Košarka

Ekskluzivno z Markom Cubanom: Luka bo dober toliko, kot bo želel

Ljubljana, Dallas, 17. 09. 2020 19.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Milena Novak, J.K.
Komentarji
17

Kdor ima voljo, kdor je pripravljen trdo delati, je predan in osredotočen – zanj ni meja. "Dončić bo tako dober, kot bo želel biti. In jaz vem, kako dober si želi biti, ker vidim, koliko časa vlaga v svojo rast, da razume, kaj vse zahteva to, da si v družbi najboljših, in to tudi počne," ekskluzivno za našo oddajo pripoveduje lastnik košarkarskega kluba Dallas Mavericks in ameriški milijarder Mark Cuban. Agent Luke Dončića pa: "Luka je star 21 let, šele dobro je začel in pričakujem, da bo zrasel v enega najboljših košarkarjev, kar jih je svet videl."

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Mark Cuban o Lukovem uspehu
    02:40
    Iz 24UR ZVEČER: Mark Cuban o Lukovem uspehu
  • Iz SVETA: Ekskluzivni pogovor o Dončiću
    04:39
    Iz SVETA: Ekskluzivni pogovor o Dončiću

 

"Tako zelo sem ponosen na Luko, da se mu je uspelo uvrstiti v prvo peterko lige NBA," nam je v ekskluzivnem pogovoru zaupal lastnik ekipe Dallas Mavericks Mark Cuban. Enako ponosen je na svojega varovanca tudi agent Bill Duffy. Kar mu je uspelo doseči v dveh letih lige NBA, je nepredstavljivo, pravi.

"Poglejte, vsi vemo, kakšen talent ima Luka, ta svoj talent nam kaže na parketu vsak dan, neverjeten je," je nadaljeval Cuban. "Ampak tisto, na kar sem najbolj ponosen pri Luki, je to, da se mu vidi, kako lepo je vzgojen, vidi se, kako dobro je njegovo srce. Vsakega navijača obravnava, kot da mu je najpomembnejša oseba na svetu. To so lastnosti, ki to potrjujejo in bodo pokazale svetu, kakšen je Luka v resnici. In čeprav sem navdušen nad njegovo uvrstitvijo v prvo peterko lige NBA, sem še bolj navdušen nad njegovo osebnostjo."

Dodal je še: "Težko razumljivo je, da pride mlad igralec v ligo NBA, ni pa pomembno, ali gre za Američana ali Evropejca, in tako hitro doseže takšno raven. Vsi vemo, da je Luka borec, dober tekmec in zmagovalec, to pa je vse, kar mu je pomembno. Luka je star 21 let, šele začel je dobro in moja pričakovanja so, da bo na koncu eden najboljših v svetu košarke, kar jih je kdaj bilo. Zato bodo zaslužni njegova strast, njegova energija, predan je zmagovanju. 

Duffy: Eden najbolj strastnih igralcev
Dončićev agent Duffy ni pozabil, da je bil četrtek v slovenski košarki v znamenju tretje obletnice največjega uspeha reprezentance v njeni zgodovini. Pred tremi leti je Dončić z rojaki pokoril Evropo po zmagi v istanbulskem finalu EuroBasketa proti Srbiji.

"Danes je tretja obletnica zmage Slovenije na evropskem prvenstvu in je več kot primerno, da istočasno praznujemo še en Lukov dosežek: uvrstitev v prvo peterko lige NBA," pravi Duffy. "Poznan je po tem, da je zmagovalec, je eden najbolj strastnih igralcev, kar je pravi način igranja. Najbolj zanimivo pa je, da je Luka eden najbolj priljubljenih igralcev v svoji ekipi, ampak njegovi soigralci ga obožujejo zaradi njegove ponižnosti in načina, kako spodbuja soigralce. Vsi v ligi NBA ga enako obožujejo, ker je dobrega duha."

Cuban opozarja, da pri 21 letih še zdaleč nismo videli najboljših Lukovih predstav in da je zanj "meja samo nebo". Opozoril je tudi na dejstvo, da Dončića odlikuje delovna etika, česar za mnoge podobno talentirane košarkarje v preteklosti Cuban ne more trditi.

'Zanj je meja samo nebo'
"Luka ima zgolj 21 let, kje so njegove meje? Zanj je meja samo nebo," nam je zaupal Cuban. "V letih, odkar sem v NBA, sem videl ogromno talentiranih igralcev, prav tako sem jih videl nekaj, ki so delovni in delajo na svojih pomanjkljivostih, si želijo napredovati. Videl pa sem tudi take, ki mislijo, da imajo vse, in ne delajo na sebi. Luka dela, dela, dela. Dal vam bom primer: po lanski sezoni, ko je osvojil nagrado za najboljšega novinca v ligi, sem ga vprašal, kaj bo dodal svoji igri," se je spominjal Cuban.

"Nisem vedel, kakšen odgovor naj pričakujem, on pa je odgovoril: 'Mark, napredoval bom v igri z levo roko in delal bom na zaključkih pod košem.' V sezoni, ko je bil novinec, ni bil odličen v zaključkih blizu koša, dogajalo se je, da je bil prehiter in je žogo premočno vrgel na tablo, tako da se je žoga odbila 45 metrov nazaj v igrišče, vendar se je v letošnji sezoni vrnil nazaj in ne le, da ima neverjetno levo roko, tudi v zaključkih okoli obroča je med petimi najboljšimi igralci v ligi. Za zunanjega igralca, ki je v ligi zgolj dve sezoni, je to nekaj neverjetnega, vendar je to samo pokazatelj, kako močno si Luka želi biti najboljši. Torej, kako dober je lahko? Tako dober, kot si bo želel biti, in jaz vem, kako dober želi biti, ker vidim, koliko časa vlaga v svoj napredek, razume, kaj je potrebno, da si v družbi najboljših, to pa tudi počne. Tako poseben je Luka Dončić."

