Tujina

FOTO in VIDEO: Predsednikovo truplo že našli

Smolensk/Varšava, 10. 04. 2010 09.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ne le predsednik, v letalski nesreči je umrl celoten poljski vojaški vrh. Nesreča bo imela dolgoročne posledice za poljsko politiko in vojsko, pravijo analitiki. V državi so razglasili teden žalovanja.

Tik pred pristankom v Smolensku na zahodu Rusije je strmoglavilo poljsko vladno letalo. Nesreče ni preživel nihče. Po zadnjih podatkih, ki jih je posredovalo rusko ministrstvo za izredne razmere, je bilo na njem 96 potnikov in članov posadke, pred tem so poročali celo o 132 žrtvah.

Poljski predsednik med žrtvami nesreče

Kaczynski je potoval na slovesnost ob 70. obletnici pokola v Katinskem gozdu, kjer so sovjetske sile ubile več tisoč Poljakov, večinoma vojaških častnikov.

Na krovu letala je bil tudi poljski predsednik Lech Kaczynski s prvo damo, so potrdili na zunanjem ministrstvu te države. Po poročanju ruske tiskovne agencije Ria Novosti so na kraju dogodka že odkrili njegovo truplo.

Poleg predsedniškega para so v Smolensk potovali tudi številni drugi visoki uradniki z družinami. Delegacija je štela 88 članov.

Na letalu so bili tudi namestnik zunanjega ministra Andrzej Kremer, guverner centralne banke Slawomir Skrzypek. Med žrtvami je tudi nekdanji minister za obrambo Jerzy Szmajdzinski, državni sekretar Pawel Wypyc, predsednik poslanske skupine stranke Zakon in pravica, ki jo je preminuli poljski predsednik ustanovil skupaj z bratom dvojčkom, 12 poslancev ter škof Tadeusz Płoski. V nesreči je umrl tudi Ryszard Kaczorowski, zadnji poljski predsednik v izgnanstvu, ki je po demokratičnih spremembah oblast predal Lechu Walesi.

Poljska je ostala tudi brez celotnega vojaškega vrha. Na seznamu 96 ljudi na krovu ponesrečenega letala so načelnik generalštaba poljske vojske Franciszek Gagor, poveljnik operativnih sil Bronislaw Kwiatkowski, načelnik kopenskih sil Tadeusz Buk, načelnik letalskih sil Andrzej Blasik, poveljnik specialnih enot Wojciech Potasinki in visoki predstavnik mornarice Andrzej Karweta.

 

"Politične posledice bodo dolgoročne, najverjetneje bo dogodek povsem spremenil podobo poljske politike,” je komentiral Jacek Wasilewski, profesor na višji šoli za socialno psihologijo v Varšavi."V poljski vojski bo prišlo do zamenjave generacij. Gre za proces, ki se je že začel, a ta usoden trenutek ga bo še pospešil," pa je o vplivih na vojsko povedala profesorica Lena Kolarska - Bobinska.

Poljski predsedniški par je umrl v nesreči.
Poljski predsedniški par je umrl v nesreči. FOTO: Reuters

Kamarowski prevzema oblast

Poljska ustava določa, da je treba v dveh tednih po smrti predsednika razpisati volitve in jih izpeljati v 60 dneh. V tem času pa bo državo vodil predsednik parlamenta Bronislaw Kamarowski. Kaczynskemu bi se sicer letos iztekel mandat, volitve pa bi morale biti oktobra. Poveljniška mesta v vojski bodo prevzeli namestniki umrlih.

Tusk: Najhujša tragedija v poljski povojni zgodovini

Že precej staro letalo naj bi pred kratkim tehnično pregledal.

Poljski premier Donald Tusk bo odpotoval na kraj tragedije, ki jo je opisal kot najhujšo v povojni zgodovini svoje države. Napovedal je, da bodo v nedeljo točno opoldne po vsej Poljski z dvema minutama molka počastili spomin na žrtve, razglasil je tudi teden žalovanja. Dopisnik BBC pa je poročal, da so Tuska oblile solze, ko je izvedel žalostno novico.

Kraj nesreče bo še danes obiskal tudi ruski premier Vladimir Putin, ki bo tudi sam prevzel vodenje posebne preiskovalne komisije. Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev pa je zagotovil, da bodo naredili vse, da ugotovijo, kaj je privedlo do tragedije.

