Tujina

Pomilostitev je izdaja!

Tripoli, 28. 07. 2007 16.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Libija je ponovno ostro obsodila pomilostitev petih bolgarskih medicinskih sester in palestinskega zdravnika.

Libijski zunanji minister Abdelrahman Halgam je na novinarski konferenci poudaril, da gre za izdajo in nelegalno ravnanje s strani bolgarskih oblasti: "Zapornike bi morali ob prihodu v Bolgarijo takoj premestiti v zapor, ne pa jih slovesno in nelegalno osvoboditi." Evropskim državam je še očital, da so primer preveč spolitizirale in zaščitile kriminalce, nato pa še ploskale ob njihovi izpustitvi.

Libija meni, da evropske države ščitijo kriminalce.
Libija meni, da evropske države ščitijo kriminalce. FOTO: Reuters

Libijski premier Bagdadi Mahmudi je dodal, da je Sofija s pomilostitvijo zdravstvenih delavcev kršila mednarodno pravo in sporazum o izročanju med Bolgarijo in Libijo. "Mi smo delovali v skladu s pravom, Bolgarija pa nas je izdala," je zatrdil. Ob tem je povedal, da je Libija v zvezi s tem že naslovila memorandum na Arabsko ligo, ki naj bi ga obravnavali na ponedeljkovem zasedanju organizacije, obvestiti pa namerava tudi Afriško unijo in Organizacijo islamske konference.

Libijske oblasti so sicer šesterico, ki je bila obsojena zaradi namerne okužbe 438 libijskih otrok z virusom HIV v bolnišnici v Bengaziju in katere smrtno kazen so nedavno spremenile v dosmrtno ječo, izpustile v torek, Tripoli pa je pristal tudi na izročitev obsojencev Bolgariji. Libija je to odločitev sprejela po posredovanju evropske komisarke za zunanje zadeve Benite Ferrero-Waldner in francoske prve dame Cecilie Sarkozy. Bolgarski predsednik Georgi Parvanov je zdravstvene delavce, ki so vseskozi trdili, da so nedolžni, ob prihodu v Sofijo pomilostil, proti čemur pa je Libija takoj protestirala.

  • ES_PL_24ur_309x5138
  • ES_PL_24ur_309x5137
  • ES_PL_24ur_309x5136
  • ES_PL_24ur_309x5135
  • ES_PL_24ur_309x5134
  • ES_PL_24ur_309x5133
  • ES_PL_24ur_309x5132
  • ES_PL_24ur_309x513

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

endimion@email.si
29. 07. 2007 13.29
farbanje folka, itak so vedl, da jih bodo pomilostil, sej so dobil mal "darilc" zato... tako libija kot tud bolgarija... dirty political games all over...

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.