Tujina

Policisti zavračajo pobiranje kazni

New York, 09. 02. 1998 09.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Newyorški policaji so prvič resneje prišli navkriž z županom Rudolphom Giulianijem, pa ne zaradi plač ampak zaradi kaznovanja pešcev. Možje v modrem namreč zavračajo kaznovanje ljudi, ki prečkajo cesto pri rdeči luči, oziroma izven označenega prehoda. Zadeva niti ne bi bila zanimiva, če ne bi posegla v samo bistvo New Yorka, mesta s "posebnimi" pravili obnašanja pri prečkanju ceste.

Kazen za "jaywalking", kar pomeni nepravilno prečkanje ceste, je do preteklega petka znašala le 2 dolarja. Župan Giuliani se je zaradi prometne zmešnjave, ki jo povzročajo neučakani pešci, odločil poostriti nadzor in je povišal kazen na 50 dolarjev, v kratkem pa naj bi zahteval kar 100 dolarjev kazni. Newyorčani, ki so zaradi gostega prometa in ulic na vsakih nekaj metrov, skorajda prisiljeni delati prekrške samo zato, da bi kam prišli, so seveda ogorčeni. Ogorčenja so se navzeli tudi policisti, kar je presenetljivo glede na to, da je Giuliani doslej storil največ prav za boljše življenjske razmere policistov. "Že tri leta nisem kaznoval nikogar za nepravilno prečkanje ceste in ga tudi zdaj ne bom. Zato niti ne nosim s sabo beležke za kaznovanje. To je navadna kraja težko prisluženega denarja ljudem, ki si tega ne morejo privoščiti," je dejal policist, ki iz razumljivih razlogov ni hotel biti imenovan. "Ne morem si zamisliti, da bi bilo prečkanje ceste lahko zločin, zato ljudem zaradi tega ne morem težiti. Newyorčani so pač Newyorčani, naše mesto je bolj svobodnjaškega duha in ljudje prečkajo cesto, kjer si to želijo," je dodal policist.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.