Tujina

Politična kriza se zaostruje, vojska ostaja zvesta Maduru

Caracas, 24. 01. 2019 08.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Potem ko so ZDA včeraj med prvimi državami priznale Juana Guaidója za začasnega predsednika Venezuele, je aktualni predsednik Nicolas Maduro napovedal, da z Washingtonom prekinja vse diplomatske vezi, ameriškim diplomatom pa ukazal, da morajo v 72 urah zapustiti državo. Politična kriza v tej južnoameriški državi pa je že terjala tudi smrtne žrtve, v protestih proti predsedniku Maduru je v sredo umrlo najmanj 13 ljudi.

Na ulice venezuelskih mest je včeraj odšlo več sto tisoč ljudi.
Na ulice venezuelskih mest je včeraj odšlo več sto tisoč ljudi. FOTO: AP

Potem ko se je včeraj predsednik narodne skupščine in vodja opozicije Juan Guaidó pred množico protestnikov razglasil za začasnega predsednika države, ga je med prvimi priznal prav ameriški predsednik Donald Trump. Na manever ZDA je aktualni venezuelski predsednik Nicolas Maduro, ki ga podpira vojska, odgovoril z ultimatom, da morajo ameriški diplomati v roku 72 ur zapustiti državo. 

Maduro je napovedal, da z Washingtonom prekinja vse obstoječe politične in diplomatske vezi. "Ne moremo sprejeti invazivne politike imperija, kot so Združene države Amerike," je v sredo dejal pred množico. "Venezuela je dežela osvoboditeljev. Mi se ne bomo predali."

Nicolas Maduro
Nicolas Maduro FOTO: AP

Trump je nato v izjavi napovedal, da bo gospodarsko in diplomatsko moč ZDA uporabil za to, da bo dosegel obnovitev demokracije v tej južnoameriški državi. Oglasil se je tudi ameriški državni sekretar Mike Pompeo, ki je pojasnil, da Maduro nima "legalne pristojnosti za prekinitev diplomatskih odnosov z ZDA ali pri razglasitvi naših diplomatov za ’persona non grata’"

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ameriško veleposlaništvo v Caracasu je medtem izdalo varnostno opozorilo, da se lahko ameriški diplomati in njihove družine gibajo samo znotraj nekaterih sosesk, njihovi šoloobvezni otroci pa morajo ostati doma.  

Na ostre besede Madura se je odzval tudi opozicijski voditelj Guaidó. Prek Twitterja je vsem diplomatskim predstavništvom v državi sporočil, da "Venezuela želi, da ohranite svojo diplomatsko prisotnost v naši državi. Vsa sporočila, ki pravijo nasprotno, nimajo nobene veljave, saj prihajajo od ljudi, ki so označeni kot uzurpatorji". 

ZDA so med drugim vojsko v državi pozvale, da podpre Guaidója, ampak ta zaenkrat ostaja zvesta Maduru. K zamenjavi strani je vojsko pozvala tudi opozicija. Njihov poziv je ostro obsodil obrambni minister Vladimir Padrino. "Narodna vojska ne sprejema predsednika, ki ga vsuljujejo obskurni interesi, ali kogarkoli, ki se zanj samookliče mimo črke zakona," je zapisal. 

Protestov se je udeležilo več sto tisoč ljudi, umrlo najmanj 13 ljudi

Na ulice venezuelskih mest je v sredo na poziv opozicije odšlo več sto tisoč ljudi. "Padli boste, padli boste, ta vlada bo padla," so vzklikali ljudje v množici. Med nekaterimi protesti so izbruhnili spopadi med protestniki in policijo. V prestolnici Caracas je med demonstracijami prišlo do kaosa, ko je več deset mladih blokiralo cesto skozi bogato četrt Altamira. Vojska je odgovorila s solzivcem in gumijastimi naboji. Po najnovejših podatkih nevladne organizacije Foro Penal je v sredo na protestih umrlo 13 ljudi, najmanj 109 so jih aretirali. 

Iz Caracasa ter zveznih držav Tachira, Barinas, Portugesa, Amazonas in Bolivar poročajo o smrtnih žrtvah protestov. Večina žrtev je umrla zaradi strelnih ran. Po navedbah aktivistov za človekove pravice so protesti žrtve zahtevali v šestih zveznih državah. 

