Tujina

Položaj v državi je trden, meni Bill Clinton

Washington, 28. 01. 1998 09.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ameriški predsednik Bill Clinton je v govoru o položaju v državi pred obema domoma kongresa ter člani kabineta načel najpomembnejše teme, ki zadevajo ZDA in svetovno skupnost na prehodu v prihodnje tisočletje. Opogumljen z glasnim aplavzom ob vstopu v kongresno dvorano, je Clinton najprej sam sebi postavil vprašanje "kakšen je položaj v državi" in si takoj odgovoril: "Položaj v državi je trden." Clinton je potrdil napovedi in se škandala v zvezi z intimnim odnosom z Monico Lewinsky ni dotaknil niti z besedico.

V zunanjepolitičnem delu govora je Clinton poslal jasno opozorilo iraškemu voditelju Sadamu Huseinu. "Sadam Husein, ne moreš nasprotovati volji celotnega sveta. V preteklosti si uporabljal orožje za množično uničenje, odločeni smo, da za to ne boš imel več priložnosti," je dejal Clinton. Predsednik je nato zaprosil senat, naj čimprej potrdi sprejem Madžarske, Češke in Poljske v zvezo Nato. Nadaljnje širitve Nata ni izrecno napovedal, dejal pa je, da bodo vrata odprta za vse države, zavezane demokraciji in načelom svobodnega sveta. Clinton ni pozabil tudi Bosne in Hercegovine. Kongres je pozval, naj omogoči, da ostanejo tam tudi po juniju, ko se jim izteče sedanji mandat. Med domačimi temami je Clinton na prvo mesto postavil uravnoteženje državnega proračuna v prihodnjih letih, na drugo pa potrebo po zvišanju minimalne plače in več sredstev za izobraževanje. Takoj po koncu govora je odmev "opozicije" podal vodja republikanske večine v kongresu Trent Lott, ki predsedniku, razen glede razporeditve pričakovanega proračunskega presežka, ni nasprotoval.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.