Tujina

Pomoč Francije, Turčije in Nemčije

Pariz/Teheran/Ankara/Berlin, 18. 10. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Francija, Turčija in Nemčija so izrazile pripravljenost za sodelovanje pri morebitnih kopenskih napadih ZDA na Afganistan, medtem ko je Iran pripravljen nuditi pomoč le v humanitarne namene.

Francoski obrambni minister Alain Richard je danes omenil možnost, da bi francoske specialne enote sodelovale v ameriških kopenskih napadih na Afganistan, vendar je poudaril, da o tem doslej še niso sprejeli nobene odločitve. Nove možnosti sodelovanja v ameriški protiteroristični operaciji omenjajo tudi turške oblasti, medtem ko je Iran ameriški vojski pripravljen pomagati le v humanitarnih primerih.

Nemški kancler Gerhard Schroeder
Nemški kancler Gerhard Schroeder FOTO: Reuters

Po Richardevih besedah možnost francoskega sodelovanja v ameriških enotah trenutno še preučujejo. Turške oblasti naj bi izrazile pripravljenost, da bi urile enote afganistanske

opozicije in sodelovale v mirovnih enotah, ki bi jih napotili v Afganistan po končani ameriški operaciji, je po poročanju ameriške tiskovne agencije AP v sredo dejal neimenovani predstavnik turške vojske. Ankara naj bi sicer po nekaterih navedbah ameriški vojski že dovoljevala uporabe letalskega oporišča Incirlick, medtem ko velik del turške javnosti ameriškim napadom na Afganistan nasprotuje.

Nemški kancler Gerhard Schroeder je podkrepil pripravljenost Nemčije, da tudi z vojaškimi sredstvi pomaga Združenim državam Amerike v boju proti terorizmu. Od vrednot kot so svoboda, solidarnost in pravičnost ne smemo odstopiti "niti za milimeter", je ob razpravi o evropski politiki v bundestagu danes dejal nemški kancler. To je namreč tudi v interesu Nemčije, je še dodal.

Podrobnosti o podpori nemške vojske ZDA bodo znane, ko bo čas za to, je še dejal Schroeder in dodal, da bundestag pri tem vprašanju ne bo prezrt. Vojaški ukrepi niso usmerjeni proti afganistanskemu ljudstvu niti proti islamu. "Ne gre za spopad kultur, ampak za zaščito vsake civilizacije proti civilizaciji, ki nima obraza niti zgodovine," je poudaril Schroeder. Pri tem mora biti po njegovem mnenju viden tudi prispevek Evrope.

Sodelovanje Japonske in Irana

Oblasti v Teheranu pa so sporočile, da je Iran ameriškim vojakom sicer pripravljen nuditi humanitarno pomoč, vendar ameriški vojski neposredno ne bo pomagal. Po navedbah nekega visokega iranskega uradnika bo država delovala nevtralno in v skladu z mednarodnimi konvencijami, ki predvidevajo, da je potrebno pomagati vojakom v primeru nesreče, kot je na primer zasilen pristanek letala. Iran je obsodil ameriške napade na Afganistan, ameriški vojski pa prav tako ni dovolil uporabe iranskega zračnega prostora ali morja.

Spodnji dom japonskega parlamenta pa je danes sprejel zakone, ki japonskim enotam omogočajo logistično podporo Američanom v napadih na Afganistan. Zakone je kljub ostremu nasprotovanju opozicijske Demokratske stranke podprla velika večina v spodnjem domu parlamenta, potrditi pa jih mora še zgornji dom. Kdaj naj bi ta o njih razpravljal še ni znano, po napovedih japonskih medijev pa naj bi zakoni stopili v veljavo do konca meseca, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Japonski parlament sicer prvič po letu 1945 sprejema zakone, ki dovoljujejo sodelovanje japonskih enot z ameriško vojsko zunaj meja otoka. V skladu s predvidenimi zakoni bodo japonski vojaki lahko nudili medicinsko pomoč in logistično podporo ameriškim enotam v napadih na Afganistan, medtem ko v bojih ne bodo smeli sodelovati.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA