Tujina

Pomilostitev več tisoč zapornikov

Bagdad, 26. 12. 2007 16.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Iraška vlada namerava pomilostitev več tisoč zapornikov. Turška letala medtem še vedno bombardirajo kurdske cilje.

Iraška vlada je sprejela predlog zakona, ki predvideva splošno pomilostitev več tisoč zapornikov v ameriških in iraških zaporih. Bagdad želi s tem ukrepom prispevati k narodni spravi.

Več tisoč Iračanov, večinoma sunitov, je zaprtih, ne da bi proti njim vložili uradne obtožnice. Večina jih je za zapahi več kot eno leto. Osumljeni so, da bi podpirali upor v državi, nekateri pa so v zaporu tudi zaradi korupcije in drugih finančnih prekrškov. Kot je pojasnil svetovalec iraškega premierja Nurija al Malikija, Sadik al Rikabi, naj bi zakon o pomilostitvi zajel čim več zapornikov.

Turki še napadajo

Turški vojaki patruljirajo na meji z Irakom
Turški vojaki patruljirajo na meji z Irakom FOTO: Reuters
PKK je leta 1984 začela boj za samostojno kurdsko državo. Odgovorna naj bi bila za smrt 40 tisoč turških vojakov. Turčija, Evropska unija in ZDA jo uvrščajo med teroristične organizacije.

Turški napadi severa Iraka se še ne bodo ustavili, so sporočili iz Ankare. Danes zjutraj so letala nad sosednjo državo poletela že četrtič v zadnjih petih dneh, tudi tokrat pa naj bi uničili nekaj skrivališč kurdskih gverilcev. Člani v Turčiji prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK), ki so tudi tarče napadov, so se medtem na meji med državama spopadli s turško vojsko.

Na stotine ljudi je zbežalo iz vasi na iraško-turški meji. Prav na te je po trditvah iraške oziroma kurdske strani priletelo največ bomb. Kljub tudi civilnim žrtvam pa Ankara vztraja, da ji mednarodno pravo dovoljuje napasti upornike, ki pobijajo turške vojake.

Aretirali domnevne skrajneže

V Tuniziji so obsodili deset moških, ki naj bi se nameravali v Iraku pridružiti mednarodni teroristični organizaciji Al Kaida. Sodišče je še ugotovilo, da so se urili za napade. Eden od obsojenih, sicer študent arheologije, bo za zapahi pet let, ostali pa dve leti. V tej severnoafriški državi so od leta 2003 zaradi domnevne povezave s teroristi aretirali okoli tisoč ljudi.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.