Tujina

Maratonska podnebna konferenca: ključno odločitev prestavili na naslednje leto

Madrid, 15. 12. 2019 10.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Podnebna konferenca v Madridu se je po 40-urnem podaljšku končala s kompromisnim dogovorom, a najbolj ključno vprašanje o regulaciji svetovnega trga ogljika so preložili na naslednjo konferenco, ki bo prihodnje leto potekala v Glasgowu. Da je izkupiček konference "daleč od tistega, kar nam znanost pravi, da moramo storiti," se glasijo odzivi.

Vse države bodo morale do prihodnje konferenci pripraviti nove podnebne zaobljube glede zmanjšanja emisij ogljika, a do prihodnjega leta so preložiti tudi nekatera ključna vprašanja, kot je regulacija svetovnega trga ogljika.

"Rezultat COP25 je daleč od tega, kar nam znanost pravi, da moramo storiti," je dogovor po poročanju BBC komentirala Laurence Tubiana iz European Climate Foundation in ena izmed glavnih snovalcev pariškega sporazuma. "Veliki igralci niso izpolniti pričakovanj, a zahvaljujoč naprednem zavezništvu manjših otoških držav, evropskih, afriških in južnoameriških držav, smo dosegli najboljši možni dogovor, proti volji velikih onesnaževalcev." 

Medtem ko so manjše otoške države in Evropska unija namreč zagovarjale bolj ambiciozen dogovor in zaobljube, pa so temu med drugim nasprotovale ZDA, Kitajska, Indija in Brazilija.

Številni udeleženci konference z njenim izkupičkom niso zadovoljni, saj po njihovem ne odraža nujnosti ukrepanja na področju podnebnih sprememb. Svoje razočaranje je na Twitterju izrazil tudi generalni sekretar ZN, Antonio Guterres, in zapisal, da je "mednarodna skupnost izpustila pomembno priložnost, da pokaže večjo ambicioznost" pri spopadanju s podnebnimi spremembami.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Glavna naloga: knjiga pravil za izvajanje pariškega sporazuma 

Štiri leta po sklenitvi pariškega podnebnega dogovora je bila glavna naloga letošnje konference držav pogodbenic Okvirne konference ZN o podnebnih spremembah (UNFCCC) dokončati knjigo pravil za izvajanje pariškega sporazuma z letom 2021.

Sporazum namreč predvideva, da bodo države leta 2020 izboljšale svoje načrte za boj proti podnebnim spremembam. Glavni kamen spotike v pogajanjih v Madridu je bil, kako izrecno se bodo države v sklepni izjavi zavezale k izpolnitvi te svoje obljube.

Carolina Schmidt.
Carolina Schmidt. FOTO: AP

Več podnebnih konferenc se je do zdaj zavleklo, a še nobena tako dolgo kot letošnja. Končati bi se morala v petek popoldne, sklenila pa se je 40 ur kasneje.

Na konferenci so sicer na plan znova prišle stare delitve med bogatimi in hitro rastočimi državami, kdo naj zmanjša emisije toplogrednih plinov in za koliko ter kje vzeti tisoče milijard, ki jih človeštvo potrebuje za prilagoditev na podnebne spremembe.

Sporazum so dosegli šele po 40-urnem podaljšanju konference, ki bi se morala zaključiti že v petek.
Sporazum so dosegli šele po 40-urnem podaljšanju konference, ki bi se morala zaključiti že v petek. FOTO: AP

Pariški sporazum iz leta 2015 za cilj določa, da se dvig povprečne globalne temperature ohrani znatno pod dvema stopinjama Celzija v primerjavi s predindustrijskim obdobjem, obenem pa poziva k prizadevanjem za 1,5 stopinje.

Po lanski konferenci v poljskih Katovicah so ostala odprta najtežja vprašanja, tudi tisto o izvajanju šestega člena, ki med drugim ureja trgovanje držav s "prihranjenimi" izpusti toplogrednih plinov. Prav tako so morali delegati doseči dogovor, kaj se bo zgodilo z zmanjšanji izpustov, ki so jih nekatere države dosegle še pred začetkom implementacije sporazuma.

Naslednja podnebna konferenca ZN bo novembra leta 2020 v Glasgowu na Škotskem.

Zajc: Konferenca je pričakovano razočaranje

"Madridska konferenca ni uspela doseči soglasja o tem, kako bomo izvajali pariški sporazum. EU in z njo Slovenija vztrajata, da moramo ukrepati zdaj, če hočemo segrevanje ozračja omejiti na 1,5 stopinje Celzija. Največji onesnaževalci imajo moralno dolžnost, da začnejo opozorila znanstvenikov jemati resno in temu primerno ukrepati," je, kot so danes sporočili z ministrstva, dejal minister Simon Zajc.

