Tujina

Pomilostil zapornike in formiral novo vlado

Damask, 14. 04. 2011 20.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
2

Sirijski predsednik je z odlokom o pomilostitvah za več sto zapornikov in formiranjem nove vlade še enkrat poskusil umiriti protivladne proteste v državi, ki potekajo že en mesec.

V sirijskem mestu Sweida so po pričevanju očividcev izbruhnile demonstracije, na katerih protestniki zahtevajo svobodo. Ameriško zunanje ministrstvo pa je sporočilo, da verjamejo, da obstajajo dokazi, da Iran Siriji pomaga pri zatiranju protestov.

Sirijska državna televizija pa je danes poročala, da so ostrostrelci v obalnem mestu Banias, kjer se oblasti trudijo umiriti napetosti po protestih proti predsedniku Bašarju al-Asadu, ubili vojaka. Aktivisti za človekove pravice so sporočili, da so se oblasti strinjale, da v mestu zamenjajo tajno policijo z vojaškimi patruljami, kar naj bi bil del dogovora o zmanjševanju napetosti v nemirnem mestu. Televizija je citirala vir, ki je povedal, ''da je skupina oboroženih ostrostrelcev danes streljala na pripadnike vojske, medtem ko so patruljirali po mestu. Enega so ubili, drugega pa ranili''.

Predsednik se trudi ustaviti mesec dni trajajoče proteste.
Predsednik se trudi ustaviti mesec dni trajajoče proteste. FOTO: Reuters

Medtem pa je predsednik izdal odlok o izpustitvi vseh pridržanih, ki so jih aretirali med valom protestov, razen tistih, ki so storili zločin ''proti državi in državljanom''. Sirijska državna tiskovna agencija Sana je sporočila, da je odločitev sledila srečanju med predsednikom ter ''vernimi in pomembnimi'' osebami.

Po mesecu protivladnih protestov je Asad danes tudi imenoval novo vlado. Ta ima v Siriji sicer malo vpliva, moč je namreč trdno v lasti družine Asad in varnostnih agencij. V skladu z odločitvijo predsednika je Sirija tako dobila novega ministra za notranje zadeve, finance in ministra za informiranje. Notranji minister je postal Mohamed Ibrahim al Šar, minister za finance Mohamed al Džiljati, ministrstvo za informiranje pa bo poslej v rokah Adnana Hasana Mahmuda.

Vlado bo še naprej vodil nekdanji minister za kmetijstvo Adel Safar, ki ga je v luči protivladnih protestov v začetku meseca za novega premierja imenoval al Asad. Safar je nasledil Mohameda Nadžija Otrija, ki je bil premier od leta 2003 in je odstopil 29. marca.

Današnji odločitvi sta zadnji poskus al Asada, da umiri protivladne proteste v državi. Sirijo protesti pretresajo od 15. marca. Protestniki na njih zahtevajo politične reforme v državi in ukinitev izrednih razmer, ki v državi veljajo že vse od leta 1963.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ca6e
16. 04. 2011 11.08
misterbin in kaj bi ti spremenil, vlado kogi bi postavil, spet nekoga da bi kradel in bilo bi isto, mi smo skoraj edina država kjer vsake volitve zmaga druga stranka ampak stanje je vedo enako ali celo slabše, kaj to pomeni?!? Ni važno kdo je na vrhu bo kradel, ker pač naša ustava jim to dovoli povrhu pa imajo še imuniteto! Mi bi prvo mogli zamenjati sodnike, ki so podkupljeni eden za drugimi, pa jim nobeden nič ne more, lep primer je Baričevič afera! Da ne govorim še ostralih taužnt primerov kjer se je vse pozabilo v roku 6 mesecev, vendar akterji še vedno pridno poskakujejo na vrhu! Problem je pa tudi naše politike, kjer namesto da bi delali za folk, izboljšavali sistem ljudem v prid, se tej med sabo dajejo kot boksarji v ringu! Zadnjih 10 let folk samo posluša kako je on to kako je on tisto!
binmister
14. 04. 2011 21.22
Čudi me da se Slovenci ne moremo zbrati in protestirati proti vladi in ostalim saj nas iz dneva v dan njihovi škornji vse bolj tlačijo .A bomo res še dolgo trpeli izživljanje drugih na naših ramenih ?