Tujina

Pogovori med sosedama

Seul, 29. 05. 2007 17.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Severna in Južna Koreja sta pričeli nov krog pogovorov na ministrski ravni o izboljšanju dvostranskih odnosov.

Pogovor bo med državama tekel o skupnem delovanju na področju humanitarne dejavnosti in o sodelovanju pri gospodarskih projektih.
Pogovor bo med državama tekel o skupnem delovanju na področju humanitarne dejavnosti in o sodelovanju pri gospodarskih projektih. FOTO: Reuters

Pogovori med državama naj bi trajali do petka, beseda pa bo tekla o skupnem delovanju na področju humanitarne dejavnosti in o sodelovanju pri gospodarskih projektih. Do drugega kroga pogovorov med obema Korejama prihaja v času, ko Južna Koreja in ZDA skupaj s še nekaterimi državami vodstvo v Pjongjangu pozivata, naj izpolni svoje obljube o jedrski razorožitvi.

Po besedah vladnih uslužbencev naj bi Seul pogovore medtem izkoristil za pritisk na Severno Korejo, naj čim prej potrdi uvedbo redne čezmejne železniške linije. Pred skoraj dvema tednoma sta mejo med državama prvič po korejski vojni (1950-1953) testno prepeljala dva vlaka, eden od severa proti jugu in drugi v obratni smeri.

Severna Koreja je namreč aprila zamudila rok za zaprtje svojega glavnega jedrskega reaktorja v Yongbyonu, kar bi bil prvi korak v smeri denuklearizacije države. Vzrok za prekoračitev roka je bil še vedno nerešen spor glede 25 milijonov dolarjev na severnokorejskih računih v banki v Macau.

V Seulu pričakujejo, da bo Pjongjang na tokratnih pogovorih med drugim zahteval dostavo 400.000 ton riža, ki jih je Južna Koreja Pjongjangu obljubila aprila, kasneje pa je pojasnila, da bo dostava pomoči odvisna od ukrepov severne sosede v smeri jedrskega razoroževanja.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.