Pogajanja v Madridu so bila izjemno zahtevna in dolgotrajna, je pojasnila članica slovenske delegacije na konferenci COP 25 Eva Černigoj in dodala, da so države želele doseči napredek pri pogovorih, vendar so bila stališča na koncu preveč različna.

"Številne točke na dnevnem redu so sicer bile sprejete, vendar napredek ne odraža nujnosti in ukrepanja, ki ju v boju proti podnebni krizi potrebujemo kot planet," je dodala. Kljub slabemu začetku je bil dosežen napredek na področju akcijskega načrta za spole in na področju prepoznavanja pomena oceanov v povezavi s podnebnimi spremembami. Prav tako se je uspešno zaključil drugi pregled Varšavskih mednarodnih mehanizmov za izgube in škode kot posledica podnebnih sprememb.

"Kakorkoli pa je bilo hitro jasno, da na področju transparentnosti napredka na tem COP ne bo. Do zadnjega se ni vedelo, ali bomo po letih truda in dveh intenzivnih tednih pogajanj o členu 6 vendarle sprejeli knjigo pravil. To nam tokrat ni uspelo," je pojasnila Černigojeva.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (87)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Recenzor
16. 12. 2019 07.13
+0
A je bil Židan tud na konferenci?
CestniKolesar370Wattov
15. 12. 2019 16.19
+5
Doba razuma in belih moških je končana. Prišla je doba klimatskih goblinov pod taktirko nadgoblina Grete Thunberg.
Brakedirt
15. 12. 2019 17.08
-4
vlahov
15. 12. 2019 16.10
+6
Potrebno bi bilo v številkah , grafično , tekmovalno opredelit izpuste , da bo narod razumel kdo je kdo . Kje je RS ? Ter kje so velikani ZDA ... Ne katerem mestu so mini otoške državice ? Izpeljite olimpijado izpustov ... Da bo razumljena tema . Če novinarji tega neveste in se greste dopisnike .... Pejte na naš ledenik ...
CestniKolesar370Wattov
15. 12. 2019 16.00
-1
Zakaj tisti ljudje, ki pravijo, da je clovek bacil Zemlje in da bo svet lepsi ko cloveka ne bo vec... Zakaj ne odstranijo samih sebe in naredijo mocen korak k boljsemu jutri? Postavite nek zgled a ne.
CestniKolesar370Wattov
15. 12. 2019 15.56
+7
Povzetek konfence v enem stavku: "ce ljudev vzames dolocen % denarja, bo super vreme". Primite se za denarnice.
Andrej Lenar?i? 1
15. 12. 2019 15.32
-6
Izgleda, da je še upanje za normalne na Planetu.
malimoz2012
15. 12. 2019 15.06
+10
Dokler bo denar vladar in religije, bo svet nesrečen in vedno v vojnah. Religije so opij za ljudstvo, denar pa vladar sveta. Človek si ne zasluži tega planeta, ki je enkraten, a prišla bo ura resnice in ves denar in razni bogovi nam ne bojo pomagali okrog našega samouničenja. Mnogi mi bodo dali minuse, da na kladam a resnica boli. Čas se izteka tako ali drugače. Pogovarjamo se itak med sabo več ne le virtualno, počasi ne rabimo ve drug drugega, ženske bi bile rade moški, moški ženske, a narava bo svoje naredila. Lepo nedeljo še naprej.
metalc6
15. 12. 2019 15.15
+7
kje pa piše da smo ravno mi tista mutacija, ki ji bo uspelo ;) zemlja in življenje bo šlo naprej z nami ali brez, človek enostavno ne more uničiti življenja, bakterije če ne drugega bo tukaj še zelo dolgo :)
malimoz2012
15. 12. 2019 15.28
+8
Bereš površno moj komentar. Je pa res, da so moji komentarji napisani tako, da jih le inteligenca lahko razume. Tukaj na temu portalu je pa redko zaslediš. In več kot minusov dobivam, bolj sem v to prepričan da imam prav. Saj ne razmišljate s svojo glavo, ampak ste vodene ovce.
Mirjiam90
15. 12. 2019 15.00
+3
Temu se lohka reče nova Konferenca o Palestini..??
Mirjiam90
15. 12. 2019 15.01
+2
norecnakvadrat
15. 12. 2019 14.55
+16
Tudi če to svojo "dokončno odločitev" prestavijo na leto 3000 ne bo nič narobe. Te konference so eno samo mešanje megle, folk ki se jih udeležuje pa za prevoz do tja porabi astronomske količine energije in izpusti enormne količine CO2-ja v obliki kerozina, bencina itd.
korintos23
15. 12. 2019 14.52
+3
Največji onesnaževalci so spreobrjeni.