Socialistični predsednik Nicolas Maduro je po volitvah leta 2015, na katerih je spričo hudega pomanjkanja in splošne krize v državi večino v narodni skupščini prevzela opozicija, z več spornimi pravnimi manevri parlament leta 2017 razpustil in vzpostavil ustavodajno skupščino, v katero je imenoval sebi poslušne člane. Kljub protestom je nato dosegel tudi, da opozicija ni smela sodelovati na lanskih predsedniških volitvah, na katerih je potem zmagal sam. A ko je Maduro 10. januarja prisegel za drugi predsedniški mandat, so se razmere začele zaostrovati. Parlament je pet dni po prisegi Madura sprejel deklaracijo, v kateri je njegov nov mandat razglasil za nezakonitega.

Guaidója so sicer kot začasnega predsednika v sredo poleg ZDA podprle tudi druge države v regiji, vključno z Brazilijo, Kanado, Kolumbijo, Čilom, Perujem in Argentino, ter Organizacija ameriških držav. Visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Federica Mogherini je sporočila, da EU podpira demokracijo v Venezueli in poziva k svobodnim in poštenim volitvam v državi.  

Visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Federica Mogherini je v sredo zvečer sporočila, da EU podpira demokracijo v Venezueli in poziva k svobodnim in poštenim volitvam v državi.

Rusija je bila danes kritična do drže Zahoda v zvezi s krizo v Venezueli. Kot je na družbenem omrežju Facebook zapisala tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zaharova, stališče Zahoda "kaže na odnos teh držav do mednarodnega prava, suverenosti ter načela nevmešavanja v notranje zadeve držav". 

