Tujina

Pogrešajo 11.000 otrok

Goma, 12. 10. 2006 10.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Amnesty International opozarja, da v Kongu pogrešajo 11.000 otrok, ki so v rokah upornikov.

Veliko osvobojenih otrok zdrsne nazaj v svet nasilja
Veliko osvobojenih otrok zdrsne nazaj v svet nasilja FOTO: Reuters

V Demokratični republiki Kongo oborožene skupine še vedno rekrutirajo otroke in tamkajšnja vlada za zdaj še ni storila dovolj, da bi to preprečila, opozarja Amnesty International in dodaja, da se veliko nekdanjih 'otroških vojakov' vrne v svet nasilja.

Skupina za človekove pravice poudarja, da v tej afriški državi že tri leta po koncu vojne, v kateri so se prisilno bojevali tudi otroci, pogrešajo približno 11.000 otrok, ki so še vedno v rokah upornikov in tamkajšnjih band. Čeprav je vlada pred dvema letoma sprožila kampanjo za rešitev teh otrok in njihovo integracijo v normalno življenje, se razmere ne izboljšujejo. »Dokler bo vlada in mednarodna skupnost ignorirala potrebe osvobojenih otrok, bo obstaja nevarnost, da bodo te mladoletne osebe zdrsnile nazaj v svet nasilja in v roke oboroženih skupin. Osvobojenim otrokom niso ponudili možnosti za izobraževanje, niti pomoči v vsakdanjem življenju,« je povedal namestnik direktorja te človekoljubne organizacije.

Več tisoč otrok pripravljenih na vojno

Amnesty še opozarja, da bo morala nova vlada za nekdanje 'mladoletne vojake' narediti več
Amnesty še opozarja, da bo morala nova vlada za nekdanje 'mladoletne vojake' narediti več FOTO: Reuters


Kongo se še vedno trudi ohraniti mir. Vojna, ki je traja pet let (1998-2003), je povzročila veliko humanitarno katastrofo in ubila približno štiri milijone ljudi. Medtem ko se država pripravlja na predsedniške volitve, ki bodo 29. oktobra, v pripravljenosti čaka več tisoč oboroženih otrok. Če se bo mir skrhal, jih bodo uporniki in tamkajšnje bande poslali v boj. »Vladi ni uspelo osvoboditi vseh ugrabljenih otrok. A to še ni vse. V rokah upornikov in oboroženih skupin je vedno več novih otrok. Nekateri so stari šele šest let,« še opozarja Amnesty International.

Med zajetimi otroki je kar 40 odstotkov deklic, ki jih prisilijo v poroke z ugrabitelji. Če se temu upirajo, jih ubijejo. »Bila sem stara 15 let in s štiri prijateljicami sem se odpravila po les. Napadla nas je skupina vojakov in nas zvlekla v svoj kamp. Poročiti sem se morala z enim od njih. Takoj sem zanosila, a otrok se je rodil mrtev. Med mojo drugo nosečnostjo so izbruhnili nemiri. Zgrabila sem priložnost in pobegnila. Ko me je zagledala moja babica, me je vrgla iz hiše, saj sem bila še vedno poročena z vojakom,« je ena od žrtev povedala novinarju tiskovne agencije Reuters. Martin Muhindi, uradnik skupine za otrokove pravice, pravi, da obstaja več razlogov, da bo usoda mnogih deklic za vedno ostala neznanka. »Nekatere deklice niso izpustili, nekatere pa se zaradi stigme, da so žene vojakov, odločijo za življenje z uporniki. So seks sužnje in vohunke vojakov. Narediti morajo vse, da je njihovim voditeljem udobno,« je razložil Muhindi.

Izkoriščanje otrok se nadaljuje
Izkoriščanje otrok se nadaljuje FOTO:


Amnesty še opozarja, da bo morala nova vlada za nekdanje 'mladoletne vojake', ki so predstavljali kar 40 odstotkov vseh oboroženih sil, narediti več in jim omogočiti varno življenje.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

marjanka99
12. 10. 2006 16.08
Opsa. Ste hoteli reči, da bom moral spet v prvi razred, ker sem se zatipkal, ne? Vojne se z vojno ne da ustavljat. Vzrok je potrebno odpravit. Sicer pa, če bomo vložili energijo v to smer, bomo ugotovili, kako bi jo pa lahko ustavili. Ko pogledam tega fanta, se mi zdi da potrebuje samo kos kruha in lepo besedo. Kruha imamo več kot preveč, lepih besed pa se bomo tudi priučili.
ssg
12. 10. 2006 14.25
@mskerbenc, napiše se "Afganistan", a si s Saturna al kaj?! Sicer pa, vojn ne znamo ustavljati drgač k s puškami, avioni in oklepniki. ;)
faevctg
12. 10. 2006 11.52
Če mene vprašate, je bil konec kolonializma v Afriki za Afričane najslabša možnost.
marjanka99
12. 10. 2006 11.49
Pred kratkim smo slišali, da bomo podarili puške vojski v Avganistan. Zanimivo kdo vse lahko uporablja naša darila, ne? Namesto pušk, avionov in oklepnikov je POTREBNO TAKOJ kaj narediti, da se vojne ustavijo. Poglejte ta izraz v očeh!!!