Tujina

Turčija in sirski Kurdi drug drugemu očitajo kršitve prekinitve ognja

Bruselj, 19. 10. 2019 08.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
A.K. / STA
Komentarji
7

Turčija in sirski Kurdi drug drugemu očitajo kršitve prekinitve ognja na severovzhodu Sirije. Ankara je sporočila, da so kurdske sile na omenjenem območju izvedle 14 napadov, Sirske demokratične sile (SDF) pa so obtožile Turčijo, da ne dovoli evakuacije civilistov in ranjenih iz obleganega mejnega mesta Ras al-Ain.

Po navedbah Sirskih demokratičnih sil (SDF), v katerih prevladuje kurdska milica YPG, Ankara ne spoštuje dogovora o prekinitvi ognja, ki ga je v četrtek dosegla z ZDA, saj ni dovolila dogovorjene vzpostavitve varnega koridorja, skozi katerega bi se lahko civilisti in ranjeni umaknili iz Ras al-Aina.

"Kljub stalnemu stiku z ameriško stranjo in obljubam, da bodo rešili ta problem, ni napredka," so zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

Turško obrambno ministrstvo pa je danes sporočilo, da so za kršitve odgovorne kurdske sile. "Tuške oborožene sile povsem spoštujejo dogovor. Kljub temu so teroristi v zadnjih 36 urah izvedli 14 napadov," je zapisalo. Večina teh napadov naj bi se zgodila v Ras al-Ainu, ostali pa v Tal Abjadu in Tam Tamru. Uporabljeno naj bi bilo tako lahko kot težko orožje, vključno z raketami.

Pompeo in Stoltenberg o premirju na severovzhodu Sirije

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je sicer v petek zvečr  na sedežu Nata generalnega sekretarja zavezništva Jensa Stoltenberga seznanil z dogovorom o premirju na severovzhodu Sirije, ki so ga dosegle ZDA in Turčija. Stoltenberg je dogovor pozdravil in izrazil prepričanje, da lahko prispeva k umiritvi razmer.
"Pozdravljam, da sta se dve zaveznici Nata, ZDA in Turčija, dogovorili za pot naprej," je dejal Stoltenberg in dodal: "Vsi vemo in razumemo, da so razmere na severovzhodu Sirije krhke, vendar verjamem, da ta dogovor lahko pripomore k umiritvi razmer."

Kljub prekinitvi ognja je turška vojska v petek na severovzhodu Sirije izvedla letalske napade na položaje Kurdov, pri čemer je bilo ubitih 11 ljudi, vključno s sedmimi civilisti.
Kljub prekinitvi ognja je turška vojska v petek na severovzhodu Sirije izvedla letalske napade na položaje Kurdov, pri čemer je bilo ubitih 11 ljudi, vključno s sedmimi civilisti. FOTO: AP

'Videli smo nekaj napredka'

Kljub doseženemu dogovoru o prekinitvi ognja je turška vojska na severovzhodu Sirije v petek izvedla letalske napade na položaje Kurdov.

Pompeo je v zvezi s temi kršitvami priznal, da "je bilo nekaj dejavnosti", a poudaril, da "smo videli tudi nekaj napredka". "Upamo, da bosta v prihodnjih urah tako turška stran kot kurdski borci v regiji resno sprejeli zaveze," je dejal Pompeo.

Poudaril je, da so potrebni koordinacijski ukrepi, da bi se kurdski borci lahko umaknili z območja, ki ga nadzoruje turška vojska.

Stoltenberg je dogovor pozdravil.
Stoltenberg je dogovor pozdravil. FOTO: AP

Turčija je v četrtek po pogovorih ameriškega podpredsednika Mika Pencea s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom v Ankari pristala na petdnevno prekinitev ofenzive, če se bodo kurdske sile umaknile z "varnega območja" ob meji. Gre za 32-kilometrski pas ob turško-sirski meji. Prekinitev ognja je začela veljati v četrtek zvečer, iztekla pa se bo v torek.

Kljub prekinitvi ognja je turška vojska v petek na severovzhodu Sirije izvedla letalske napade na položaje Kurdov, pri čemer je bilo ubitih 11 ljudi, vključno s sedmimi civilisti, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice. Ankara je napovedala, da bo v torek nadaljevala ofenzivo, če Kurdi ne bodo spoštovali dogovora.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KAPIBARA
19. 10. 2019 20.41
+1
Tole mi ni jasno- Turki v Siriji delajo Svojo tampn cono.. ?? Za kaj, je NE delajo na svojem ozemlju.. ?? !!
Al83
19. 10. 2019 15.21
+1
V Siriji ne bo nikoli miru, ker to ni u interesu Turkom in Izraelcem.
Uporabnik113189
19. 10. 2019 12.46
+12
Vsakdo, ki pričakuje da se bodo kurdi kar mirno umaknili in prepustili svojo domovino sultanu, da jo okupira ni pri zdravi pameti. Tudi če bo prišlo do začasne izgube ozemlja bo nekega dne prišlo do protinapada. Če ne bo mogoče v Siriji bo pa v Turčiji, ali pa v Nemčiji..
Al83
19. 10. 2019 15.26
-3
To ni njihova domovina. Če smo eksaktni so sultani vladali temu ozemlje stoletja preden so nanj po prvi svetovni prišli kurdi. Kurdi, ki so iz doma izgnali Asirijce, ki so edini v Siriji autohtoni.
olimpija007
19. 10. 2019 09.43
+2
10 let vojne v siriji sedaj pa ko jim nekaj zares ne pašr (zidom=americanom) pa takoj mir...
Adjgalomt
19. 10. 2019 08.54
-7
Kurdi naj prav tako zaprejo hobec. Sami so si krivi katero moč izberejo za zaščito hrbta. Najbolje nobeno, ker te vsak prej ali slej pusti na cedilu, ko postaneš nezanimiv.
Ricketts
19. 10. 2019 08.41
-9
Sultan Erdogan pošilja lepe pozdrave svojim enaindvajsetim "intelektualnim" privržencem, ki se z neizmerjenimi napori borijo za svobodno Katalonijo.