Madura je danes podprl tudi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki se je z venezuelskim kolegom, s katerim sta že več let v tesnih odnosih, govoril po telefonu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (55)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Cisto na hitro
25. 01. 2019 08.04
+1
Ljudstvo ima oblast.
Neutrino
24. 01. 2019 21.49
+1
Amerika po Libiji,Siriji sedaj idpira novo marionetno vlado v Venezueli. Rdeča nit vseh je nafta in požrešnost. No upam da puč ne bo uspel in da bodo Rusi to preprečili
nikhrast
24. 01. 2019 16.43
+3
Pa kdo podpira Maduro, sami avtokrati, vsi pa zagrizeni kapitalisti, Putin, Erdogan, Xi…
Ate_ist
24. 01. 2019 20.21
+4
da, v venezueli bodo imeli volitve, dokler ne bo izvoljena ameriška marionetka.
nikhrast
24. 01. 2019 20.52
+6
No, pa saj EU, Avstralija, Kanada... ravno tako, ne samo Amerika.
PUTINOVI?
24. 01. 2019 15.07
+8
rusija,kitajska,iran in turčija vsi podpirajo venezuelo...proti so amerika ,britanija,francija in izrael.slovenija je pač nepomebna ko se gre z take zadeve,jugoslavijo pa bi se moralo kaj uprašat...amerika je je obesila mavrično zastavo poleg svoje ameriške na ambasado v venezueli...nevem kaj hočejo s tem povedat?mogoče da so postali gay nacija in zdej hočejo da to postane še venezuela??zdej sm upam da nebojo venezuelci začeli neko državno vojno ker bojo postali sirija...
emilzapata
24. 01. 2019 14.22
+2
pa venezuelci, pamet v roke, zakaj se tako upirate demokraciji, madžarski delavci v Audijevih tovarnah na Madžarskem imajo celo 250evrov plače, pa kar stavkajo. Samo v vednost, nemški delavec za enako delo ima plače v Nemčiji 2000evrov.
Sadist
24. 01. 2019 13.48
-10
ta narod je tok reven da se nima volje upirat
Ciymbalta
24. 01. 2019 19.12
-2
rCharles
24. 01. 2019 13.37
+7
IN KDO SI TI DA DOLOCAS NEIZVOLJENE PREDSEDNIKE TUJIM DRZAVAM????!!!! Ce hocejo revolucijo naj jo imajo, ce nocejo pac ne se bodo ze zmenili. Da ni mogoce problem njihove revscine v preveliki kolicini nafte? Ni ratalo tole ustrahovanje Nemcev, Rusov, Turkov pa bo treba po nove zaloge, da bo sploh konkurenca na trgu. Poraz za porazom, sramota za sramoto. Cela latinska amerika je okupirana ze zdavnaj.
Banion
24. 01. 2019 13.26
+13
Takoj ko se začno vmečavati amiji nastane še večji kaos. sami imajo na oblasti diktatorja drugim pa hočejo soliti pamet o demokraciji
nikhrast
24. 01. 2019 16.35
-4
obamafix
24. 01. 2019 13.22
+11
ZGODBA IZ BRAZILJE ZA NAŠE DESNE DEMOKRATE tipičen Brazilec ne bo pustil svojega jeklenega prijatelja na cesti. Skrbno ga bo zaklenil v garažo in preveril ali so tesno zaprta tudi vsa avtomobilska okna. Dejstvo je, da imajo premožnejši domačini globoko pod kožo vcepljeno previdnost in strah pred kriminalom, ki jim ne dopušča vedno svobode v evropski meri.Sao Paulo in Rio de Janeiro sta nevarni mesti, o tem ni dvoma. Statistika umorov je tudi v letu 2009 je zastrašujoča, saj na teden v povprečju zaradi nasilnih dejanj umre devetdeset ljudi. S tem se lahko primerjajo z vojnimi območji, na primer Bagdadom. Največ smrtnih žrtev je posledica napadov narkoteroristov. Koruptirana policija, ki letno razreši manj kot pet odstotkov vseh umorov, ni ravno vredna zaupanja. Najvišji odstotek kriminala je v favelah, najrevnejših območjih, kjer živi več kot 25 milijonov Brazilcev od kupno 192 milijonov prebivalcev. Tistih, ki niso v zlati kletki, torej tistih, ki »uživajo« svobodno revščino.Brazilija s skoraj 15-odstotno brezposelnostjo velja za državo z izredno nepravično porazdelitvijo dohodka, s čimer se ustvarjajo velike socialne razlike med zelo bogatim in zelo revnim slojem. Zraven tega Brazilijo pesti velika zunanja zadolžitev. Korupcija v vladnih krogih in nizke plače večine zaposlenih so vzrok, da se posamezniki zatekajo h kriminalu v velemestih, kjer živi več kot 80 odstotkov prebivalstva. Presenetljiv je tudi podatek, da je več kot 15 milijonov ljudi še vedno nepismenih, žrtve žeparjev pa so najpogosteje bogati poslovneži. Poslovni, trgovski in industrijski center Brazilije - São Paulo - močno spominja na velika evropska mesta z modernimi poslovnimi zgradbami in visokimi stolpnicami, obrobna barakarska naselja pa že prikazujejo omenjene razlike med revnimi in bogatimi. Varuhi človekovih pravic opozarjajo, da so policisti v Riu de Janeiru in Sao Paulu od leta 2001 do 2010 ubili več kot 15.000 oseb, številni med njimi so bili likvidirani. Le malo policistom so sodili zaradi neupravičenih ubojev, saj jih možje postave v poročilih pogosto opišejo kot uboje osumljencev, ki so se upirali aretaciji.TO HOČE TRUMP V VENEZUELI....Venezuelska socialna politika je v primerjavi z ravnanji v nekaterih drugih latinskoameriških državah liberalna in napredna. Vsi otroci od sedmega do trinajstega leta morajo obvezno obiskovati osnovno šolo in možnosti za brezplačno šolanje ima mladina prav do univerzitetne ravni. Okoli 85 odstotkov vseh odraslih Venezuelcev bere in piše. V zadnjih letih so oblasti zasnovale, finansirale in izvedle vrsto obsežnih zdravstvenih načrtov in velikih javnih del. Zdaj je po državi razpredena mreža sodobnih avtomobilskih cest, ki povezujejo najpomembnejša središča.
