Tako razširjena revščina naši družbi zagotovo ni v ponos, a razlogi za terorizem so povsem drugje, predvsem ideološki in patološki.
anakondabox
12. 12. 2018 16.16
-20
Agresija rojeva agresijo in tega se tudi v Sloveniji premalo zavedamo in ..'Ne pustimo drugemu biti 'drug' in drugačen od nas (raznorodnost etnologije, ras, običajev)'. Ako bi to spoštovali , tudi do nasilja in agresije ne bi prihajalo. Pred kratkim sem bila v Indiji in se poklonila Mahatmi Ghandiju, ki je obvladal politiko mirnosti, nenasilja, sodelovanja. A bil je veliko pred časom, zato so umorili tudi njega. #mir
flexi22
12. 12. 2018 20.00
+5
anakonda pojdi dol k njim in zahtevaj odojka , moraš imet trda velika jajca ,ker edino to te reši
BUONcaffee
12. 12. 2018 15.42
+1
Ma ja, kaj naj rečem na to. Vse je možno.
omega _v6
12. 12. 2018 15.32
+48
Če mi samo kaj rečemo proti muslimanom smo že nestrpni ali pa nas zmerjate z nacisti!! Seveda pa se ne zgražate in ne obsojate muslimanov,če pobijajo poštene Evropejce na božičnih sejmih!! Kam gre Evropa čes čas bomo morali z odobravanjem sprejeti zločine muslimanov sicer nam bodo sodili za sovražni govor!!
mallonge
12. 12. 2018 15.28
+23
Fajonka vam želi veliko bomb. Upam, da samo v Bruslju in Strasbourgu.
mallonge
12. 12. 2018 15.29
+21
Mara ona keš, mara, mara keš....................
Schnitzel
12. 12. 2018 14.13
+31
Zelo me je strah za evropske poslance! A so na varnem?
Karantanija
12. 12. 2018 14.47
+29
Mene je strah za vsakega nedolžnega človeka!
Kliko7
12. 12. 2018 16.05
+4
HaryGolt
12. 12. 2018 14.09
+18
Vsakdanjik v EU pač.
brusilec
12. 12. 2018 14.03
+36
tale vesna je direkt za v zapor .. policisti ji govorijo da naj se umakne na varno, ona pa naprej po ulici, slika dreveščke.. potem bi njo ustrelil ali pa zajel, kriv bi bil pa kdo?
MountainVibes
12. 12. 2018 13.33
+77
Jaoo kak pa drgač Fajonka glasna ko vabi te horde v Evropo, zdj pa prva skrita pod mizo hahaha pa to nemorš vrjet
DAEMONIUM
12. 12. 2018 13.26
+51
A jih je kaj Fajonka mirila, da naj bodo mirni brez panike saj pozna razigrane fante?
mallonge
12. 12. 2018 15.30
+5
mallonge
12. 12. 2018 15.31
+3
Tomaz1980
12. 12. 2018 13.23
+66
No, eto vam ta vaš MARAKEŠ!!!!
JohnsonJohnson
12. 12. 2018 12.49
+53
če je še na begu, bi bila mogoče Slovenija ok. PObe ki sestrelijo bankomat in odnesejo ušivih 15 jurjev lovi 180 policajev in helikopterji, za milijardne rope v NLB se ne sekira nihče, za ilegalce pa tud ne. Celo jih avtoštopirajo iz Kolpe v zbirne centre...
mitschke00
12. 12. 2018 12.40
+89
Potemtakem sta Avstrija in Madžarska nenormalni ker nista podpisali sporazuma.Ne, samo mar jima je za svoje državljane.Avstrijska politika ima rada svoje državljane, za razliko od naše.Tam nimajo nobene levičarske ideologije, in niso tako bolano obsedeni s preteklostjo kot pri nas.
gz9999
12. 12. 2018 15.21
-15
Ja, Avstrija in Madžarska eni bolj nenormalnih držav. V Avstriji je v vladi Haiderjev naslednik, o Madžarskem diktatorju pa itak nima smisla zgubljati besed.
gz9999
12. 12. 2018 15.22
-8
Nemčija, Francija in okrog 160 drugih držav ima tudi levičarsko ideologijo?
omega _v6
12. 12. 2018 15.37
+7
Toliko,da boš vedel omenjena voditelja evropskih držav sta prava predsednik,ki jima je mar za lasten narod!! To sta človeka,ki se borita proti kriminalu priščlekov,ki vedo zgolj za pravice ni pa jim mar za dolžnosti!!
gz9999
12. 12. 2018 19.05
+1
Takim predsednikom se dandanes reče populisti.
gz9999
12. 12. 2018 19.07
+1
Ampak saj s kmetavzarji nima smisla razpravljat, ker le-ti ne zaznajo populizma. Zato pa populisti tako dobro uspevajo.
mitschke00
12. 12. 2018 12.37
+3
matej1111, legenda