Za nesrečo kriva megla ali pilot?

Razbitine letala so zastražili.
Razbitine letala so zastražili. FOTO: Reuters
Pilotu so svetovali, naj zaradi goste megle leti v Moskvo ali Minsk, a se je kljub temu odločil pristati. Nihče ne bi smel pristajati v taki megli. Kontrolor letenja

Vladno letalo vrste tupoljev TU-154 je bilo na poti iz Varšave v Smolensk, mesto blizu rusko-beloruske meje, okoli 350 kilometrov od Moskve.

Vzrok nesreče še ni znan, poročajo pa, da je bila zaradi megle vidljivost zelo slaba. Pilot naj bi kar štirikrat poskušal pristati, a mu ni uspelo."Po prvih ugotovitvah je letalo zadelo drevesa, nato pa padlo na tla in se raztreščilo," je povedal guverner Smolenska Sergej Antufijev. Letalo je po strmoglavljenju zajel ogenj. 

Predstavnik vlade regije Smolensk je s prstom pokazal na pilota. Naročili naj bi mu, naj zaradi goste megle letalo preusmeri v Minsk ali Moskvo, a tega ni upošteval. Tako se je odločil, čeprav je bilo letališče v Smolensku zaradi slabe vidljivosti takrat že zaprto, poročanje ruskih medijev povzema poljski radio.

Užaloščeni Poljaki pred predsedniško palačo polagajo rože. Zastave plapolajo na pol droga.
Užaloščeni Poljaki pred predsedniško palačo polagajo rože. Zastave plapolajo na pol droga. FOTO: Reuters

Sožalja tudi iz Slovenije

Sorodnikom pokojnega predsednika Lecha Kaczynskega in soproge Marie, vladi Republike Poljske ter državljankam in državljanom Poljske ob tragični izgubi izrekam v svojem imenu in v imenu državljank in državljanov Republike Slovenije globoko sožalje. Predsednik Slovenije Danilo Türk

Poljaki so pretreseni. Po vsej državi potekajo maše v spomin na preminule, ljudje nosijo rože in prižigajo sveče.  Zastave visijo na pol droga. Zadonel je znameniti zvon v krakovski katedrali, največji v državi. Oglasi se le ob posebnih priložnostih, zadnjič se je pred petimi leti ob smrti papeža Janeza Pavla II.

Iz vsega sveta že prihajajo izrazi sožalja, izrazil ga je tudi ameriški predsednik Barack Obama. Nesrečo je označil za veliko izgubo "za Poljsko, ZDA in svet", saj so umrli "številni najuglednejši civilni in vojaški voditelji Poljske, ki so sooblikovali demokratično prenovo Poljske".

Slovenski predsednik Danilo Türk je ob tem zapisal, da ga je novica o tragični smrti poljskega kolega "globoko pretresla in užalostila“. "Smrt predsednika Kaczynskega in vseh, ki so potovali z njim, je velika izguba za sodobno Poljsko in za Evropo. Predsednik Kaczynski je dal izjemen prispevek za zmago in utrjevanje demokracije na Poljskem in v Evropi in je bil eden markantnih političnih voditeljev našega časa,“ je še dodal. Spomnil je tudi na dejstvo, da je poljska delegacija potovala na slovesnost ob obletnici poboja v Katinskem gozdu. "Zgodovinski travmi poljskega ljudstva je tako dodana še tragedija, ki je pretresla svetovno javnost in zaznamovala naš čas."

"Izgubljamo prijatelja, Poljska pa je izgubila voditelja," pa je premier Borut Pahor dejal ob začetku konference Socialnih demokratov. Delegati so se Kaczynskemu priklonili z minuto molka.

Predsednik državnega zbora Pavel Gantar pa je v sožalni brzojavki zapisal: "Z vami delimo bolečino." Svoje globoko sožalje sta izrazila tudi obrambna ministrica Ljubica Jelušič in načelnik generalštaba Slovenske vojske.