Banion
24. 01. 2019 13.29
+13
Sodobni kapitalizem ne rabi veliko izobraženih temveč ravno toliko naučenih da verjamejo in so pripravljeni delati za mizerno plačo
Fulano in Beltrano
24. 01. 2019 15.34
+0
Lepo te prosim, preberi kaj si napisal. Že na prvi pogled se vidi, si od nekje prepisal te podatke. Jaz sem na Brazilijo vezan preko svoje družine. Leto 2009? Kje je pa vmesnih 10 let? Največja groza je pa to, da se vi teoretiki ne zavedate, da morajo ljudje v Braziliji mesec preživeti z 250 evri, v Venezueli pa s 25 evri. Kdor nima prihrankov od prej, je mrzel. Kakšno zvezo ima avtocesta, ki jo omenjaš s večino prebivalstva, ki nima osnovnih dobrin????? Noseča žena ti umre v bolnici, ker ni osnovnih zdravil, ti pa razpredaš o teorijah????
PUTINOVI?
24. 01. 2019 16.03
+4
ja v braziliji ženo posili in ubije neki kriminalec za 10 eu ...mi teoretiki hahah bolj realneži,od kot ti da venezuelec živi s 25 eu ????pa nam pravi teoretiki....imajo edin zastonj šolo in bivališča in s tem šolane ljudi in klošarje za razliko od brazilije kjer je pol folka nepismenega živi v barakah ostalih 1% bogatih pas eskriva v naslejih obdanih z vojsko...ne mi s temi bogimi, noseča žene umre v bolnišnici,raaje se uprašaj koliko nosečih žena umre ker nima denarja plačniške bolnice v braziliji...ja ofca misli da je brazilja slovenija....
PUTINOVI?
24. 01. 2019 16.05
+4
sej boste tudi tukaj dobil ala kapitaliste albanske na oblast pa boš videl kuk se boš lahko zdravil če neboš miljonar...
PATAK
24. 01. 2019 13.16
+8
Zopet na delu Ameriška demokracija in zopet bo morija zaradi ameriškega vmešavanja.Isto Ukrajina,Sirija......in kmalu Iran.....Rajši podpiram Ruse in Kitajce kot te kvazi demokrate ,ki gleda le za svoj interes......
obamafix
24. 01. 2019 13.11
+11
demokratični rajski vrtovi pametujejo venezueli brazilija,amerika,mehika kolumbija hahaha židi,korporacije,trump,mafija,karteli,kološarija, plačne šole,kriminalci,korupcija...trump zgleda ne ve da dobiv večino beguncev glih iz teh cvetočih držav
Frzenk
24. 01. 2019 13.04
+1
ljudje smo največja go.la.zen na tem planetu.....ka treba tega? ka se treba strelat?
Sadist
24. 01. 2019 13.11
+0
to je v cloveski naravi sprijazni se s tem. mogoce se bo clovestvo kdaj v prihodnosti razvilo v bolj napredno bitje pa ne bo vec streljanjA
Sadist
24. 01. 2019 13.02
-5
vojska je podkupljena in to je problem. ce bi narod dobil vsaj polovico vojske na stran bi bilo marsikej drugace zlo verjetno bi izbruhnila drzavljanska vojna kar pa je v tej drzavi potrebno da se naredi cistka
Sadist
24. 01. 2019 13.03
-2
razne volitve so farse ker so vsi podkupljeni. cistka in to je to
emilzapata
24. 01. 2019 12.32
+5
tale mladi Venezuelski rešitelj Guaido me spominja na prav tako mlečnega ruskega rešitelja Novaljnega, pa na ukrajinskega rešitelja Porošenka. Tudi venezuelci bodo ostali dolgih nosov s to ameriško demokracijo.
+13
ha ha ha Amerika je po 2.svetovni vojni ubila 20 milijonov ljudi in oni to vedno počno že 225 let ha ha ha in Ameriška ubijalska kradljiva demokracija
sagesse
24. 01. 2019 12.51
-8
Ahh to ni nič... Stalin jih je v parih letih 40 milijonov... Svojih, kar je še hujše...
obamafix
24. 01. 2019 13.01
+5
stalin je biu gruzic, še najmanj je svojih pobil!
Salamandros
24. 01. 2019 13.03
+6
Rusov je 140 milijonov vseh skupaj. Med 2 sv vojno jih je bilo 120 miljonov, se pravi ko je Stalin po vojni pobil 40 milijonov svojih je bilo rusov samo še 80 miljonov ? Kako je potem možno, da je dejansko populacija Rusije po 2sv vojni strmo rasla? hahahah sagesse propaganda zahoda je tako močna, da ljudem še sposobnost računanja in logike uniči hahahaha
+6
SenecaLucius
24. 01. 2019 12.23
+0
Vojska je na strani Madura, ker so verjetno v vseh teh letih vsi generali le še iz vrst komunistov!
samuray1
24. 01. 2019 12.12
-9
In sedaj bomo Slovenci češ prvi sovragi socializma...sistem a pod katerim ja ravno Slovenija dosegla svoj gospodarski razcvet
obamafix
24. 01. 2019 13.04
+10
ja zdej v demokracija pa cvetimo kakec en, nikdar več klošarjev ...mlad električar si je komaj kupil hišo z svojo punco in to neko staro raspadajočo bajtico....vsi ostali 70% pod 1000eu imajo komaj za hrano tisti v najmniških stanovanjih pa še za to ne....cvetimo res
sagesse
24. 01. 2019 11.47
-5
Demokratični socializem v vsem svojem sijaju... P. S. Ultra levičarskih komentatorjev spet ni.... Le zakaj je vedno tako, ko so omenjeni njihovi ideološki vzorniki....
krneka
24. 01. 2019 11.29
-4
"Venezuela je dežela osvoboditeljev in VIP obiskovalcev iz Slovenije". A je Maduro že dobil VIP povabilo v CKS-OF-SFRJ zvezo borcev in borčevsko penzijo, #Samvprašam
Absolutist 1
24. 01. 2019 11.28
+4
Maduro ubija svoje ljudi,prvi človek ki ga je ubil je sprožil njegov pogreb.