Tujina

Pompeo napovedal najostrejše sankcije, evropska podjetja pred odločitvijo: poslovati z ZDA ali Iranom?

Washington, 21. 05. 2018 16.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je napovedal najostrejše finančne sankcije proti Iranu. "Vodje v Teheranu ne bodo dvomile v našo resnost," je poudaril. V okviru novih sankcij bodo odgovorna tudi evropska podjetja, ki bodo sklepala "prepovedane" posle z Iranom.

Nedavno ponovno uvedene sankcije proti Teheranu so bile šele začetek, je dejal Mike Pompeo, ko je predstavil novo ameriško strategijo glede Irana, ki vključuje tudi 12 strožjih pogojev glede novega sporazuma s Teheranom.

"Bolečina zaradi sankcij bo postajala vedno hujša, če (iranski) režim ne spremeni smeri iz nesprejemljive in neproduktivne poti, ki jo je izbral zase in za ljudi Irana," je dodal. ZDA bodo ukinile sankcije le, če bo Iran sprejel strožje pogoje, med drugim končanje raketnega programa ter vmešavanje v konflikte v Jemnu in Siriji.

Zagrozil je še iranskim operativcem in šiitskemu gibanju Hezbolah, češ da jih bodo poiskali, ne glede na to, kje na svetu se skrivajo, in jih uničili.

Pojasnil je, da v okviru strategije želijo podpreti svoje najbližje zaveznike v regiji in po svetu. "S tem ne mislim le naših prijateljev v Evropi," je dodal.

Ob tem je opozoril evropska podjetja, da bodo odgovorna za sklepanje "prepovedanih poslov" z Iranom.

Mike Pompeo je napovedal najostrejše sankcije proti Iranu.
Mike Pompeo je napovedal najostrejše sankcije proti Iranu. FOTO: AP

Poslovati z ZDA ali Iranom?

Ponovno uvedene ameriške sankcije proti Iranu namreč pomenijo, da se bodo morala evropska podjetja odločiti med poslovanjem z Iranom ali ZDA. Evropska podjetja v resnici nimajo izbire, saj si ne morejo privoščiti, da izgubijo ameriški trg.

Iran ne sme nikoli dobiti dovoljenja, da nadzoruje Bližnji vzhod, je izpostavil državni sekretar. Pojasnil je, da bodo ZDA še naprej sodelovale z zavezniki v regiji v boju proti prevladi Teherana, hkrati pa se nameravajo zavzeti za iransko ljudstvo, tako da bodo podpirali proteste proti iranski vladi.

Vztrajal je, da je bil jedrski sporazum z Iranom, od katerega so ZDA odstopile, "slab za Ameriko, Evropo, Bližnji vzhod in cel svet". Iran namreč kljub sporazumu ni prenehal s svojimi jedrskimi ambicijami, je dodal. "Moramo zagotoviti, da Iran ne bo imel nikoli dostopa do jedrskega orožja," je poudaril.

Ameriški predsednik Donald Trump je že dlje vztrajal, da originalni jedrski sporazum z Iranom, ki so ga leta 2015 podpisale še Velika Britanija, Kitajska, Francija, Rusija in Nemčija, ni bil dovolj strog in je v začetku maja le napovedal, da bodo ZDA odstopile od njega ter ponovno uvedle začasno suspendirane sankcije proti Iranu.

Ostale podpisnice, predvsem evropske, medtem vztrajajo pri spoštovanju jedrskega sporazuma.

Iran: ZDA želijo s svojimi grožnjami izzvati konflikt

Iranske oblasti so se odzvale na ameriške grožnje po zaostritvi finančnih sankcij, ki jih je napovedal Pompeo. Kot je dejal tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva, želijo ZDA s svojimi grožnjami izzvati konflikt, ob tem pa pripomnil, da se Iran ne bo pustil sprovocirati.

Iran bo po navedbah tiskovnega predstavnika ohranil diplomatsko držo in se na tovrstne radikalne ameriške odločitve odzval razumno. Pozval je, da je potrebno počakati na predloge EU glede reševanja iranskega jedrskega sporazuma brez ameriške podpore.

Pompeo je medtem zagrozil, da so ponovno uvedene sankcije proti Teheranu šele začetek. Kot je pripomnil, bodo ZDA s svojimi sankcijami Iran gospodarsko izčrpale. Ukinili jih bodo le, če bo Iran sprejel strožje pogoje, med drugim končanje raketnega programa ter vmešavanje v konflikte v Jemnu in Siriji.