Novo znanje vpijal kot spužva
Ni lahko na tako vrhunski ravni, še pravi Cuban, a Luka je sprejel vse, kar s tem pride, zato ne dvomi, da raste v enega najboljših košarkarjev sveta, čeprav je po predsednikovih ocenah ob prihodu v ligo NBA kazal tudi nekaj domišljavosti.

"Ko je Luka prvič prišel, je bil tako mlad, vse je bilo novo zanj. Bil je samozavesten, morda malo domišljav, vendar kot spužva," je pristavil Cuban. "Iskal se je, obravnavali so ga kot novinca v ligi, vendar ena stvar, ki je izstopala, je bilo njegovo srce, njegova želja na igrišču, kako zelo se je trudil, kako zavzeto je treniral. Ampak samo dejstvo, da je želel spoznavati ljudi, da se je pogovarjal z vsemi in da je v zadnjem letu in pol to še nadgradil. Zaveda se, kakšen vpliv ima na ljudi. Ko je bil novinec, ljudje niso veliko vedeli o njem, poznali so njegove igralske kakovosti, vendar niso vedeli, kot tudi sam ni vedel, kje je njegovo mesto. Ampak sčasoma se je javnost začela zavedati, kako dober je na igrišču in zunaj igrišča, tako je Luka v zadnjem letu in pol spoznal, da ga imajo ljudje radi, on pa ima rad njih. Odrasel je, dozorel, še vedno se zabava, ima svoje trenutke, ko je norčav, kar je nekaj običajnega za 21-letnika, vendar je odrasel kot človek, kot moški, kot osebnost, ki razume, kako velik je naš svet, in da je zdaj zelo pomemben del tega sveta za toliko navijačev, to pa je velik korak zanj. Ni lahko, vendar je to sprejel in še naprej bo rasel kot osebnost. Je dober človek, ki bo zagotovo postal še boljši."

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sentis
18. 09. 2020 08.08
+13
Luka lahko ustavi samo poškodba, kar se vedno bolj zavedajo tudi nasprotniki. Upam, da ga ne bodo uničili na tako podel način.
MojsterSplinter
18. 09. 2020 09.28
-1
Recimo, da te do 100 milijonov dobička ovira eno zdravo nasprotnikovo koleno. Kaj misliš?
ho?emVšolo
17. 09. 2020 21.58
+1
A košarkaše kaj bolijo ramenski sklepi na starost?
ho?emVšolo
17. 09. 2020 21.56
+5
Luka mu predvsem nosi zlata jajca.
mikica247
18. 09. 2020 08.22
+11
Mislim, da ko si enkrat miljarder in kolk toliko pošlihtan v glavi, ni pomembno več hrepeneti po zlatih jajcih. Predvsem iščeš vznemerjivost, užitek v tem kar delaš, pozitivno napetost, druženje. In šport, če si lastnik ekipe, ti to definitivno prinaša.
AS1983
17. 09. 2020 21.43
+7
upam, da z Dallasom osvoji NBA prstan oz. naslov, kar si bo prizadeval že v prihodnji sezoni
Klemzi28
18. 09. 2020 08.35
+2
Odvisno.... če bo Porzingis zdrav pa da pripeljejo še 3 tretjega igralca ki bo konstanten z točkami potem morda...
kekec1222
17. 09. 2020 20.01
-4
Zajčki že zobke umili, ayde spat mularija!
HUSO BOSS
17. 09. 2020 19.43
-60
UPAM SAMO DA NE BO CELO KARIERO OSTAL PRI DALASU IN SI NABIRAL STATISTIKO OSVOJIL PA NIČ! S TAKIM KLUBOM SE NA ŽALOST NE DA OSVOJITI NASLOVA ŠE VSAJ NA DALJNIH 5 SEZON!!
Fržoww
17. 09. 2020 19.50
+35
Ti bo pa mamica mogla še mal več kornfleksa na mizo prnest preden boš vedu kaj kub kot Dallas in kašnega lastnika z imenom Mark ima.
Fery Zaka
17. 09. 2020 20.58
-11
Boljše prvi na vasi, kot zadnji v mestu. V močnih klubih, z močnimi igralci, ne bi bil v ospredju.
HUSO BOSS
17. 09. 2020 21.04
-9
SAJ ZATO GA PA IMAJO TAKO KOT BIVSEGA NOWIZKIJA! ZA NABIJANJE STATISTIKE! KOŠARKA JE VEDNO BILA EKIPNI ŠPORT IN NE SOLIRANJE!!
HUSO BOSS
17. 09. 2020 21.06
-11
ČE IMA DENAR ŠE NE POMENI DA SI LAHKO PRIVOŠČI KAKŠNEGA ZVEDNIKA VEČ V EKIPI!
Fržoww
17. 09. 2020 21.45
+4
Nabijanje statistike .. hahah .. a ti mami se vedno ni naredila kornfleksa ??? Brw to so te froci k pisejo z velkim crkam , sporta sploh ne znate skenirat odvzven.. glej kaj pises. Se pa plenick zamenaj pa bo
Fržoww
17. 09. 2020 21.48
+2
Hugo, mamico vprasaj zakaj te ni naucila prav pisati oziroma kdaj se uporabi velko crko kdaj pa malo =)
1model
17. 09. 2020 19.41
-21
In od tega ,koliko bo njegov gleženj zdržal. Pri 20. letih pa ima že konstantne težave. Upam , da imajo teli ameri specialne kremice.
Klemzi28
18. 09. 2020 08.37
+1
Poškodbe ustavijo vsakega igralca. Kremic majo pa dost nč bat ...