Tujina

Pogajanja o nasledstvu - predvsem o zlatu

Bruselj, 04. 02. 1998 17.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Slovenska delegacija se je danes na pogajanih o nasledstvu v Bruslju znova zavzela za začetek parcialne delitve nekdanjega skupnega premoženja, kar je tako v skladu z memorandumom o nasledstvu, ki ga je oblikoval mednarodni posrednik na pogajanjih sir Arthur Watts, kot s sklepi z decembrskega zasedanja mednarodnega sveta za nadzor izvajanja mirovnih sporazumov na območju nekdanje Jugoslavije (PIC), je po prvem delu pogajanj povedal vodja slovenske pogajalske ekipe Miran Mejak.

Osrednja tema današnjih pogovorov je bila sicer delitev zlata. Jugoslovanska delegacija je v razpravi o tem, kako naj se razdeli zlato, s katerim je do razpada skupne države razpolagala nekdanja Narodna banka Jugoslavije, operirala z izjavo, ki so jo dale nekatere države naslednice v sporazumih o vzpostavitvi odnosov z ZRJ. V teh so priznale kontinuiteto Jugoslavije iz že v prejšnjem stoletju priznanih Srbije in Črne gore.

Jugoslovanska delegacija trdi, da s tem priznanjem kontinuitete zlato, s katerim je Srbija razpolagala leta 1918, ne gre v delitev med naslednice. Gre za zlato, ki ga je v nekdanjo skupno državo prenesla nekdanja kraljevina Srbija, po trditvah Beograda pa je njegova vrednost 860 milijonov dolarjev. Glede na to, da je na banki za mednarodne poravnave v Baslu za 600 milijonov dolarjev zlata, je Mejak dejal, da je očitno nekaj zlata še drugje. Vse zlato je imela v nekdanji Jugoslaviji prejšnja Narodna banka Jugoslavija, večina tega pa je bila v tujini.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.