Tujina

Pogrebniki kradli trupla

New York, 19. 10. 2006 14.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pogrebna podjetja v ZDA so sodelovala pri kraji organov več tisoč trupel in zaslužila milijarde.

Najmanj štiri pogrebna podjetja so sodelovala pri kraji organov več tisoč trupel ter s prodajo zaslužila milijone dolarjev, je sporočilo newyorško državno tožilstvo.

Tožilci sumijo, da je bilo v nečedne posle vpletenih več pogrebnih podjetij
Tožilci sumijo, da je bilo v nečedne posle vpletenih več pogrebnih podjetij FOTO: Reuters

Sodišče trdi, da so glavni obtoženec in nekdanji oralni kirurg Michael Mastromarino ter še trije drugi obtoženi sodelovali s pogrebnimi zavodi pri kraji kosti in organov pokojnikov brez vednosti in dovoljenja njihovih sorodnikov ter tudi v primerih, ko organi zaradi resnih bolezni pokojnih niso bili primerni za darovanje. “Tatovi so kradli organe mrtvih, ne da bi mislili na morebitne prejemnike organov,” je državni tožilec brooklynskega okrožja Charles Hynes.

Vsi štirje so sodelovanje pri kraji trupel in odpiranju grobov na sodišču zanikali. Sedem direktorjev pogrebnih zavodov je krivdo priznalo in pristalo, da bo sodelovalo v preiskavi, je povedal Hynes. Strinjali so se z odvzemom licence in zaporno kaznijo, ki bo določena glede na stopnjo vpletenosti.

Pogrebniki so ponarejali mrliške liste in privolitve v presaditev organov, tako da je bilo videti, da so se pokojniki strinjali s presaditvijo. Organe so nato prek zdravstvenega sistema zakonito prodajali za različne operacije, kar jim je prineslo večmilijonski dobiček.

Eno od okradenih trupel je najverjetneje pripadalo slavnemu britanskemu novinarju in radijskemu voditelju Alistairju Cooku, ki je umrl leta 2004. Sodišče trdi, da so osumljenci ponaredili dokumente, v katerih je po novem pisalo, da je Cooke umrl za srčnim infarktom v starosti 85 let in ne za rakom pri 95 letih.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

theykilledKenny
20. 10. 2006 08.22
Rijad Proši?
19. 10. 2006 18.38
a mislite, da rezervni deli padejo iz neba. Ko človek potrebuje organ , da bi preživel, ga nič ne zanima od kod je ta organ. Po moje je te trgovine z organi povsod, ne samo v Ameriki.
predaI
19. 10. 2006 16.39
Ne bit tako preprican, da se to dogaja samo preko luze!
anzi_mahackala
19. 10. 2006 15.59
a.k.a. samo v Ameriki. Kakšne stvari se tam dogajajo vsakic me bolj presenecajo oz. me ne kr bi ze lahk to pricakoval od njih. American way of the life. :)
lennchma23
19. 10. 2006 15.28