Tujina

Policija nad tisoče protestnikov v Hongkongu spet s solzivcem

Hongkong, 27. 07. 2019 14.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, / Ti.Š.
Komentarji
5

V Hongkongu se je kljub prepovedi znova zbralo na tisoče protestnikov. Tudi tokrat so se pojavili konflikti s policijo, ki je uporabila solzivec, izstrelila pa je tudi več gumijastih nabojev. Pri tem je bilo ranjenih devet ljudi, od tega pet huje.

V Hongkongu se je danes kljub uradni prepovedi spet zbralo več deset tisoč protivladnih protestnikov. Shod je potekal v četrti Yuen Long, kjer so protestnike po nedeljskem protestu napadli neznanci in ranili 45 ljudi. Tudi tokrat je prišlo do konflikta s policijo, saj je ta posredovala s solzivcem in gumijastimi naboji.

Policija je solzivec uporabila na več območjih. Protestniki blizu naselja Nam Pin Wai so se uprli z dežniki in ščiti, na nekaterih drugih območjih pa so postavili celo barikade, da bi preprečili napredovanje policije.

Kljub solzivcu so številni protestniki vztrajali, saj so bili opremljeni tako z vodo in zalogami prve pomoči kot tudi s čeladami in plinskimi maskami. Policija je medtem izdala opozorilo, da se razmere v Yuen Longu poslabšujejo.

Nekateri protestniki so proti policiji metali različne predmete, tudi kamne in opeke, ter celo obkolili policijski kombi. Policija pa je, da bi razgnala še prisotne, pozneje izstrelila več gumijastih nabojev. Pri tem je bilo ranjenih devet ljudi, od tega pet huje. Do poznega večera (po lokalnem času) je sicer na območju protestov ostalo okoli 200 ljudi.

Prvotni povod za proteste predlog zakona, ki bi omogočil izročanje Kitajski

Hongkong sicer že več kot mesec dni pretresajo množični in večinoma mirni protestni shodi, je pa bilo tudi nekaj nasilnih soočenj protestnikov in policije. Shode je zanetil predlog zakona, ki bi omogočil izročanje osumljencev hujših kaznivih dejanj Kitajski. Sčasoma so protestniki oblikovali tudi ostale zahteve, kot so demokratične reforme, splošna volilna pravica in večje svoboščine.

Hongkong je nekdanja britanska kolonija, ki je leta 1997 postala administrativno območje Kitajske, a ji je bila v skupni deklaraciji zagotovljena avtonomija vse do leta 2047. Številni prebivalci oziroma protestniki pa se bojijo, da so njihove pravice in svoboščine v zadnjih letih napadene.

Danes so na shodu opozorili tudi na nasilje po nedeljskih demonstracijah, na katerih je protestnike v četrti Yuen Long napadla skupina okoli sto zamaskiranih nasilnežev. Moški v belih majicah so s kovinskimi in lesenimi palicami pretepali protestnike in novinarje na tamkajšnji postaji in na vlakih ter ranili 45 ljudi. Kdo so bili pretepači, ni bilo takoj jasno, so se pa pojavili sumi, da bi lahko bili moški člani kitajske mafije oziroma triade.

Številni so bili ob tem kritični do počasnega odziva policije, ki je potrebovala več kot eno uro, da je prišla na prizorišče in ni aretirala nasilnih moških, ki so bili še vedno v bližini postaje.

"Današnji protesti so uperjeni tako proti policiji kot proti mafiji. Prejšnji teden je bilo napadenih veliko ljudi in policija nam ni prišla na pomoč. Čakali smo celo uro, preden so prišli policisti. To je nesprejemljivo," je danes povedal eden od udeležencev shoda.

Policija je sicer pojasnila, da je doslej v zvezi z nedeljskim napadom aretirala 12 ljudi, med katerimi naj bi jih bilo s triado povezanih devet.

Protesti bodo predvidoma potekali tudi v nedeljo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ciymbalta
28. 07. 2019 21.34
Pri nas Sloveniji pa ne upa noben prdnit, ne pa da bi še upali it na cesto. Naj pridejo ti migranti čim več, ti bojo upali kaj naredit ne pa mi Janezeki
KAPIBARA
28. 07. 2019 14.39
Ali je res, da ta zakon ne izroča težkih kriminalcev- teroristov, kateri naredijo najtežje zločine magari iz naslova povaznosti veri... ?? Mulsi potolčke Kitajce, in hop skoči v HongKong, kot naši bosani v Bosno..
Ate_ist
27. 07. 2019 21.39
-1
med tem v naj večji demokraciji na svetu po šestnajstih letih moratorija so ponovno uvedli smrtno kazen. seveda o tem se na 24 ur ne piše.
KAPIBARA
28. 07. 2019 14.37
Niso jo uvedli, odmrznili so jo, kontra kot pri nas krizni davek, ki je bil sprejet začasno, ga pa še vedno imamo..
Brabus
27. 07. 2019 15.14
+8
Ja, kitajci pač porihtajo barabe in lopove, demokracija jih pa ščiti in jim priznava neke pravice.