Slovenija

Pomanjkanje delavcev: za delavce iz tujine predolgi postopki

Ljubljana, 10. 03. 2023 16.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Nastja Rožej
Komentarji
4

Lani oktobra je bilo v Sloveniji med 910.000 delovno aktivnimi prebivalci 125.000 tujih delavcev, to je 12,5 odstotka. V turizmu, gostinstvu, logistiki, zdravstvu in sociali je povpraševanje veliko, a delavcev je še vedno premalo. Za delavce iz tujine pa postopki trajajo predolgo. Tuji državljan namreč čaka tudi osem mesecev, da dobi vso dokumentacijo. Na Hrvaškem medtem delavec s Filipinov potrebuje manj kot mesec dni, da lahko začne z delom.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Valkidžija
11. 03. 2023 15.59
+3
Za polovico zmanjšajte socialno podporo in bo takoj dovolj delavcev. Se opravičujem pravim upravičencem do socialne.
marker1
11. 03. 2023 09.11
+4
Ko pride priseljenec na delo v Slovenijo, prejema minimalno plačo. Take delavce za minimalno potrebujejo naša podjetja. Če dela v takem podjetju, ki ima dogovor z državo, da krije razliko do minimalne plače je tu že prvi strošek. Nato ta delavec pripelje družino, ker jo lahko zaradi zakonov, ki jih je po predlogu SD sprejel DZ. Njegova družina ima več otrok in nezaposleno ženo, zato dobi vse možne socialne transferje in stanovanje. Spet novi stroški za nas. Glede na dodano vrednost, ki jo ustvari smo država in državljani krepko na izgubi. Ta delavec, ko se ustali, si poišče službo preko državne meje, njegova družina pa ostane na naših plečih. Nato pride na dopust z mercedesom, njegovi otroci pa imajo tu vse ugodnosti zastonj. Nadzora nad tem ni, ali pa je zelo pomanjkljiv. Če se govori o tem, potem obstaja. Vladajoče pozivamo, da dobro premislijo, preden odprejo vrata na stežaj. Bolje in ceneje bi bilo bolje in več plačati domače delavce, kot pa priseljence, ki prinesejo veliko stroškov in premalo koristi.
periot22
11. 03. 2023 09.34
+3
Namesto da bi naše dostojno plačali bi tuje ki potem navlečejo vso zlahto s sabo ki potem živijo na račun Slovencev!
Bebec
11. 03. 2023 20.37
+1