Zastave so spustili na pol droga.
Zastave so spustili na pol droga. FOTO: Reuters

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (415)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mr.Chuck
11. 04. 2010 15.37
Chuck Norris je edini preštel do neskončno. Dvakrat.
Mr.Chuck
11. 04. 2010 15.33
KAJ JE UMETNA INTELIGENCA? Blonda pobarvana na črno KAJ JE SKRITA INTELIGENCA? Črnolaska pobarvana na blond
Mr.Chuck
11. 04. 2010 14.57
to so jih namenoma pospravl sigurno
Mr.Chuck
11. 04. 2010 14.54
leti leti Boeing strmoglavlja strmoglavlja Tupoljev
Mr.Chuck
11. 04. 2010 14.47
pje so se pa najdl heehehehe
Mr.Chuck
11. 04. 2010 14.47
hahahahahaahahah
lepdanzelim
11. 04. 2010 14.16
Neverjetno je, kako neka država nima sreče. 1939 Katin in zdaj analogija v malem. Saj menda ne gre za zaroto. Če smo za Katin zvedeli čez 50 let, bomo za to verjetno v 5 letih. Naj počivajo v miru. Vsi.
Polly ß
11. 04. 2010 11.03
Zelo je žalostno! Ne vem kaj bi napisala, saj človek skoraj nima besed ob tako veliki tragediji. NAJ POČIVAJO V MIRU!!!!
-CARBON-
11. 04. 2010 09.55
Če slučajno pride do 3. svetovne vojne, bi bil človeški obstoj ogrožen. Mislm, da težko.
fafajonka
11. 04. 2010 09.34
Tonček Balonček F.B.I. te išče.
Tonček Balonček
11. 04. 2010 09.02
O politikih se sploh preveč piše!
istra1
11. 04. 2010 08.53
Morda bo sedaj bolje za poljske državljane? Pravijo o mrtvih vse najbolje samo tale Kaczynski ni bil najbolj demokratičen predsednik. Če pa je bil Poljakom dober imajo popolnoma enakega, njegovega brata dvojčka. Kakšna tragedija. Ko pa na Kitajskem letno umre ne vem koliko rudarjev v jamah se tudi ne izve, ker so pač samo potrošni material. Kaczynski je bil samo človek in nič več in mi ga je manj žal kot pa kitajskega rudarja ali katerega drugega, ki tragično premine. Njegovi otroci so in bodo dobro preskrbljeni kar pa za otroke tragično umrlih rudarjev ne morem trditi.
Tonček Balonček
11. 04. 2010 08.36
A predsednikovo truplo so našli? Mu ga bodo vrnili?
bnam 2707
11. 04. 2010 07.48
Predsednikovo truplo so že našli.... Truplo predsednika ali posmrtne ostanke so že našli....
CRONIMAJOJAJC
11. 04. 2010 07.38
gdor verjame da je to nesreca nima niti malo pameti rusi bojo ugotovili da je bila podtaknena bomba in da za tem stoji cia in evoti tretja svetovna je tu lahko se ze kar zacnemo pripravljat bo kmalu pocilo
sandi101
11. 04. 2010 05.43
Očitno so tudi visoki politiki in bogataši ranljivi ... Tega bi se morali zavedati tudi pri nas kaj vse hudega jih še čaka! Na koncu ne pomaga niti pohlepnost po denarju in prav je tako!!!
color
11. 04. 2010 01.56
zalostno... in sumljivo
skydrol7
11. 04. 2010 01.40
nasli so obe crne skrinjice............... detalna analiza crnih skrinj ze poteka.......vse bolj zgleda ,da do te nesrece nebi prislo ce bi bilo letalo po civilno controlo, tako pa zgleda da je slo po comandi vojaskih in drzavnih oseb ,ki niso hoteli zamuditi komemoracijo v Katinskem gozdu..... RIP
DarthRevan
11. 04. 2010 01.26
giga_S 11.04.2010, 00:11 -4 NISAM ZNAO DA STE SLOVENCI TAKO NEKULTURNI..NEMATE NIMALO ZALOSTI DO SOCOVJEKA..JADNI STEEEEE -------------------------------- Eh, ne sodit naroda po ene par ne-ravno-najboljših predstavnikih. Dokler se ne govori o politiki ali športu, smo kar fajn ljudje.
jasamtaj
11. 04. 2010 01.24
avijonu slomicu ti krila da ne letis ona bi tu bila joj ako ti uhvatim pilota lisicu te njegovog zivota ...RIBLJA CORBA