tomi.passion@gmail.com
15. 12. 2019 14.46
+18
Kot je jasno že davno tega namignil eden glavnih globalistov in idejni vodja Nove Svetovne Ureditve, J.Rotschild....ključ za novo sveto ureditev bodo podnebne spremebe. Seveda levičarji sveto verujejo v to, da so podnebne težave kritične...ne vidijo pa tega, da tisti, ki najbolj propagirajo ta trend, pravzaprav stojijo za vsemi problemi. Seveda je propaganda na vrhuncu, ko nam elita globalistov ponudbi malo Gretico. Zakaj mislite, da se v zahodnem svetu tako radikalno propagira feminizem, žensko moč itd.? Zato, da si nihče od zaslepljenih ne drzne kritizirati žensk, še posebno malih Gretic. Gre za enako ideologijo, kot so jo uporabljali Nacisti. Otroci, še posebno deklice, katere nam sistemski mediji vedno prikazujejo kot žrtve, so odlično orodje za manipulacijo množic.
fafajonka
15. 12. 2019 15.39
+5
Gretica je utrujena, sklenila je za nekaj časa, vso aktivnost in šaro v zvezi s tem, vreči v kot. Sicer ne pove kje bo počivala, pa se vseeno ve.
norecnakvadrat
15. 12. 2019 14.37
+10
Stalno neke podnebne konference, sporazumi, zaobljube...svet pa se veselo vrti dalje. Folk enostavno ne dojame da če zapremo vse jedrske in termoelektrarne ter da nehamo uporabljat nafto, se lahko preselimo kar nazaj v jame ali pa na drevesa. Od kje bo na milijone tovarn dobilo energijo za proizvodnjo, od kje jo bojo dobili vsi znanstveni laboratoriji in eksperimentalni projekti ki so gonilo razvoja, a bodo avti laufali na karmične valove, bojo ladje pa avioni vozili na lepe misli in dobro voljo? Ni treba bit Einstein da zaštekaš da ta podnebna histerija ne pelje nikamor in je sama sebi namen.
Volga Malek
15. 12. 2019 14.22
+18
'Globalno segrevanje ponuja čudovit izgovor za globalni socializem.' je rekla Margaret Thatcher. Zadela je bistvo.
Malinha
15. 12. 2019 14.31
-9
Thatcherjeva je tudi rekla, da družba ne obstaja.
Alojz69
15. 12. 2019 14.37
-6
Ja tudi tu ma Thatcherjeva prav par pijanckov iza sanka ni druzba ampak pivski prijatelji
Volga Malek
15. 12. 2019 14.38
+3
'Življenje v svobodni družbi ... je nebesa na zemlji za življenje v socialistični družbi, kot je Rusija.' zelezna lady vedno lepo zadela vso bistvo socialistov.
norecnakvadrat
15. 12. 2019 14.08
+20
Dokler ne realiziramo fuzijskih projektov kot so ITER v Franciji ali STEP v VB je edina relabilna opcija jedrska energija. To so že zdavnaj spoznali Francozi, ki imajo 58 jedrskih reaktorjev in iz njih proizvedejo 3/4 električne energije. Nemška vlada je po drugi strani pod Merkelnim vodstvom določila da bojo do leta 2022 zaprli vse jedrske elektrarne, kar se je izkazalo za totalno katastrofo: elektrika v Nemčiji je danes 3-krat dražja kot v Franciji, ker pa je nemško jedrsko energijo zamenjal premog, je količina emisij na prebivalca v Nemčiji 7-krat višja od emisij na preb. v Fr. Upam samo da bojo druge države ravnale bolj preudarno in ne bojo pograbile vsake bolne "eko" ideje, ki so na koncu vse prej kot "eko"
crazy but true
15. 12. 2019 14.34
+3
Ja, sam za "eko" ocitno ne obstaja logika..
marston
15. 12. 2019 14.02
+3
Kapitalizem in večni pohlep po več zahteva svoj davek - okolje in izkoriščanje delavcev. Vsi nekoga izkoriščamo, pa če se s tem strinjamo ali ne. A vsi vemo, da komunizem ni rešitev. In kaj nas čaka?
jerry75
15. 12. 2019 13.36
+1
Škoda časa. S prelaganjem se ne bo rešilo nič. Če se sploh še da kaj rešit?
korintos23
15. 12. 2019 13.29
+7
Ni večje gospodarske rasti in nobel življenja brez segrevanja in onesnaževanja ozračja.
korintos23
15. 12. 2019 13.28
+14
Najbolj pereča vprašanja so pa preložili na drugo leto, in to se ponavlja in ponavlja.
korintos23
15. 12. 2019 13.27
+12
Koliko ton goriva so toti potrošili ko se leta in leta vozijo in ozračje segrevajo, a to jih pa nič ne moti?
Ni corone
15. 12. 2019 13.22
+8
Od govora ni ucinka