Tujina

Pogovori o delitvi oblasti

Nairobi, 05. 02. 2008 16.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V nasilju po volitvah v Keniji je umrlo že več kot tisoč ljudi. Sprti strani sta obnovili pogovore o delitvi oblasti.

Nekdanji generalni sekretar Združenih narodov Kofi Anan, ki posreduje med predsednikom Mwaijem Kibakijem in opozicijskim voditeljem Railo Odingo, je opozoril, da bodo pogajanja težka.

Anan je na srečanju spregovoril tudi približno 300 vodilnim kenijskim poslovnežem, ki poskušajo pomagati zaradi spopadov oslabljenemu domačemu gospodarstvu. Še posebej močno sta prizadeta turizem in kmetijstvo. Če kmetom pred bližajočim se deževnim obdobjem ne bo uspelo pravočasno pospraviti pridelkov s polj, bi se lahko humanitarna kriza zaradi pomanjkanja hrane še poslabšala.

Begunski otroci čakajo v vrsti za hrano v zatočišču blizu prestolnice Nairobi.
Begunski otroci čakajo v vrsti za hrano v zatočišču blizu prestolnice Nairobi. FOTO: Reuters

Ulice kenijskih mest so bile danes sicer mirne. Po zadnjih podatkih Rdečega križa pa je v krvavih spopadih med pripadniki različnih plemen – predsednik Kibaki pripada plemenu Kikuyu, opozicijski voditelj pa plemenu Luo - od volitev, 27. decembra lani, umrlo več kot tisoč ljudi, najmanj 350 tisoč pa jih je moralo zapustiti svoje domove.

V nedeljo je opozicijski voditelj Odinga pozval ZN in Afriško unijo, naj v državo pošljeta svoje mirovne sile.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.