Na grožnje se je odzval tudi iranski predsednik Hasan Rohani, ki je menil, da države več ne sprejemajo ameriškega odločanja v njihovem imenu. "Svet danes ne sprejema več odločitev, ki jih ZDA sprejemajo za vse. Države so neodvisne," je dejal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
22. 09. 2018 12.11
+2
Mislim , da je EU jasno , da jih preprosto postavljajo pred neumne in sebične odločitve. Preprosto delajte kot da jih ne slišite jih bo že počasi srečalo Amerije. Trgujte s svetom brez da vas kdo postavlje pred dejstva. Umazno je vse skupaj in preveč sebično tam čez lužo. Če si želijo konflikt z vsem svetom ,ga bodo lahko imeli vkratkem. Ljudje distanco od tega grabeža, pa bo mir!
foxterier
22. 05. 2018 08.03
+5
torej, ja. EU se bo podredila. Vse velike firme imajo na žalost več posla z Jenkiji kot Iranom. Zgodilo se bo to, kar se bojimo. Iran bo odstopil od sporazuma, Izrael bo kuril in napadal, Iran se bo branil in vojna je pred vrati! Vse zaradi blesavih Jenkijev....Ampak za sedaj še ni junaka, ki bi jih ustavil!
KladivoSi
22. 05. 2018 07.49
+3
Tako zelo si prizadevajo, da se Evropa razdeli na dva pola. Eu ne sme popuščat. Naj se zadavijo na lastni zanki.
Frane Šajn
22. 09. 2018 12.15
+1
Ne diši jim enotna Eu z novimi sateliti kot so višegrajci so že dosegli to svoje. Ne diši jim močna EU od kar se je začela širiti! Prebrisan CIA načrt , ki je pa imel imel žal prezgodaj prevelike apetite, da bi jih spregledali. Eu brez nata in s svojo obrambo!
puspan
22. 05. 2018 07.46
+1
Trampu se je utrgalo.
gongash
21. 05. 2018 22.09
+2
ma tem amerom se je čisto strgalo. samo grozijo. kmalu jih bodo kitajci , rusi in indijci nadvladali in prav je tako. dovolj je bilo terorja in imperializma.
nikhrast
21. 05. 2018 21.42
+1
S Severno Korejo v redu, še pomagali bi jim, imajo pa že bombo. Na Iram pa dodatne sankcije. Ne razumem Trumpa, pa saj ga precej folka ne razume.
Frane Šajn
22. 09. 2018 12.17
Pa čudno da ga ti ne, ki tako opevaš to umazano in krvavo aameriško demokracijo kot bi bil plačan in politiko, ki se jo gredo s svetom.
emilzapata
21. 05. 2018 20.48
+7
očitno je $ židovski projekt, zato pa takšna močna naveza med kavboji in njimi.Brkonja je malo pred svojo smrtjo zapisal: ko bo moj duh zopet na nebu evrope, boste spoznali, da sem imel prav.
Ciymbalta
21. 05. 2018 19.58
+6
Upam da se Evropa ne bo ustrašila Američanov. Če pa se bo pol pa itak Evropa bo kukavica
vladaricaumov
21. 05. 2018 19.37
+4
Jstt se ne spoznam, sam itak, da rajš s Iranom. Pa to.
sosed9
21. 05. 2018 19.29
+3
ali po domace...evropa bent over
exaglikojot
21. 05. 2018 18.48
+13
Seveda se bo na koncu Evropa priklonila ameriskim zahtevam, tako kot vedno do sedaj.
Aerys Targaryen
21. 05. 2018 18.33
+28
izolirat ameriko....america allone.
elrocco77
21. 05. 2018 18.30
+38
Ni nafte ni dolarja. Iran predstavlja 100x manjšo grožnjo svetu kot pa Savdova Arabija. Ampak Savdijci so poslušni, Iranci pač ne. Pri Amerih je pač tako, da če nisi z njimi te zje.be.jo pač na silo. Napdali ga sicer ne bodo ker ima Iran zadaj Rusko federacijo, bodo pa svet razdelili na dva pola in ustvarili novo hladno vojno da se jim spet zažene gospodarstvo. Ker treba je vedeti da so ZDA v tako slabi finančni kondiciji da so v prenesenem pomenu že na aparatih. Trump se tega zaveda in drugega izhoda seveda nima. Zda se obnašajo na las podobno kot firma pred bankrotom ko popustijo vse moralne in etične norme, samo da preživiš... Bo pa na koncu najebal preostali svet in na koncu bo tako da bomo še mi odplačevali njihove dolgove oz. jih že !
Ka pa mislis
21. 05. 2018 18.37
+6
Vazn da je sđs na njihovi strani. In ce slucajn dobijo volitve gremo kavbojcem ritke glancat
Ka pa mislis
21. 05. 2018 18.25
+24
Pa kaj ta odojek misli da je? cas je da se znebimo kavbojev vsi na svetu.
TolstojV
21. 05. 2018 18.19
+24
Zaradi židov bomo vsi trpeli. Židi so v konfliktu z vsemi sosedi ZDA so zavezniki Israela in sedaj se mora cel svet obnašati tako kot zahtevajo židi preko zaveznika ZDA. Da ZDA vodijo zunanjo politiko židovskih interesov je vsem poznano. ZDA iskoriščajo in izsiljujejo EU kot zaveznike in prijatelje da misijo in delajo kot to zahtevajo židi.
Zuckerberg
21. 05. 2018 18.07
+50
Čas je da svet uvede sankcije zda..
Ciymbalta
21. 05. 2018 19.59
-2
dostojevski II
21. 05. 2018 18.04
+28
Sancije brez kakršnegakoli dokaza da je Iran kršil sporazum. Inšpektorji imajo po sporazumu vedno dostop do vseh lokacij v Iranu, kjer na bi se po podatkih ZDA in Izraela razvijalo jedrsko orožje. Vsak trenutek lahko preverijo ali podatki držijo. Prepričan sem, da tudi države EU, ne bodo zahtevale dokazov, dovolj je da tudi njim gospodar zagrozi s sankcijami, če bodo trgovale z Iranom.
macek_garfield
21. 05. 2018 17.53
+18
gringosi so na substancah pa to
dostojevski II
21. 05. 2018 17.49
+52
Že večkrat viden scenarij. V Iraku, Libiji, Siriji.... Najprej sankcije. Potem protesti opozicije. Zahteve po svobodi in demokraciji. Nato oborožitev upornikov iz najmanj 10 držav, ki se bodo uprli neznosni diktaturi. Razrušeni domovi, 10 tisočev mrtvih 100 tisočev invalidov, milijoni beguncev....
asgard
21. 05. 2018 17.27
+10